• Посилання скопійовано

Суборенда земельної ділянки у фізособи: які податкові наслідки для орендаря?

Орендодавець (міська рада) надає в оренду земельну ділянку фізособі. Своєю чергою, фізособа надає цю земельну ділянку в суборенду підприємству. Чи є таке підприємство податковим агентом? Як утримувати та сплачувати ПДФО та ВЗ? Чи може підприємство сплачувати за оренду міській раді?

Згідно з визначенням, наведеним у п. 4 П(С)БО 14, суборенда - угода про передачу орендарем орендованого ним об'єкта в оренду третій особі.

Орендована земельна ділянка або її частина може передаватися орендарем у суборенду без зміни цільового призначення, якщо це передбачено договором оренди або за письмовою згодою орендодавця (крім випадків, визначених законом).

Якщо протягом одного місяця орендодавець не надішле письмового повідомлення щодо своєї згоди чи заперечення, орендована земельна ділянка або її частина може бути передана в суборенду (ст. 8 Закону «Про оренду землі»).

Тож надавати земельну ділянку в суборенду можна лише за згодою орендаря (міської ради).

За пп. 164.2.5 ПКУ орендна плата включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з метою справляння ПДФО. Податковим агентом платника податку (орендодавця) є орендар (пп. 170.1.1 ПКУ).

При цьому відповідно до пп. 170.1.1 ПКУ об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, встановленого в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, передбачена законодавством з питань оренди землі (про це тут). Зверніть увагу, що мова йде про мінімальний розмір саме нарахованої орендної плати (тобто з врахуванням розміру податків, які будуть утримані при його виплаті).
Ставка ПДФО становить 18% бази оподаткування (пп. 167.1 ПКУ).

Крім того, з суми такого доходу утримується військовий збір за ставкою 1,5%.

Таким чином в даній ситуація, голова ФГ, як фізична особа, отримує у міської ради земельну ділянку в оренду і сплачує за неї відповідну орендну плату. Своєю чергою, голова ФГ надає цю земельну ділянку юридичній особі в суборенду. Підприємство, сплачуючи фізичній особі (голові ФГ) оренду плату, є його податковим агентом, оскільки здійснює виплату доходу (у вигляді сплати орендної плати фізичній особі).

У випадку, якщо підприємство, що отримує земельну ділянку в суборенду у фізособи сплатить податки замість такої фізособи, така сума також потрапить до оподатковуваного доходу такої ФО.

Зверніть увагу, для того, що уникнути циклічного нарахування податків на суму сплачених податків, підприємство має нарахувати суму податків зверху на суму додаткового блага у вигляді сплаченої суми ПДФО та військового збору з доходу від оренди земельної ділянки. Для цього, суму сплачених податків за фізособу необхідно розділити на коефіцієнт, який розраховується так: 1 - (0,18 + 0,015) і дорівнює 0,805. Приклад розрахунку при сплаті податків за фізособу ми наводили тут.

Для того, щоб сплачувати орендну плату безпосередньо міській раді, а не фізичній особі, голові ФГ, підприємство повинно укласти договір оренди саме з міською радою. Тобто, через фізичну особу, яка надає земельну ділянку в суборенду підприємство не може сплатити оренду плату безпосередньо міській раді, оскільки підприємство орендує земельну ділянку не у міської ради, а у фізичної особи.

Якщо підприємство укладе договір оренди безпосередньо з міською радою, то сплачувати її підприємство зможе і через фізичну особу, голову ФГ, через видачу коштів під звіт. Однак договір оренди обов’язково в такому випадку повинен бути укладено саме між підприємство та міською радою (без посередника – фізичної особи, яка надає таку земельну ділянку в суборенду).

 

Відображення у формі №1ДФ

У формі №1ДФ нарахована та виплачена орендна плата відображається за кодом ознаки доходу «106». Сума сплачених податків (якщо вони не утримуються з доходу фізособи, а сплачуються самим підприємством) відображається з ознакою доходу «127» як інший дохід.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    Сьогодні 15:296
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627