• Посилання скопійовано

Залік ПДВ за незареєстрованою ПН і боргом постачальника

Підприємство -покупець придбало товар на суму 600 000 грн, в т.ч. ПДВ - 100 000 грн, на умовах передоплати 80%, а 20% вартості - після отримання товару. ПН на суму передоплати складена і зареєстрована в ЄРПН. А друга ПН заблокована. Після тривалого адміноскарження ПН вирішено не розблоковувати. Покупець не доплатив постачальнику 20 000 грн. заблокованого ПДВ. Цю суму вирішено списати. Як таку операцію відобразити в обліку покупця?

Документальне оформлення

Покупець не доплатив постачальнику 20 000 грн. ПДВ по заблокованій ПН, втративши можливість відобразити ПК з ПДВ на цю суму. А постачальник, у свою чергу, втратив можливість отримати частину вартості оплаченого товару.

Сторони, покупець і постачальник, запитують, чи можливо зробити взаємозалік боргу перед постачальником і заборгованості з ПДВ.

На наш погляд, казати в цій ситуації про взаємозалік недоречно.

Адже відповідно до ч. 1 ст. 601 ЦКУ зобов'язання припиняється зарахуванням зустрічних однорідних вимог, строк виконання яких настав, а також вимог, строк виконання яких не встановлений або визначений моментом пред'явлення вимоги.

Тобто, зарахування можливе, якщо зустрічні вимоги однорідні. Що розуміти під однорідними вимогами?

В розглядуваній ситуації у покупця числиться кредиторська заборгованість перед постачальником на субрахунку 631 на суму 20 000 грн. і дебіторська заборгованість на субрахунку 644.

Обов’язок постачальника полягає у реєстрації ПН, на підставі якої покупець зможе відобразити ПК. А обов’язок покупця полягає у сплаті частини вартості товарів.

Наприклад, в Постанові ВС від 29.12.2021 р. у справі № 826/17678/15 читаємо, що вимоги вважаються однорідними, якщо зобов`язання сторін стосовно одна до одної мають бути виконані однаково, тоді як підстави виникнення зобов`язань можуть бути різними.

Тобто, вимоги будуть однорідні, якщо, приміром, одна сторона іншій має сплатити кошти, і інша сторона першій має сплатити кошти.

Але в розглядуваній ситуації вимоги не однорідні. Тому зарахування цих вимог неможливе.

На наш погляд, постачальник може простити покупцю частину боргу за поставлений товар в сумі 20 000 грн. Для цього сторони мають укласти відповідну додаткову угоду до первісного договору постачання. На підставі такої угоди кожна із сторін може скласти внутрішній первинний документ, приміром, акт про списання заборгованості. Акт складається керівником підприємства в довільній формі. На підставі угоди і акту списана заборгованість відображається в обліку.

А от покупець, на наш погляд, не має правових підстав якимось чином простити заборгованість з ПДВ за незареєстрованою ПН. ПКУ цього не передбачає. Хоча, звісно, сторони можуть написати про прощення такої заборгованості у додатковій угоді. Наприклад, написати, що покупець відмовляється вимагати від постачальника будь-яким чином, в тому числі в судовому порядку, реєстрації ПН на прощену суму боргу в сумі 120 000 грн, в т.ч. ПДВ 20 000 грн.

Але така умова договору не буде мати правових наслідків. Тому що, як зазначено вище, така можливість ПКУ не передбачена.

Поряд з цим, на підставі такої угоди, на наш погляд, покупець матиме право списати не тільки заборгованість, а й невідображений ПК, облікований на субрахунку 644: Дт 949 Кт 644. Детально про це ми писали тут.

 

Бухгалтерський облік у покупця

Списання кредиторської заборгованості і невідображеного ПДВ буде відображено такими проведеннями:

  • Дт 631 Кт 719 – 20 000 грн (списана прощена заборгованість);
  • Дт 949 Кт 644 – 20 000 грн (списана невідображена сума ПК з ПДВ).

 

ПДВ

Покупець втрачає можливість відобразити ПК з ПДВ на суму 20 000 грн. Інших наслідків з ПДВ немає.

 

Податок на прибуток

Сума прощеної заборгованості збільшує, а списана сума невідображеного ПК зменшує фінрезультат до оподаткування, що є основою для розрахунку об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Податкових різниць тут немає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 151
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249335
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435