• Посилання скопійовано

Несвоєчасно списана кредиторська заборгованість: облік та оподаткування

ТОВ, платник податку на прибуток (без різниць) і ПДВ, у 2010 — 2012 рр. придбавало товари у кількох фірм, за які не проведена оплата. Відображався ПК. Окремі з цих фірм припинили діяльність у 2011, 2014, 2021 роках. Але заборгованість не списали. Як це зробити зараз?

Відповідно до пп. 5 НП(С)БО 11, якщо на дату балансу раніше визнане зобов'язання не підлягає погашенню, то його сума включається до складу доходу звітного періоду. 

Тому якщо у відповідному періоді (2011, 2014, 2021 рр.) контрагенти ТОВ, у яких придбавалися товари і перед якими є зобов’язання, припиняли свою діяльність, в таких періодах ТОВ мало списувати зобов’язання: Дт 631 Кт 717.

Якщо підприємство цього не зробило своєчасно і виявило помилку тільки зараз, у 2023 році, таку помилку потрібно виправити.

 

Як виправати помилку?

Ця помилка впливає на величину нерозподіленого прибутку (непокритого збитку), тому згідно з п. 4 НП(С)БО 6 її виправляють шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку на початок року: Дт 631 Кт 44.

Помилку виправляють датою її виявлення. Наприклад, якщо виявлена 21.08.2023 р., то саме цією датою і виправляють. Здійснити виправлення, на наш погляд, доречно на підставі інвентаризації. Тобто, керівник ТОВ призначає інвентаризаційну комісію і призначає проведення інвентаризації кредиторської заборгованості. Комісія з’ясовує дати припинення контрагентів, за якими рахується кредиторська заборгованість, і в протоколі комісії записує власну пропозицію — списати відповідну заборгованість з балансу. Керівник ТОВ затверджує інвентаризаційні документи. Такі документи є підставою для списання. 

На підставі затверджених керівником інвентаризаційних документів бухгалтер складає бухгалтерську довідку, згідно якої заборгованість списують з балансу.

Якщо ТОВ нараховуватиме ПДВ (див. нижче), то таке нарахування відображатиметься проведенням: Дт 44 Кт 641.

 

ПДВ

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (101.24): "Як в податковому обліку з ПДВ покупця відображається операція зі списання кредиторської заборгованості, за якою минув термін позовної давності, за отриманими товарами/послугами, розрахунки за які не проведено з постачальниками – резидентами?".

ДПС відповідає, що платнику податку – покупцю необхідно нарахувати податкові зобов’язання з ПДВ з використанням механізму, визначеного пп. 198.5 ПКУ, у податковому періоді, в якому відбувається списання кредиторської заборгованості, та скласти і зареєструвати в ЄРПН відповідну ПН. 

Припускаємо, що саме такий підхід податківців може застосовуватися і в розглядуваній ситуації. Тобто, якщо заборгованість списується, приміром, 21.08.2023 р., то саме на цю дату слід скласти ПН, з подальшою реєстрацією в ЄРПН.

Хоча, на наш погляд, підстав для подібного коригування ПК немає. Адже про це жодного слова в пп. 198.5 ПКУ.

Окрім того, ми розглядаємо ситуацію, коли ТОВ виправляє помилку. Тобто, навіть якщо припустити, що коригувати ПК потрібно, то це слід було робити у відповідних періодах (2011, 2014, 2021 роках). Саме в цих періодах слід було складати ПН і відображати в деклараціях. 

Але виправити помилки можна тільки протягом строків давності, встановлених ПКУ (див. пп. 50.1 ПКУ). І податковий орган може провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника податків у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня - у разі проведення перевірки операції відповідно до статей 39 і 39-2 ПКУ), що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації (див. пп. 102.1 ПКУ).

Таким чином, вже немає підстав для виправлення помилок при списанні кредиторської заборгованості за 2011 і 2014 роки. А щодо заборованості, не списаної в 2021 році, то строк податкової давності ще не сплив. Але, на наш погляд, ПН потрібно скласти датою, коли потрібно було списувати заборгованість — за ту дату в 2021 році, якою припинено діяльність контрагента. В такому разі потрібно буде подавати уточнюючу декларацію за такий період, сплачувати недоплату, якщо вона виникає.

Але ми навели власний погляд на розглядувану ситуацію. В ПКУ така процедура не прописана. Думка ДПС з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Податок на прибуток

З підстав, наведених вище (сплив строк податкової давності), виправлення за 2011 і 2014 роки, на наш погляд, не впливають на податковий облік податку на прибуток. А помилку 2021 року слід виправляти, в загальному порядку, подаючи уточнюючу декларацію за 2021 рік (до якої додається уточнююча фінансова звітність за 2021 рік), або в поточній декларації за 2023 рік (через додаток ВП і додаючи уточнюючу фінансову звітність за 2021 рік).

Про особливості виправлення помилок в декларації з податку на прибуток можна почитати, приміром, тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Отримали аркуш коригування до МД: як відобразити в обліку?
    ТОВ отримало аркуш коригування до МД, на збільшення ПДВ. Як відобразити таку операцію в обліку?
    08.05.202413
  • Чи можна визнати податковий кредит з ПДВ у першому кварталі, а відповідні витрати в бухобліку – в четвертому?
    Щоб не показувати збитки у 1 кварталі 2024 р., акти виконаних робіт березня підприємтво перенесло на 39 рахунок. Податкові накладні за цими актами були відображені в декларації з ПДВ згідно з датою актів у березні 2024 р. Чи є ризик, що цей податковий кредит не визнають під час перевірки, якщо витрати будуть відображені у 4 кварталі 2024 р., або ці послуги не будуть відображені, як витрати, а списані на 44 рахунок (тобто за рахунок прибутку)?
    07.05.202450
  • ГО фінансує розробки, які проводить ТОВ: який бухоблік витрат та результатів такої співпраці?
    ТОВ уклало договір на виконання дослідно-конструкторських та технологічних робіт з громадською організацією (ГО). ГО передає ТОВ матеріали, інструменти та сплачує за розробку, при цьому результати роботи залишаються у виконавця. Виконавець згідно з проведеною розробкою зробив конструкторську документацію та отримав технічні умови (ТУ), які належать виконавцю. Як обліковувати ТМЦ (матеріали та інструменти) у ТОВ та результати виконаних робіт – конструкторську документацію, ТУ, дослідні моделі виробів?
    07.05.202411
  • Курсові різниці при отриманні та оплаті послуг Google
    Між ТОВ та компанією Google укладено договір з надання послуг (надання інтернет-платформи). ТОВ має корпоративну гривневу картку. Нарахування за послуги компанією Google проводяться щомісяця 1 числа у валюті USD. Списання коштів за послуги з корпоративної картки проводяться у гривні щомісяця до 5 числа. Наприклад: 01.01.2024 р. - нарахування за послуги компанією Google за січень 2024 р. – 84,29 USD, а 04.04.2024 р. – списання оплати за послуги за січень 2024 з корпоративної картки – 3245,17 грн. який бухоблік?
    07.05.202424
  • Чи дисконтувати заборгованість, яка щорічно подовжується?
    Підприємство – резидент України отримало від нерезидента в 2019 році позику на один рік, яку потім щорічно подовжували, і яку планується повернути в 2024 році. Чи вважається заборгованість за такою позикою довгостроковою і чи слід її дисконтувати?
    06.05.202473