• Посилання скопійовано

Медична експертиза та навчання кандидатів на працевлаштування

Підприємець оплатив медичну експертизу та навчання з питань охорони праці осіб, яких планувалося прийняти на висотні роботи, однак осіб не працевлаштували. Чи виникає в такому випадку оподатковуваний дохід? Як відобразити це в формі №1ДФ та сплатити податки?

Медична експертиза

Згідно з пп. 163.1.1 ПКУ об'єктом оподаткування резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід.

Загальний оподатковуваний дохід - будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду.

Звільнення від оподаткування доходу у вигляді медогляду (за пп. 165.1.19 ПКУ) застосовується лише у випадку:

  • Наявності трудових відносин з особою (тобто спочатку необхідно прийняти особу на роботу, а вже потім проводити медогляд);
  • Такий огляд проводиться на виконання Законів №1645 та №4004.

У даному випадку експертизу було оплачено непрацівнику підприємства. Окрім цього проведення такої експертизи не передбачено вищезазначеними законами.

Водночас, відповідно до пп. 164.2.20 ПКУ  до бази оподаткування включається дохід, отриманий платником податку як додаткове благо у вигляді інших доходів, крім зазначених у ст. 165 ПКУ

Підпунктом 14.1.47 ПКУ встановлено, що додаткові блага – кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є зарплатою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розд. IV ПКУ).

Таким чином, вартість проходження психофізіологічної експертизи включається до оподатковуваного доходу такої фізособи і оподатковується ПДФО та військовим збором за ставками 18 та 1,5% відповідно.

 

Навчання з питань охорони праці

У даному випадку податкові наслідки є аналогічні з наведеним вище. Зокрема, згідно з пп. 165.1.37 ПКУ до оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв'язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом.

Навчання з техніки безпеки дійсно підпадає під таке звільнення (листи ДФС у м. Києві від 16.06.2016 р. №13508/10/26-15-13-01-12 та від 16.06.2016 №13511/10/26-15-13-01-12), але тільки у разі сплати за навчання працівників. У даному ж випадку здійснюється сплата за навчання осіб, які не мають трудових відносин з підприємцем.

Таким чином, сплачена сума включається до оподатковуваного доходу особи як додаткове благо.

 

Особливості

Зверніть увагу, що в даному випадку має місце надання доходу у негрошовій формі, а отже, для розрахунку бази оподаткування ПДФО застосовується натуральний коефіцієнт відповідно до пп. 164.5 ПКУ (детальніше про застосування натурального коефіцієнту ми писали тут).

У разі надання доходу в негрошовій формі  податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 ПКУ).

Про те, як утримувати ПДФО та військовий збір у разі надання доходу в негрошовій формі і за відсутності інших доходів, ми писали тут.

Для відображення сум доходу у вигляді додаткового блага у Довіднику ознак доходів передбачено код 126 - «Додаткове благо». При цьому, у графі 3 та 3а відображається сума доходу із врахування натурального коефіцієнту. А у рядку «військовий збір» сума доходу вказується без застосування такого натурального коефіцієнту.

 

ЄСВ

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають основну та додаткову зарплату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», та сума винагороди фізособам за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами (ч. 1 п. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Оскільки між підприємцем і такими особами відсутні трудові відносини, то ЄСВ на такі суми не нараховується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»