• Посилання скопійовано

Кредит-нота від нерезидента в погашення заборгованості за інші товари

У серпні 2022 року підприємство - резидент України отримало від нерезидента товари і оплатило їх. У вересні 2022 року нерезидент надав на цей товар кредит-ноту (зменшення ціни). Чи можна цією кредит-нотою погасити заборгованість за інший товар? Якими документами оформити? Які наслідки з ПДВ, податку на прибуток?

Зазначена в питанні ситуація має вирішуватися договором між сторонами.

Якщо нерезидент надав нашому підприємству кредит-ноту (знижку) на конкретне постачання, це означає, що ціна цього конкретного постачання буде меншою на суму кредит-ноти.

Це також означає, що якщо наше підприємство оплатило це постачання за повною початково визначеною вартістю, суму кредит-ноти (знижки) нерезидент має повернути нашому підприємству.

В такому разі в обліку підприємства резидента України на суму кредит-ноти буде зменшено первісну вартість отриманого товару.

Підстава – п. 9 НП(С)БО 9, де сказано, що до первісної вартості запасів, придбаних за плату, включаються, серед іншого, суми, що сплачуються постачальнику.

Таким чином, якщо на суму знижки сума оплати постачальнику буде меншою, то і первісна вартість товару буде меншою.

Конкретніше сказано в пп. 2.2 Методрекомендацій №2: до первісної вартості придбаних запасів включається ціна придбання за вирахуванням знижок відповідно до договору з постачальником (продавцем).

Отже, в бухгалтерському обліку будуть такі проводки:

  • Дт 28 Кт 632 – отримані товари;
  • Дт 632 Кт 312 – оплачені товари;
  • Дт 28 Кт 632 – відображено способом сторно надана кредит-нота (знижка);
  • Дт 312 Кт 632 – отримана від нерезидента знижка на рахунок.

Окрім того, оскільки розрахунки будуть в іноземній валюті, на субрахунку 632 виникатимуть курсові різниці, які відображатимуться в загальному порядку, у кореспонденції з субрахунком 714 (доходи) та/чи 945 (втрати). Про пов’язані з курсовою різницею особливості при отриманні кредит-ноти ми писали тут.

Але договором з нерезидентом може передбачатися інший варіант використання кредит-ноти. Наприклад, вона може розраховуватися від поставки серпня 2022 року, але використовуватися для зменшення ціни поставки вересня 2022 року.

Це означає, що товар, отриманий від нерезидента у вересні 2022 року, потрібно буде відобразити в обліку із зазначеною знижкою: Дт 28 Кт 632. В такому разі і оплата нерезиденту буде меншою на суму знижки: Дт 632 Кт 312.

Таким чином, конкретний варіант використання кредит-ноти прописується виключно в договорі між сторонами. Спосіб оформлення кредит-ноти також прописується в договорі. Наприклад, вона може бути у вигляді листа від нерезидента, чи акту, підписаного сторонами тощо.

У разі надання кредит-ноти сума сплаченого під час імпорту ПЗ не змінюється. А тому і підстав для нарахування ПЗ з ПДВ немає. Немає підстав і якось коригувати ПК з ПДВ. Детальніше це питання ми розглядали тут.

На податковий облік податком на прибуток отримана кредит-нота впливає таким чином, що зменшує первісну вартість придбаного товару. Отже, зменшується і собівартість проданих чи іншим чином використаних товарів.

Але якщо резидент коригує фінрезультат до оподаткування на податкові різниці і застосовував різниці за пп. 140.5.2 чи пп. 140.5.4 ПКУ, внаслідок отримання знижки постане питання коригувати такі різниці. Ми писали про це тут.

 ***

Читайте також: Кредит-нота як знижка від нерезидента

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202418
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202416
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20243221
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202420
  • Продаж БПЛА: що з ПДВ?
    Підприємство виготовляє і продає дрони іншим суб’єктам господарювання. Складові запчастини придбаваються у вітчизняних постачальників. Як скористатися пільгою щодо звільнення від оподаткування ПДВ за пп. 5 п. 32 підр. 2 розд. ХХ ПКУ?
    16.04.2024219