• Посилання скопійовано

Як відобразити в бухобліку суми ПДВ на вартість послуг від нерезидента?

Нерезидент постачає платнику ПДВ програмну продукцію: один примірник, при цьому вказує, що це товар, який постачається з наданням ліцензії, яка є складовою частиною товару. Постачання товару здійснюється через мережу Інтернет, місце постачання – обліковий запис клієнта на публічному хмарному сервісі.Чи оподатковується ПДВ таке постачання? Як цей ПДВ відобразити в бухобліку?

За визначенням у пп. 14.1.56-5 ПКУ (зокрема, пп. «д», «е») ця операція належить до електронних послуг як надання хмарної послуги в частині надання обчислювальних ресурсів, ресурсів зберігання або систем електронних комунікацій за допомогою технологій хмарних обчислень або постачання програмного забезпечення та оновлень до нього, у тому числі електронних примірників, надання доступу до них, а також дистанційне обслуговування програмного забезпечення та електронного обладнання.

Відповідно до пп. 186.3-1 ПКУ місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг, тобто митна територія України. Оскільки отримувачем електронної послуги є банк, який є платником ПДВ, така послуга оподатковується відповідно до ст. 208 ПКУ.

З 1 січня 2023 року закінчилася дія пільги з ПДВ на програмну продукцію, про що ми писали тут та тут.

Тож у 2023 році платник ПДВ – отримувач електронної послуги з постачання програмної продукції або хмарних технологій повинен нараховувати ПДВ на вартість отриманих послуг відповідно до ст. 208 ПКУ.

Відповідно до п. 208.2 ПКУ  отримувач послуг, що постачаються нерезидентами, місце постачання яких розташоване на митній території України, нараховує ПДВ за основною ставкою на базу оподаткування, визначену згідно з  п. 190.2 ПКУ.

При цьому отримувач послуг – платник ПДВ складає податкову накладну  із зазначенням суми нарахованого ним ПДВ, яка є підставою для віднесення сум ПДВ до податкового кредиту у встановленому порядку. Така ПН підлягає обов’язковій реєстрації в ЄРПН.

Сума нарахованого ПДВ включається до складу податкових зобов’язань з ПДВ за той звітний період, коли отримані послуги (п. 208.3 ПКУ), а право на податковий кредит на цю ж суму виникає після реєстрації ПН. Якщо ПН буде зареєстровано вчасно, то податкові зобов’язання та податковий кредит з ПДВ виникають в одному звітному періоді і в загальній сумі не впливають на рядки 18 або 19 декларації з ПДВ.

Нарахування податкових зобов’язань та право на податковий кредит за Планом рахунків бухгалтерського обліку можна відображати так, як показано в таблиці. У прикладі вартість отриманих послуг в гривнях – 1000 грн, сума ПДВ – 20% від 1000 грн = 200 грн.

Зміст господарської операції

Дт

Кт

Сума, грн

Нарахування податкових зобов’язань на дату отримання послуг, складено ПН

6432

641/ПДВ

200,00

Реєстрація ПН, підтверджені податкові зобов’язання

6431

6432

200,00

Реєстрація ПН, згортання підтверджених податкових зобов’язань і підтвердженого податкового кредиту

6441

6431

200,00

Включено до податкового кредиту підтверджену суму ПДВ за умови реєстрації ПН в ЄРПН

641/ПДВ

6441

200,00

У таблиці показано субрахунки:

  • 6431 - Податкові зобов’язання підтверджені (зареєстровано ПН);
  • 6432 - Податкові зобов’язання непідтверджені (очікується реєстрація ПН);
  • 6441 - Податковий кредит підтверджений (зареєстровано ПН).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»