• Посилання скопійовано

ПДВ при передачі новозбудованого житла

Управління КБ Міноборони надало безоплатно приватному підприємству (ПП) земділянку під забудову житла та об’єктів громадського призначення. ПП власним коштом будує і частину збудованого безоплатно передає Міноборони. Що з ПДВ, податком на прибуток при передачі квартир?

ПДВ

Згідно з пп. 197.1.14 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання, якщо інше не передбачено цим підпунктом.

У цьому підпункті перше постачання житла (об'єкта житлового фонду) означає:

а) першу передачу готового новозбудованого житла (об'єкта житлового фонду) у власність покупця або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) із спорудження такого житла за рахунок замовника;

б) перший продаж реконструйованого або капітально відремонтованого житла (об'єкта житлового фонду) покупцю, який є особою, іншою, ніж власник такого об'єкта на момент виведення його з експлуатації (використання) у зв'язку з такою реконструкцією або капітальним ремонтом, або постачання послуг (включаючи вартість придбаних за рахунок виконавця матеріалів) на таку реконструкцію чи капітальний ремонт за рахунок замовника.

Таким чином, якщо ПП власним коштом побудувало житловий будинок і надалі безоплатно передає квартири Міноборони, таке постачання є першим постачанням. А, отже, оподатковується ПДВ в загальному порядку. Причому відповідно до п. 188.1 ПКУ база оподаткування визначається виходячи з договірної ціни, але не нижче звичайних цін (для операцій з постачання самостійно виготовлених товарів).

Особливості визначення звичайної ціни ми аналізували, приміром, тут. Відповідно до норм ПКУ звичайна ціна – це договірна ціна. У разі з безоплатним постачанням договірна ціна складає 0 грн. Але податкова наполягає на ринковій ціні. Тому якщо не бажаєте сперечатися з податковою, за звичайну беріть ринкову ціну.

За такою операцією платник податку зобов’язаний скласти дві ПН та зареєструвати їх в ЄРПН:

  1. одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання (тобто, на 0 грн),
  2. іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення звичайної ціни над фактичною ціною.

При цьому додаткового нарахування ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не здійснюється.

 

Як складати ПН?

Дивимося відповідь на друге питання в підкатегорії 101.16 ЗІР: «Як визначається база оподаткування та складається податкова накладна при безоплатному постачанні товарів/послуг?».

Податкова відповідає таким чином.

При безоплатному постачанні товарів/послуг складаються дві ПН.
У ПН, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.
Інші графи такої ПН заповнюються в загальному порядку.

У ПН (в тому числі зведеній), яка складена на суму перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку № 1307, (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. ст. 188 і 189 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), над фактичною ціною постачання). Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.
З урахуванням п. 16 Порядку № 1307 у графі 2 розд. Б ПН, складеної на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання, зазначається «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання».
У графі 7 такої ПН зазначається ціна постачання одиниці товарів/послуг без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання/ звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (тобто ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість), а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (тобто обсяги придбання/виготовлення), у графі 11 – сума ПДВ.
Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 при цьому не заповнюються.
У клітинках ПН, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

 

Податок на прибуток

Собівартість безоплатно переданого в бухгалтерському обліку списується на субрахунок 949, зменшуючи фінрезультат до оподаткування, який є основою для визначення об’єкта оподаткування податком на прибуток (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Якщо підприємство коригує фінрезультат на податкові різниці, то при безоплатній передачі квартир неприбутковій організації, внесеній до Реєстру неприбуткових організацій, застосовується різниця за пп. 140.5.9 ПКУ. Про особливості застосування цієї різниці ми писали, приміром, тут. При безоплатній передачі організації, яка не є неприбутковою, застосовується податкова різниця за пп. 140.5.10 ПКУ.

***

Читайте також: Бухоблік та ПДВ при безоплатному наданні товарів, ОЗ, у надавача і отримувача

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20241
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202420
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 600
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202431