• Посилання скопійовано

Сплатили податки за фізособу - продавця авто: які наслідки?

Підприємство придбало вантажний автомобіль у фізособи (договором, який складено у сервісному центрі МВЗ, визначено суму - 924 тис. грн). Підприємство сплатило продавцю 924 тис. грн, а також податки ПДФО (46,2 тис. грн.) та ВЗ (13,86 тис. грн). Наразі виявили таку помилку. Як правильно відобразити в формі №1ДФ?

Як зазначено у пп. 162.1.1 та 162.1.3 ПКУ, платниками ПДФО, зокрема, є:

  • фізособа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
  • податковий агент.

При цьому, відповідно до пп. 168.1.1 ПКУ, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку, визначену в ст. 167 ПКУ (при продажу рухомого майна – ставка складає 5%).

Водночас, пп. 173.3 ПКУ встановлено, що у разі, якщо стороною договору купівлі-продажу об'єкта рухомого майна є юрособа чи фізособа - підприємець, така особа вважається податковим агентом платника податку та зобов'язана виконати всі визначені цим розділом функції податкового агента. Податковий агент утримує податок за ставками, визначеними відповідно до пп. 173.1 або 173.2 ПКУ з урахуванням інформації про черговість продажу рухомого майна, зазначеної платником податку у договорі купівлі-продажу чи в окремій заяві.

Таким чином, сума ПДФО і військового збору повинна бути утримана безпосередньо з доходу фізичної особи, що підлягає сплаті. Тобто з суми зазначеної у договорі повинна бути вирахувана сума податків, яка сплачується податковим агентом, а продавець, відповідно, отримує дохід за вирахуванням сплачених податків.

Якщо підприємство приймає рішення здійснити сплату податків за продавця - фізособу, то відповідна сплачена сума податків також буде включена до доходу такої ФО і підлягати оподаткуванню ПДФО та ВЗ (але вже за ставкою 18% та 1,5%).

Застосовувати натуральний коефіцієнт в даному випадку вважаємо, що не потрібно, оскільки фактично дохід ФО було виплачено у грошовій формі.

Однак, тут випливає інший цікавий момент. Як було зазначено вище, сума сплаченого ПДФО та ВЗ також повинна бути оподаткована ПДФО та ВЗ – які також має сплатити сама ФО. Оскільки ці податки також сплачує підприємство, то з їх розміру доведеться знову сплатити ПДФО та ВЗ.

Для того, що уникнути циклічного нарахування податків на суму сплачених податків, підприємство має нарахувати суму податків зверху на суму додаткового блага у вигляді сплаченої суми ПДФО та військового збору з доходу від продажу автомобіля.

До прикладу:

Як зазначено у запитанні, сума сплачених податків за фізособу – 46,2 тис. грн + 13,86 тис. грн = 60,06 тис. грн. Відповідно з цієї суми має бути сплачено фізособою 10,81 тис. грн ПДФО та 0,9 тис. грн військового збору. Якщо підприємство сплатить і ці податки за власний рахунок, то воно буде зобов’язане включити до доходу і цю суму (10,81 тис. грн + 0,9 тис. грн = 11,71 тис. грн) і знову утримати з неї ПДФО та ВЗ.

Щоб цього уникнути, розрахунок повинен виглядати так:

Нараховуємо податки «зверху», тобто вважаємо 60,06 тис. грн «чистою» сумою доходу після оподаткування:

60,06 тис. грн : (1 – (0,18+0,015)) = 60,06 : 0,805 = 74,61 тис. грн – це і буде сумою доходу-брутто до оподаткування.

Тепер коли ми утримаємо з цієї суми ПДФО та ВЗ ми отримаємо:

  • 13,43 тис. грн – ПДФО до сплати додатково;
  • 1,12 тис. грн – військовий збір до сплати додатково;
  • 60,06 тис. грн – сума сплачених підприємством за фізособу податків з продажу авто.

У розрахунку за формою №1ДФ вартість авто за договором (924 тис. грн) відображається з ознакою доходу «105», а загальна сума додаткового блага у вигляді сплачених податків (74,61 тис. грн) з ознакою доходу «126».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Чи можна вивчати іноземну мову і не платити податки?
    Компанія оплатила курси англійської мови для працівників. Це вважається додатковим благом з нарахуванням ПДФО і ВЗ з відображенням у додатку 4ДФ. Але коло працівників, які відвідують курси, чітко не визначено, відвідування занять не регулярне, працівники, які відвідують заняття змінюються. Чи можна в такому разі не нараховувати ПДФО та ВЗ, і не відображати у єдиній звітності?
    15.03.202452
  • «Соцпакет» працівникам: що з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
    Підприємство бажає надавати працівникам додатковий «соцпакет»: довгострокову медичну страховку, страхування їх життя, компенсацію витрат на харчування, оплату їх проїзду на роботу та додому, оплату фітнес-послуг тощо. Які податки треба буде сплатити з цих видів доходів?
    12.03.202471
  • Чи сплачувати ПДФО та ВЗ з вартості квартири, внесеної до статутного капіталу?
    Фізособа за 700 000 грн придбала квартиру, яку передала як внесок до статутного капіталу ТОВ. Вартість внеску оцінена в 2 000 000 грн. На погляд податкової служби, у фізособи в цьому разі виникає оподатковуваний дохід 1 300 000 грн (2 000 000 — 700 000), з якого слід сплатити ПДФО і ВЗ. Чи права податкова служба?
    28.02.202444
  • Куди платити ПДФО при викупі підприємством земельних ділянок у фізосіб?
    Підприємство викуповує земельні ділянки у фізосіб. Куди сплачувати ПДФО – до бюджету за місцем реєсрації фізособи власника, за місцем знаходження земельної ділянки чи за місцем нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу?
    22.02.20241261
  • Застосування ПСП до доходу сумісника за місцями роботи
    Чи потрібно застосовувати та здійснювати перерахунок ПСП в наступній ситуації...
    19.02.202464