• Посилання скопійовано

Як утримувати податки, якщо фізособі не виплачується дохід?

Підприємство планує здійснити ознайомчий тур на іноземний завод виробника для потенційних українських клієнтів. Всі витрати щодо організації туру (візи, переліт, проїзд, проживання і харчування) бере на себе підприємство. Як утримати ПДФО і ВЗ із таких витрат, якщо фізособи не є працівниками підприємства?

Відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ ПДФО сплачується податковим агентом за рахунок оподатковуваного доходу фізособи. Аналогічно сплачується й військовий збір. Тож, якщо оподатковуваний дохід нараховується (виплачується) фізособі податковим агентом, то ПДФО (військовий збір) нараховується, утримується та сплачується цим агентом виключно за рахунок такого доходу. На цьому податківці наголошують у листі від 03.11.2016 р. №23653/6/99-99-13-02-03-15, про що ми зазначали тут. В протилежному випадку виникає додаткове благо та оподатковується ПДФО (військовим збором) на загальних підставах. Про це податківці говорили тут. Адже обов'язок щодо сплати ПДФО та ВЗ лежить на фізособі, а не на підприємстві.

Така позиція податківців насправді не нова, але пам'ятати про неї слід усім податковим агентам. Адже в такому випадку суму ПДФО та військового збору слід не тільки сплатити, а й нарахувати як додаткове благо: проведення Дт 949 Кт 641, 642. Втім, щоб персоніфікувати такий дохід, можно зробити проведення - Дт 949 Кт 377, Дт 377 Кт 641,642.

І тоді знову виникне питання щодо оподаткування цього додаткового блага і того, хто саме сплачуватиме нові ПДФО та війсковий збір з його суми. А ще цей дохід з ознакою доходу «126» та податок (збір) з його суми потрібно буде обов'язково відобразити в формі №1ДФ!  

Для того, щоб не сплачувати зайві «податки на податки», варто подбати про оформлення відшкодування ПДФО та військового збору фізособою, за яку вони були сплачені. У цьому випадку:

  • такий податок (збір) не вважатиметься додатковим благом;
  • їх сума не буде оподатковуватися та відображатися як окремий дохід в формі №1ДФ;
  • в бухобліку сума отриманого відшкодування раніше визнаних витрат потрапить до складу доходів (Дт 301, 311 Кт 719). 

Однак, якщо домовленість про відшкодування ПДФО (військовий збір) буде оформлена у вигляді договору (угоди) перед нарахуванням та сплатою до бюджету, то можливі проведення Дт 377 Кт 641, 642 при нарахуванні податку, збору і Дт 301, 311 Кт 377 при їх відшкодуванні фізособою.

Таким чином, єдиний вихід аби в кінцевому результаті ПДФО та ВЗ були сплачені фізособами, а  не підприємством  та не виникало ще одного додаткового блага, такі податки мають бути сплачені самими фізособами або шляхом компенсації витрат за сплатою цих податків самим підприємством, або відразу перерахування підприємству суми податків для перерахування їх підприємством.

Втім, з огляду на те, що у разі компенсації понесених витрат підприємством, все-таки спочатку відбувається факт сплати податків самим підприємством, хоча в кінцевому результаті така сплата й компенсується фізособами, втім факт сплати із доходів підприємства, а не фізособи, залишається фактом. Тому найбезпечнішим варіантом буде, якщо домовленість про відшкодування ПДФО та ВЗ буде оформлена у вигляді договору (угоди) перед нарахуванням та сплатою до бюджету, тобто перед початком самої поїздки, а саме відшкодування ПДФО та військового збору здійснювати одразу після завершення поїздки на підставі документально підтверджених витрат.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202451
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202470
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202444
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241251
  • Застосування ПСП до доходу сумісника за місцями роботи
    Чи потрібно застосовувати та здійснювати перерахунок ПСП в наступній ситуації...
    19.02.202464