• Посилання скопійовано

Чи може працювати директор без зарплати на новоствореному підприємстві?

ТОВ зареєстровано 14.05.2018 р., призначено директора. Чи зобов’язано ТОВ платити зарплату директору в травні, червні у випадку відсутності діяльності. Як звітувати?

Трудовий договір – це  угода між працівником і власником підприємства, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, а власник підприємства – виплачувати йому заробітну плату й забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін (ч. 1 ст. 21 КЗпП).

Заробітна плата – це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівнику за виконану ним роботу (ст. 1 Закону про оплату праці).

Відповідно до ст. 95 КЗпП та ст. 3 Закону про оплату праці найманому працівнику не можуть виплачувати зарплату нижче за мінімальний розмір. 

Отже, директору підприємства мають виплачувати зарплату не менше розміру мінімальної зарплати, встановленого законодавством.

Відмову від отримання зарплати директор оформити не має права. Зменшити витрати на зарплату директора можна встановивши директору режим неповного робочого часу. Таким чином, зарплата буде виплачуватися за фактично відпрацьований час і може бути меншою за мінімальну.

ПДФО і військовий збір утримуються з фактично нарахованої зарплати працівника, а ЄСВ слід нарахувати не менше ніж на розмір мінімальної зарплати (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці підприємству доведеться сплатити штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП). У випадку, зазначеному у запитанні, працівник один — директор, тож розмір штрафних санкцій становитиме 32 тис. грн. Законодавство не встановлює строків давності для застосування штрафних санкцій за ст. 265 КЗпП.

Усе про зарплату і кадри
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

Отже, у разі укладення трудового договору з працівником (у тому числі директором), власник або уповноважений ним орган виплачує такому працівнику зарплату за виконану ним роботу.

Таким чином, директору слід виплатити зарплату за травень і в подальшому слід щомісяця нараховувати та виплачувати належну зарплату за виконану роботу.

Отже, директор не може працювати без зарплати.

Із заробітної плати утримуються такі податки:

  • Військовий збір;
  • ПДФО.

На заробітну плату нараховується ЄСВ.

Докладно тут>>

Зменшити витрати на зарплату директора можна встановивши директору режим неповного робочого часу. Таким чином, зарплата буде виплачуватися за фактично відпрацьований час і може бути меншою за мінімальну.

Зверніть увагу! ПДФО і військовий збір утримуються з фактично нарахованої зарплати працівника, а ЄСВ слід  нарахувати не менше ніж на розмір мінімальної зарплати (ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ).

 

Звіт за ф. №1ДФ

Відповідно до пп. «б» п. 176.2 ПКУ роботодавець, зобов’язаний подавати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого обліку за ф. №1ДФ.

 

Звіт з ЄСВ 

Роботодавці (страхувальники), які використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) а у частині подання звіту про суми нарахованої зарплати застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ до фіскальних органів (далі – Звіт) зобов’язані формувати та подавати Звіт протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду, незалежно від того, чи нараховувався дохід найманим працівникам (застрахованим особам). 

Звітним періодом є календарний місяць. 

Звіт подається згідно з додатком 4 до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, який затверджено наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435. 

Таким чином, перший звіт з ЄСВ за травень 2018 р. слід подати до 20 червня 2018 р.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»