• Посилання скопійовано

Оподаткування МД на лікування дитини працівника

У працівника є дитина з інвалідністю, якій необхідна операція. Підприємство надає матеріальну допомогу на лікування дитини. Чи потрібно "прив’язувати" виплату цієї допомоги до відпустки працівника? Чи можна виплачувати в інший період? Як оподатковується ця матеріальна допомога? Чи обмежується розмір цієї допомоги?

Як оподатковується ця матеріальна допомога? Чи обмежується розмір цієї допомоги?

На вибір роботодавця можна обрати один із двох нижче розглянутих видів МД, які можна надати працівнику на лікування дитини.

 

Матеріальна допомога на підставі пп. 170.7.4 ПКУ

Оформлення 

Для надання підприємством матеріальної допомоги на лікування дитини працівника потрібно:

  • отримати від працівника заяву з проханням укласти договір із закладом охорони здоров'я та оплатити за цим договором вартість лікування;
  • самостійно укласти договір безпосередньо із медичним закладом (у разі позитивного рішення підприємства (благодійника));
  • на підставі  рахунку медзакладу чи згідно з договором перерахувати гроші на розрахунковий рахунок закладу. 

На підставі цих документів видається наказ. 

Крім того, повинні бути підтвердні документи, що підтверджують лікування у даному медзакладі та витрати на його проведення: окрім договору, це медичний висновок, чеки, касові ордери тощо.

 

Оподаткування 

Цільова допомога на лікування, перерахована безпосередньо закладу охорони здоров'я, не включається до оподатковуваного доходу працівника підприємства, а також члена сім'ї працівника першого ступеня спорідненості на підставі пп. «а» пп. 170.7.4 ПКУ.

Дитина працівника і є саме членом сім’ї першого ступеня споріднення. При цьому сума такої допомоги нормами ПКУ не обмежена.  Із суми допомоги, що перерахована безпосередньо медзакладу, ПДФО та військовий збір не утримується. 

Матеріальна допомога на лікування, що перерахована закладу охорони здоров'я відображається підприємством у додатку 4ДФ єдиної звітності за ознакою «169».

Якщо ж хоча би одну з вищезазначених умов не виконано, то допомога на лікування підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. 

Оподатковувана сума допомоги відображатиметься у додатку 4ДФ об'єднаної звітності за ознакою «126».

На кошти, що перераховані медичному закладу на оплату лікування дитини працівника, ЄСВ не нараховується, оскільки така виплата не входить до фонду оплати праці згідно з пп. 3.32 Інструкції №5.

 

Матеріальна допомога на підставі пп. 165.1.19 ПКУ

Оформлення 

Для надання неоподатковуваної матеріальної допомоги на підставі пп. 165.1.19 ПКУ підприємство має мати підтвердні документи, для підтвердження цільового характеру надання коштів на оплату лікування, а саме:

  • документи, що підтверджують потребу дитини в лікуванні та медобслуговуванні (зокрема, наявність та характеристики хвороби, травми, отруєння, патологічного стану тощо);
  • документи про надання таких послуг дитині, їх вартість. Такими документами можуть бути: договори, платіжні та розрахункові документи, акти надання послуг, інші відповідні документи залежно від необхідного лікування або медичного обслуговування, хвороби та її стану.

Звичайно ж, має бути заява від працівника та відповідний наказ від підприємства.

 

Оподаткування 

Так допомога належить до доходів, що не є об'єктом оподаткування ПДФО та військовим збором. Проте вона потребує відображення у додатку 4ДФ  суми наданої допомоги за ознакою доходу «143».

Згідно з пп. 14 розділу І Переліку №1170, допомога на лікування не є об'єктом оподаткування ЄСВ, оскільки не належить до фонду оплати праці. Отже, у додатку 1 єдиної звітності не відображається. Якщо ж хоча би одну з вищезазначених умов не виконано, - то допомога на лікування підлягатиме оподаткуванню ПДФО за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%. 

 

Висновок

За обома розглянутими пунктами ПКУ матеріальна допомога надається на лікування в будь-якій сумі, за виконанням вказаних умов та без оподаткування. Періодичність чи часткове перерахування коштів на лікування законодавством не встановлено. Тому, якщо підприємство протягом 6 місяців рівними частинами оплачуватиме лікування дитини в медзакладі та матиме всі необхідні документи, такі суми не підлягатимуть оподаткуванню.

 

Чи потрібно "прив’язувати" виплату цієї допомоги до відпустки працівника? Чи можна виплачувати в інший період?

Ні, така матеріальна допомога ніяк не пливає на надання будь-якого виду відпустки працівнику, як і не впливає на перенесення відпустки на інший період. Тому, якщо працівник бажає оформити відпустку, скажімо, щорічну (на час, поки дитина перебуватиме у лікарні) та просить надати МД на лікування, то роботодавець має право і виплатити відпускні, і виплатити матеріальну допомогу на лікування дитини.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Оподаткування МД на лікування дитини працівника
    У працівника є дитина з інвалідністю, якій необхідна операція. Підприємство надає матеріальну допомогу на лікування дитини. Чи потрібно "прив’язувати" виплату цієї допомоги до відпустки працівника? Чи можна виплачувати в інший період? Як оподатковується ця матеріальна допомога? Чи обмежується розмір цієї допомоги?
    08.10.202432
  • Облік доплат за шкідливі умови праці
    Доплата за роботу в шкідливих та важких умовах праці не входить у фонд заробітної плати та згідно з наказом по підприємству сплачуються за кошти підприємства. Які бухгалтерські проведення при нарахуванні таких доплат повинні бути?
    27.09.20242651
  • Індексація при періодичному піднятті окладів після їх зниження у 2022 році
    Останнє підвищення окладу за посадою до суми 12000 грн відбулося 01.01.2021 р. З 01.04.2022 р. оклад за посадою був зменшений до 6500 грн і надалі збільшувався разом з підвищенням мінімальної заробітної плати. З 01.04.2024 р. оклад 8000 грн, базовий місяць для нарахування індексації – грудень 2023 р. З якого періоду потрібно буде змінити базовий місяць: з дати, коли оклад перевищить 12000 грн?
    24.09.202439
  • Індексація при зниженні та (не) піднятті окладів
    Працівникові не підвищували оклад з 01.01.2015 року. Як нараховувати індексацію? У працівника до 2021 року була ставка 12 000 грн, в 2022 році зменшили оклад до 7 000 грн. В січні 2024 року було підняття зарплати і підвищили оклад до 8500 грн. Як нараховувати індексацію?
    04.09.202476
  • Які є ризики при виплаті зарплати працівника за його розпорядженням на рахунок іншої людини?
    Працівник подав роботодавцю заяву про те, щоб його зарплату перераховувати на рахунок іншої людини. Наскільки ризикованою є така практика?
    30.07.20241 092