• Посилання скопійовано

Виправляємо помилки з умовного продажу

У квітні 2014 року була допущена помилка в частині операції ліквідації основних засобів. Як виправити помилку? Чи потрібно реєструвати таку податкову накладну в ЄРПН?

За нормами п. 189.9 ПКУ платник ПДВ, що самостійно прийняв рішення про ліквідацію об’єкта ОЗ, має нараховувати ПЗ з ПДВ. Ключовий фактор тут -  самостійне рішення платника податку. Така ліквідація з метою оподаткування ПДВ розглядається як постачання таких основних виробничих або невиробничих засобів. Базою нарахування ПДВ у такому разі буде звичайна ціна (за пп. 14.1.71 ПКУ договірна ціна), але не нижче від балансової вартості на момент ліквідації. Підтвердження експертної оцінки і в цьому разі не потрібне (п. 14.1.71 ПКУ, ст.7 Закону № 2658).

Разом з тим, норма п. 189.9 ПКУ не поширюється на випадки, коли ОЗ ліквідовуються у зв'язку з їх знищенням або зруйнуванням унаслідок дії обставин непереборної сили, в інших випадках, коли така ліквідація здійснюється без згоди платника податку (зокрема, в разі викрадення, що підтверджується відповідно до законодавства) або коли платник податку подає контролюючому органу відповідний документ про знищення, розібрання або перетворення ОЗ в інший спосіб, унаслідок чого вони не можуть використовуватися за первісним призначенням. Фактично якщо внаслідок ліквідації необоротних активів отримуються комплектувальні вироби, складові частини, компоненти чи інші відходи, які оприбутковуються на матеріальних рахунках з метою їх використання в господарській діяльності платника, на такі операції не нараховуються ПЗ з ПДВ (норма п. 189.10 ПКУ.


Якщо платником ПДВ була допущена помилка і, по факту, не в повній мірі були нараховані ПЗ з ПДВ, за приписами п.50.1 ПКУ така помилка має бути виправлена:  має бути виписана та зареєстрована в загальному порядку ПН і саме вона мала би дати підстави заповнити УР, виправивши дані за квітень 2014 року із відповідним самостійно нарахованим штрафом 3% (у випадку подання окремого УР) від суми заниженого ПЗ та пені.  Складена при цьому ПН повинна містити умовний ІПН «400000000000», а в інших рядках для даних покупця мають бути зазначені власні дані платника податків, код типу причини «05» — ліквідація основних засобів за самостійним рішенням платника податку. Дата нарахування ПЗ — дата оформлення акта ОЗ-3 або ОЗ-4.

Разом з тим, не слід забувати, що строк на реєстрацію ПН – 180 к.д., тому ЄРПН із таким строком створення ПН (квітень 2014 р.) скоріше за все просто не пропустить. Тобто по факту така ПН жодним чином не вплине на реєстраційний ліміт платника ПДВ через неможливість зареєструвати таку ПН. Але навіть якщо зареєструвати ПН не вийде, УР все таки потрібно подати і сплатити самоштраф. А от за штрафи по несвоєчасно зареєстрованій ПН можна не перейматися, штрафи  по ПН на умовні поставки податківцями не нараховуються.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Побутова техніка на підприємстві: що з ПДВ?
    ТОВ-платник податку на прибуток та ПДВ взяло в оренду у фізособи офісне та складське приміщення (в т ч. кухню). ТОВ придбало побутову техніку та меблі для кухні, зокрема, витяжку, пральну машину, сушарку, холодильник, газову поверхню, шафу електричну) та в офіс кондиціонер. Чи необхідно нараховувати ПЗ з ПДВ при придбанні побутової техніки?
    Сьогодні 10:2316
  • Продали корпоративні права: що з ПДВ?
    Підприємство продало корпоративні права в іншій юрособі. Чи є ця операція об’єктом оподаткування ПДВ? Як відобразити цю операцію в декларації з ПДВ?
    16.05.202418
  • Компенсації витрат з плати за землю: що з ПДВ?
    Підприємство продало майно, яке знаходиться на частині земельної ділянки, яка перебуває у постійному користуванні. До моменту поділу цієї ділянки і передачі в оренду підприємство виставлятиме покупцеві рахунок на компенсацію витрат з плати за землю. Чи оподатковується така операція ПДВ?
    15.05.202412
  • Громадська організація отримала безкоштовний доступ до CRM-системи від нерезидента: що з ПДВ?
    Громадська організація планує укласти договір з ФОПом щодо налаштування та підтримки CRM-системи. Компанія-нерезидент (США) безкоштовно надає організації доступ до CRM-системи. Які податкові наслідки цих операцій?
    14.05.202414
  • Коли спливає строк на відображення ПК?
    Протягом березня-липня 2022 р. підприємство придбавало за готівку пальне, суми в чеках більше 240 грн, ПН не виписувалося, ПДВ зависло на субрахунку 644. Окрім того, є завислі суми ПДВ, без ПН, за період з 2019 по 2021 рр. Коли такі суми ПДВ можна списати до складу витрат (Дт 949 Кт 644)?
    13.05.202464