• Посилання скопійовано

Бухоблік та ПДВ при безоплатному наданні товарів, ОЗ, у надавача і отримувача

Підприємство "А" - платник ПДВ передає безоплатно товари, ОЗ, МШП підприємству "Б", яке є платником ПДВ, та підприємству "В," яке не є платником ПДВ. Який облік на всіх підприємствах? Чи виникають ПЗ з ПДВ у передавача та отримувачів безоплатних товарів?

Підприємство, яке безоплатно надає товари, МШП, ОЗ

Бухгалтерський облік

Вартість безоплатно переданих товарів, МШП відображається проведеннями (див. п. 31 додатку 3 до Методрекомендацій №2):

  • Дт 949 Кт 20, 22, 28 – списана балансова вартість безоплатно переданого;
  • Дт 949 Кт 641 – нараховане ПЗ з ПДВ (див. далі).

Відповідно до п. 33 НП(С)БО 7 об'єкт ОЗ вилучається з активів (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок безоплатної передачі.

Таким чином, безоплатна передача ОЗ відображається проведеннями:

  • Дт 131 Кт 10 – на суму нарахованого зносу;
  • Дт 976 Кт 10 – на залишкову вартість;
  • Дт 976 Кт 641 – нараховано ПЗ з ПДВ (див. далі).

 

ПДВ

Дивимося відповідь на питання в підкатегорії 101.06 ЗІР: «Чи підлягають оподаткуванню ПДВ операції з безоплатної передачі товарів/послуг (в т.ч. для проведення маркетингових/рекламних заходів)?».

Податкова відповідає, що така передача розглядається як операція з безоплатного постачання товарів/послуг, яка є об’єктом оподаткування ПДВ та оподатковується у загальновстановленому порядку, виходячи із бази оподаткування ПДВ, визначеної п. 188.1 ПКУ.

За такою операцією платник податку зобов’язаний скласти дві ПН та зареєструвати їх в ЄРПН:

  1. одну – на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання,
  2. іншу – на суму, розраховану виходячи з перевищення ціни придбання/балансової (залишкової) вартості/звичайної ціни над фактичною ціною.

При цьому додаткового нарахування ПЗ з ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ не здійснюється.

Дивимося відповідь на друге питання в підкатегорії 101.16 ЗІР: «Як визначається база оподаткування та складається податкова накладна при безоплатному постачанні товарів/послуг?».

Податкова відповідає таким чином.

При безоплатному постачанні товарів/послуг складаються дві ПН.
У ПН, складеній на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання у графі 7 (ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування ПДВ) та у графі 10 (обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ) зазначається «0», графа 11 (сума ПДВ) не заповнюється, нулі, прочерки та інші знаки чи символи у цій графі не проставляються.

Інші графи такої ПН заповнюються в загальному порядку.
У ПН (в тому числі зведеній), яка складена на суму перевищення, робиться позначка відповідно до п. 8 Порядку №1307, (15 – Складена на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ), над фактичною ціною постачання). Така ПН отримувачу (покупцю) не надається. При цьому у рядках такої ПН, відведених для зазначення даних покупця, постачальник (продавець) зазначає власні дані.

З урахуванням п. 16 Порядку № 1307 у графі 2 розд. Б ПН, складеної на суму перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 і 189 ПКУ, над фактичною ціною постачання, зазначається «перевищення бази оподаткування, визначеної відповідно до ст. 188 ПКУ, над фактичною ціною постачання».
У графі 7 такої ПН зазначається ціна постачання одиниці товарів/послуг без урахування ПДВ, розрахована виходячи з перевищення ціни придбання/ звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною (тобто ціна придбання/звичайна ціна/балансова (залишкова) вартість), а у графі 10 відповідно сума перевищення обсягу постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ (тобто обсяги придбання/виготовлення), у графі 11 – сума ПДВ.

Графи 3.1, 3.2, 3.3, 4, 5, 12 при цьому не заповнюються.
У клітинках ПН, які не підлягають заповненню, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

 

Підприємство, яке безоплатно отримує товари, МШП, ОЗ

На податковий облік ПДВ безоплатне отримання не впливає. Отримувач, який є платником ПДВ, не нараховує ПЗ з ПДВ на вартість отриманого.

Бухгалтерський облік буде однаковим для отримувача як платника, так і неплатника ПДВ.

 

Бухгалтерський облік

Товари, МШП

Безоплатно отримані товари, МШП відображаються проводкою (див. п. 6 додатку 3 до Методрекомендацій №2):

  • Дт 20, 22, 28 Кт 718 – на справедливу вартість.

Відповідно до п. 12 НП(С)БО 9 первісною вартістю запасів, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість з урахуванням витрат, передбачених п. 9 НП(С)БО 9.

Справедлива вартість - сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату (п. 4 НП(С)БО 19).

Тобто, справедлива вартість – це вартість, за якою товари можна продати.

Стосовно витрат, передбачених в п. 9 НП(С)БО 9 то там наведені витрати, які включаються до первісної вартості запасів у разі їх придбання, в тому числі транспортно-заготівельні та інші витрати.

Наприклад, якщо підприємство безоплатно отримало товари, які можна продати за 10 000 грн, причому понесло витрати на їх транспортування в сумі 800 грн, первісна вартість таких товарів складе 10 800 грн (10 000 + 800).

 

ОЗ

Первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 НП(С)БО 7 (див. п. 10 цього НП(С)БО).

Тобто, первісна вартість безоплатно отриманих ОЗ визначається так само, як і товарів (див. вище).

Бухгалтерський облік безоплатно отриманих ОЗ (див. п. 19, п. 20, п. 24 додатку до Методрекомендацій №561):

  • Дт 10 Кт 424 – на справедливу вартість отриманих ОЗ;
  • Дт 152 Кт 631, 665, 661, 20 тощо – на витрати, передбачені п. 8 НП(С)БО 7, якщо підприємство несло такі витрати;
  • Дт 10 Кт 152 – зарахування наведених вище витрат до складу первісної вартості безоплатно отриманих ОЗ;
  • Дт 23, 91, 92, 93, 94 Кт 131 – нарахована амортизація безоплатно отриманих ОЗ;
  • Дт 424 Кт 745 – визнано дохід в сумі, пропорційно нарахованій амортизації.

 ***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.202412
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202415
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.202410
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 080
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445