• Посилання скопійовано

Припис на повідомлення про прийняття на роботу

При плановій перевірці Держпраці видано припис про те, що повідомлення надсилається не до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором, а у день фактичного допуску працівника до роботи. Як відповісти на припис Держпраці для уникнення штрафу?

Постановою №413 визначено, що повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи ФОП-СГД до територіальних органів ДПС за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором.

Норми ст. 24 КЗпП та Постанови № 413 поширюються на всі випадки, коли працівник виконує роботу на умовах трудового договору. При цьому працівник не може бути допущений до роботи без повідомлення до Державної податкової служби та її територіальних органів, оскільки в названих законодавчих актах чітко визначено, що повідомлення до ДПС подається до початку роботи працівника.

Отже, повідомлення про прийняття працівника на роботу подається до початку роботи працівника в електонній чи паперовій формі.

Тобто, чинне законодавство не передбачає необхідності подання повідомлення напередодні або за кілька днів до дня початку роботи.

Достатньо  виконати вимогу подання такого повідомлення до початку роботи по часу.  Наприклад, працівник починає свою роботу о 16:00, а повідомлення надано 09:00 (чи інший час до 16:00). При цьому вимоги ст. 24 КЗпП не буде порушено.

У разі подання повідомлення засобами електронного зв’язку із використанням електронного цифрового підпису працівник може бути допущений до роботи одразу після відправлення такого повідомлення.

У разі допущення з будь-яких причин працівника до роботи одночасно із направленням повідомлення або того ж дня, але пізніше по часу, має місце порушення вимог законодавства про працю, яке усунуто роботодавцем самостійно (до початку інспекційного відвідування).

У такому випадку посадова особа суб’єкта господарювання може бути притягнена до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 41 КпАП (від 30 до 100 нмдг — від 510 до 1700 грн), суб’єкт господарювання  — до фінансової відповідальності за абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП (1 МЗП). 

Таким чином, якщо у день допуску працівника до роботи, він починає свою роботу о 14:00 год чи підніше, то надіслане повідомлення в той самий день – 12.10.2021 року о 13 год. 29 хв., не призводить до порушення і вищезазначений штраф не застосовується.

Також уникнути вищезазначеного штрафу, допоможе час подання повідомлення, який відобразився в квитанції №1, якщо квитанція №2 прийшла з запізнення.

Це випливає із п. 11  розділу ІІ Порядку №557, де зазначено, що у разі наявності квитанції № 2 про прийняття електронного документа датою та часом його прийняття (реєстрації) контролюючим органом вважаються дата та час, зафіксовані у квитанції № 1.

Отже, якщо в квитанції № 1 зазначено час, після якого працівник був допущений до роботи (до того, як надійшла квитанція № 2), то вважається, що такий роботодавець виконав вимоги ст. 24 КЗпП щодо повідомлення податкового органу про прийняття працівника на роботу.

Таким чином, якщо порушення, зазначене органами Держпраці в приписі, неможливо обгрунтувати жодним зазначеним способом, підприємству доведеться сплатити штрафи за порушення ст. 24 КЗпП.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»