• Посилання скопійовано

Строк сплати податків при виплаті авансу та зарплати через касу

Підприємство нараховує щомісячно аванс 15 і зарплату 30 (31) числа, а видає з каси 22 і 7 числа відповідно. В день видачі зарплати з каси перераховує до бюджету ПДФО, ВЗ та ЄСВ. Але податкова під час перевірки вирішила, що податки слід перерахувати протягом 3 днів з дати нарахування авансу або зарплати, відповідно, до 18 і 3 числа. Чи права податкова?

ЄСВ

Відповідно до ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ, роботодавці зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця. 

При цьому роботодавці під час кожної виплати заробітної плати, на суми якої нараховується ЄСВ, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄСВ у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі).

У разі, якщо останній день строків сплати єдиного внеску, зазначених в цій Інструкції, припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем таких строків сплати єдиного внеску вважається перший робочий день, що настає за вихідним, святковим або неробочим днем (п. 6 розділу ІV Інструції №449).

Тобто, в розглядуваній ситуації строк сплати ЄСВ при виплаті заробітної плати як за першу (аванс), так і за другу половину місяця настає у день виплати такої зарплати.

 

ПДФО та ВЗ

ПДФО зазвичай сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Банки приймають платіжні документи на виплату доходу лише за умови одночасного подання розрахункового документа на перерахування цього податку до бюджету або розрахункового документа на зарахування коштів у сумі цього податку на єдиний рахунок (пп. 168.1.2 ПКУ).

Але якщо оподатковуваний дохід надається у негрошовій формі чи виплачується готівкою з каси податкового агента, податок сплачується (перераховується) до бюджету протягом трьох банківських днів з дня, що настає за днем такого нарахування (виплати, надання) (пп. 168.1.4 ПКУ).

Таким чином, якщо для виплати зарплати, готівку знято безпосередньо з рахунку підприємства, то ПДФО сплачується одночасно з отриманням грошей з банку. Оскільки банки контролюють при виплаті зарплати сплату не лише ЄСВ, а і ПДФО та ВЗ. Про це ми писали тут.

У випадку, якщо зарплату працівникам виплачували із виручки, що надійшла в касу, тоді ПДФО сплачувати потрібно було б протягом 3-х банківських днів, що настає за днем виплати такої зарплати. Як це передбачено нормами пп. 168.1.4 ПКУ.

ВЗ, своєю чергою, треба сплатити в строки, визначені для ПДФО (пп. 1.4 п. 16-1 підрозділ 10 розділ ХХ ПКУ).

Податківці стверджують, що ПДФО та ВЗ треба було сплатити протягом 3 днів з дати нарахування авансу та зарплати. Аванс нараховується 15 числа, а друга половина зарплати – в останній день місяця (це дата первинного документа про нарахування). Тобто, сплатити ці податки треба, на думку податківців, до 18 числа і 3 числа наступного місяця відповідно. І вони в цьому випадку спираються на норми пп. 168.1.4 ПКУ – адже зарплату було видано готівкою з каси. 

Натомість, на нашу думку, в цій ситуації треба застосовувати норми пп. 168.1.2 ПКУ, які спеціально прописані для випадку, коли готівка для виплати зарплати отримується з банку. І банк контролює факт сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ до отримання підприємством коштів по чеку. 

Отже, хоч в обох випадках зарплата виплачується готівкою із каси підприємства, джерело надходження такої готівки має значення! Якщо кошти отримувалися з банку по чеку, і строки виплати авансу та зарплати не порушувалися, то сплатити ПДФО та ВЗ підприємство мало до звернення до банку із таким чеком. 

Тому сплата  ПДФО та ВЗ 22-го і 7-го числа, на нашу думку, є правильно.. А штраф, накладений внаслідок перевірки, помилковим.    

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Оплата праці»

  • Приклади нарахування зарплати при неповному робочому дні
    Як розраховувати заробітну плату, якщо у наказі про прийняття зазначено такий графік роботи: понеділок по 1 (одній) годині на тиждень з 09:00 до 10:00. Посадовий оклад відповідно до штатного розпису 8 000 гривень на місяць?
    Сьогодні 13:2919
  • Доплата за шкідливі умови праці: коли проводити?
    Підприємство вперше виконало атестацію робочих місць. Відповідно має бути доплата за шкідливі умови праці. Цю доплату здійснювати з якого часу: з дати актів, з першого числа наступного місяця після проведення атестації чи з початку створення вакансії? Які є нормативні джерела щодо оплати та строків доплати за шкідливі умови праці?
    13.03.20245661
  • Зарплата раз на місяць на прохання працівників
    Працівники підприємства наполягають, щоб заробітну плату їм виплачували раз на місяць у повному обсязі. Чи можна задовольнити це прохання?
    26.02.20243 6414
  • Доплати водію асенізаційної машини під час ремонту
    Водію асенізаційної машини встановлена доплата до посадового окладу за інтенсивність праці - 12% та доплата за шкідливі умови праці - 4% (за результатами атестації робочого місця). Чи нараховувати вказані доплати за дні, коли автомобіль перебуває на ремонті?
    25.01.202444
  • Простій автомобілю на кордоні: як оплачувати водію?
    Юридична особа, платник податку на загальних підставах, здійснює автоперевезення товарів. Працівник перебував у відрядженні 20днів ( в тому числі субота, неділя). Як нараховується заробітна плата за цей період (субота – авто стояло на кордоні, в неділю - водій не працював)?
    13.12.2023212