• Посилання скопійовано

Наслідки при продажу підприємству на тимчасово окупованій території

Які правові, податкові наслідки при продажу підприємством товару юрособі, юрадреса якого знаходиться на тимчасово окупованій території, за Переліком №309? Продавець та покупець – платники ПДВ

Правові наслідки

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону №1207-VII правочин, стороною якого є суб’єкт господарювання, місцезнаходженням (місцем проживання) якого є тимчасово окупована територія, є нікчемним. На такі правочини не поширюється дія положення абз. 2 ч. 2 ст. 215 ЦКУ. Тобто, такий нікчемний правочин не може бути визнаний судом дійсним.

Відповідно до ч. 1 ст. 216 ЦКУ недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

Відповідно до ч. 2 ст. 13 Закону №1207-VII здійснення господарської діяльності юридичними особами, фізичними особами - підприємцями та фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, місцезнаходженням (місцем проживання) яких є тимчасово окупована територія, дозволяється виключно після зміни їхньої податкової адреси на іншу територію України.

Відповідно до ч. 6 ст. 13 Закону № 1207-VII переказ коштів між тимчасово окупованою територією та іншою територією України забороняється.

Законом №1207-VII передбачено й інші обмеження для розглядуваної ситуації.

 

Податкові наслідки

Встановлені пп. 26 під. 10 розд. ХХ ПКУ. Про ці наслідки детальніше можна почитати в Інформаційному листі ДПС № 23.

 

Тут зазначимо тезисно.

Податок на доходи нерезидента

Доходи осіб, що зареєстровані на тимчасово окупованій території, вважаються іноземними доходами для цілей оподаткування. Це означає, що на суму такого доходу слід нарахувати податок на доходи нерезидента, згідно з пп. 141.4 ПКУ.

Щоправда, в розглядуваній ситуації це правило не застосовується, адже дохід отримує підприємство продавець, яке знаходиться на території України, яка не є окупованою. А не підприємство, яке знаходиться на окупованій території.

 

Контрольовані операції

Другий момент - господарські операції із особами, які мають податкову адресу на тимчасово окупованій території, можуть визнаватися контрольованими для цілей трансфертного ціноутворення.

Про ознаки контрольованих операцій можна почитати тут, тут.

Фактично операції будуть контрольовані, якщо:

  • сукупний об’єм з конкретним контрагентом має перевищувати 10 млн грн,
  • сукупний об’єм доходів за бухгалтерським обліком має перевищувати 150 млн грн.

Поряд з цим підприємство продавець має бути платником податку на прибуток.

Тож якщо наведені критерії буде дотримано, платник податку на прибуток має дотримуватися правил трансфертного ціноутворення, повідомити про такі операції у Звіті про контрольовані операції, подати повідомлення про участь у міжнародній групі компаній,

скласти документацію з трансфертного ціноутворення тощо.

Якщо ж такі критерії не будуть дотримані, підприємство продавець не повинен дотримуватися правил трансфертного ціноутворення.

 

Коригування ПЗ з ПДВ

Це питання ми детально розглядали тут.

Як зазначено вище, у разі визнання правочину нікчемним покупець має повернути продавцеві відвантажений товар, а продавець покупцеві оплату. В разі такого повернення слід буде відкоригувати раніше нарахований ПДВ, але тільки якщо буде складено і зареєстровано в ЄРПН РК до ПН.

А покупець за таким правочином не матиме права на податковий кредит.

 

Інші наслідки

Можуть наставати й інші податкові наслідки, які слід з’ясовувати в кожній конкретній ситуації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 079
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249295
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435