• Посилання скопійовано

Сонячна електростанція: облік та ПДВ

Фермерське господарство, платник ПДВ, планує придбати або побудувати сонячну електростанцію. Які особливості обліку? Як постачальник випише податкову накладну?

Повне питання:

ФГ - платник ПДВ планує придбати або побудувати сонячну електростанцію для власного споживання (але може бути постачання за «зеленим» тарифом). Сонячна електростанція може бути встановлена на даху будівлі або на землі.

Є два можливих варіанти придбання:

  • Придбання сонячної електростанції, як однієї позиції;
  • Будуємо сонячну електростанцію.

Для кожного з цих варіантів такі питання.

Який треба укласти договір? У разі передоплати, як нам випишуть ПН, з яким кодом УКТЗЕД? Як поставити на облік сонячну електростанцію при повній виплаті за неї? Як нараховуємо амортизацію? Чи беремо амортизацію у витрати? Чи можемо в майбутньому продати сонячну електростанцію?

 

Відповідь:

Який договір укладати?

ФГ може придбати елементи, з яких складається сонячна електростанція і змонтувати ці елементи.

Змонтована сонячна електростанція є інженерною спорудою. Незалежно від того, де вона розташована – на даху будівлі чи на землі.

Таким чином, тут може укладатися два договори:

  • договір купівлі-продажу елементів електростанції (сонячні панелі, інвертор, акумулятори тощо) і
  •  договір монтажу.

Або укладатися один договір, який поєднує два наведені договори в одному. Причому цей останній може бути двох видів.

За першим окремо продають елементи електростанції і окремо виконують роботи з монтажу. Таким чином, і первинні документи складатимуться відповідним чином – окремо накладна на продаж елементів і окремо акт на виконані монтажні роботи.

Другий договір може називатися договором на облаштування такої-то сонячної електростанції. За цим договором виконавець монтує електростанцію, використовуючи власні елементи. Фактично це договір підряду, за яким виконавець виконує роботи із свого матеріалу. Тобто, замовнику (ФГ) передаються виконані монтажні роботи. Оформляється така передача актом приймання-передачі виконаних робіт. Фактично за таким актом ФГ (замовник) отримує вже готову змонтовану електростанцію. Але придбаває він не готову електростанцію, як окремий об’єкт, а отримує виконані монтажні роботи.

Подібна ситуація виникає у разі виконання будівництва якогось об’єкта, за яким підрядник передає замовнику виконані будівельні роботи, хоча за фактом замовник отримує вже готовий побудований об’єкт.

 

Податкова накладна від постачальника

В ПН від постачальника буде записуватися така номенклатура товарів, послуг, яка зазначатиметься в первинних документах.

Якщо за накладною продаватимуться елементи електростанції, в колонці 2 ПН також запишуть назви всіх цих елементів, зазначаючи їх коди УКТ ЗЕД в колонці 3.1.

Окремо складатиметься ПН на надані послуги з монтажу, в колонці 2 назва послуги так, як вона наведена в акті приймання-передачі і код послуги в колонці 3.3.

У разі укладання договору на монтаж електростанції з матеріалів підрядника за актом передаються монтажні роботи, а не готова електростанція. Тому і в колонці 2 ПН зазначаються такі роботи і їх код в колонці 3.3.

 

Бухгалтерський облік

Особливості бухгалтерського обліку сонячної електростанції ми детально розглядали тут і дійшли висновку, що електростанція може обліковуватися:

  • на субрахунку 103 «Будинки та споруди» (якщо споруда електростанції пов'язана із землею (має фундамент) і речові права на неї реєструються у Державному реєстрі прав на нерухоме майно), або
  • на субрахунку 104 «Машини та обладнання» (якщо речові права не реєструються - електростанція є частиною речі, наприклад сонячні панелі, розміщені на даху будинку).

У разі обліку за першим варіантом всі витрати на облаштування електростанції спершу зараховуються до складу капітальних інвестицій на субрахунок 151. У разі обліку за другим варіантом, на субрахунок 152.

Тобто, бухгалтерські записи будуть:

  • Дт 151, 152 Кт 631 – отримані монтажні роботи;
  • Дт 205 Кт 631 – придбані елементи електростанції, якщо договором передбачено окреме придбання таких елементів;
  • Дт 641 Кт 631 – відображено ПК з ПДВ на підставі ПН постачальника;
  • Дт 631 Кт 311 – оплата постачальнику
  • Дт 151, 152 Кт 205 – списані елементи на монтаж електростанції, якщо вони придбавалися окремо;
  • Дт 103, 104 Кт 151, 152 – електростанція введена в експлуатацію.

Амортизація електростанції нараховується в загальному порядку.

Всі витрати на утримання електростанції, включаючи амортизацію, списуються на рахунок 23 (Дт 23 Кт 131 тощо), а потім розподіляються до складу тих витрат, які стосуються витраченої електроенергії. Наприклад, якщо частина електроенергії витрачається на виробничі потреби, а частина на адміністративні, то вартість тої частини, які пішла на виробничі потреби, списується проводкою: Дт 91 Кт 23, яка пішла на адмінпотреби: Дт 92 Кт 23.

Таким чином, собівартість електроенергії (включаючи амортизацію електростанції) включається до складу витрат ФГ.

 

Чи можна в майбутньому продати електростанцію?

Так, можна продати.

Але особливості продажу можуть бути різні.

Наприклад, якщо електростанція розташована на землі, доведеться окремо вирішувати питання з земельною ділянкою, на якій вона розташована. Тобто, або земельну ділянку під електростанцією також продавати чи надавати її в оренду.

Якщо продану електростанцію будуть монтувати на іншому місці, то ФГ потрібно буде спершу демонтувати електростанцію і продати складові частини, а не готову електростанцію.

І тому подібне.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024927
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249085
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434