• Посилання скопійовано

Звичайна ціна – об'єкт оподаткування

Як при обчисленні об'єкта оподаткування визначається дохід від продажу послуг пов’язаним чи непов’язаним особам: виходячи із фактичної ціни такої послуги (з урахуванням знижки) чи з ціни, вказаної в договорі (без знижок). Чи застосовуватиметься поняття «звичайної ціни» згідно з змінами в ПКУ? Якщо послуга зі знижкою, то чи буде донарахування податків?

ЗапитанняЯк при обчисленні об'єкта оподаткування визначається дохід від продажу послуг пов’язаним чи непов’язаним особам: виходячи із фактичної ціни такої послуги (з урахуванням знижки) чи виходячи з ціни згідно з вказаної в договорі (без урахування знижок). Чи застосовуватиметься поняття «звичайної» ціни з огляду на зміни у ПКУ у 2016 р.? Чи матиме місце донарахування податків, виходячи із ціни, вказаної у договорі (без урахування знижки), якщо послугу продано із знижкою юрособою-платником податку на прибуток пов’язаним або непов’язаним юридичним особам?

Відповідь: Як й у 2015 році, так й у 2016 році об’єктом оподаткування податком на прибуток є податок визначений на підставі фінансового результату на підставі П(С)БО або МСФЗ. Платники податку на прибуток з річним доходом менше 20 млн грн мають право не коригувати об’єкт оподаткування на податкові різниці. Для платників податку на прибуток з доходом більше 20 млн грн коригування є обов’язковим. 

Отже, спочатку в бухобліку платник податку визнає суму доходу

Зокрема, п. 7 П(С)БО 15 визначено, що доходом від надання послуг - загальний дохід від надання послуг без вирахування наданих знижок, повернення раніше проданих товарів та непрямих податків і зборів (податку на додану вартість, акцизного збору тощо).

А от чистий дохід від надання послуг визначається шляхом вирахування з доходу від реалізації послуг  наданих знижок, доходів, що за договорами належать комітентам (принципалам тощо), та податків і зборів.

В бухобліку нарахований дохід від надання послуг буде відображатися Д-т 361 К-т 703, чистий дохід, тобто зменшення доходу на суму нарахованих податкових зобов’язань з ПДВ: Д-т 703 К-т 641. У разі надання знижки щодо вартості послуги до моменту її надання, то дохід відображається за ціною зі знижкою. Якщо знижку надано після надання послуг до в обліку потрібно провести зменшення нарахованого доходу: Д-т 704 К-т 361. Відповідно, суми визнаного доходу збільшують фінрезультат до оподаткування: Дт 703 Кт 791, а суми проведених пізніше знижок – його зменшують: Дт 791 Кт 704.   

Якщо платник податку на прибуток надає послуги пов’язаним особам-резидентам, коригувати фінрезультат не потрібно. 

Якщо платник податку на прибуток надає послуги пов’язаним особам-нерезидентам, то фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується (тими платниками податку на прибуток, які зобов’язані або бажають здійснювати коригування):

• на суму перевищення звичайних цін над договірною (контрактною) вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій у випадках, визначених статтею 39 ПКУ (п. 140.5.1 ПКУ);

• на суму перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над звичайною ціною при здійсненні контрольованих операцій у випадках, визначених статтею 39 ПКУ (п. 140.5.2 ПКУ);

Що стосується операцій з пов’язаними особами, то відповідно до пп. 39.2.1.7 ПКУ контрольованими операціями є:

• господарські операції, що впливають на об’єкт оподаткування сторін (сторони) таких операцій, що здійснюється платниками податків з пов’язаними особами – нерезидентами;

• зовнішньоекономічні господарські операції з продажу товарів через комісіонерів – нерезидентів.

При цьому такі операції підпадають під визначення контрольованих у разі виконання умов, передбачених пп. 39.2.1.7 ПКУ. А саме:

- річний дохід платника податків від будь-якої діяльності, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 50 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік;

- обсяг таких господарських операцій платника податків з кожним контрагентом, визначений за правилами бухгалтерського обліку, перевищує 5 млн грн (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік.

Отже, якщо у підприємства операції з пов’язаними особами не підпадають під норми ст. 39 ПКУ, то такі операції не вважаються контрольованими.

Тепер розглянемо наслідки оподаткування ПДВ при наданні знижки з вартості послуг.

З 01.01.2016 року відповідно до змін внесених Законом №909 до абз. 2 п. 188.1 ПКУ база оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг, база оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін. Тобто у разі надання послуг, які надаються самим платником податку, зі знижкою слід порівнювати договірну ціну із звичайною (яка в цьому випадку визначається відповідно до пп. 14.1.71 ПКУ). 

У разі, якщо звичайна більша ніж договірна, то потрібно нараховувати два податкових зобов’язання з ПДВ: на договірну вартість, та на різницю між звичайною ціною та договірною. Відповідно, сума ПДВ, розрахована з договірної ціни, відображається в бухобліку проведенням: Дт 703 Кт 641, а отже, зменшує об’єкт оподаткування податком на прибуток. ПДВ, нарахований на суму перевищення звичайної ціни послуг над ціною реалізації такої послуги, в бухобліку потрібно відображати: Дт 949 Кт 641. Оскільки витрати з субрахунку 949 списуються наприкінці звітного періоду проведенням: Дт 791 Кт 949, то така сума донарахованого ПДВ теж зменшує фінрезультат до оподаткування, а отже, і об’єкт оподаткування податком на прибуток. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Податок на прибуток»