• Посилання скопійовано

Облік та оподаткування членських внесків та спонсорської допомоги

ТОВ (платник податку на прибуток на загальних підставах) сплачує неприбутковій організації (Асоціації) членські внески та спонсорську підтримку для проведення форумів. Які документи слід оформити та який бухоблік? Чи коригується фінрезультат згідно з пп. 140.5.4 або пп. 140.5.9 ПКУ?

Документальне підтвердження

Головне – це підтвердити учать ТОВ в цій Асоціації та його обов’язок сплачувати членські внески. Як правило, ці моменти закріплюються у договорі між ТОВ та Асоціацією, або договором приєднання ТОВ до Асоціації тощо. Можуть оформлюватися й інші документи, що підтверджують факт вступу ТОВ до Асоціації та прийняття обов’язку щодо сплати членських внесків.

Спонсорська підтримка для проведення форумів (її види та обсяги) також може регламентуватись двостороннім договором між ТОВ та Асоціацією, або визначатись самим ТОВ в односторонньому порядку (тобто ТОВ самостійно вирішує, в якому вигляді та в якому обсязі воно буде надавати спонсорську підтримку). В останньому випадку рішення ТОВ оформлюється наказом керівника.

Сплата членських внесків, виконання договору або наказу про спонсорську підтримку підтверджується такими документами:

  • Банківська виписка – у разі сплати внесків та допомоги у грошовій формі;
  • Актами приймання-передачі ТМЦ, актами надання послуг або виконання робіт – у разі сплати внесків та допомоги у вигляді надання товарів, робіт, послуг.

 

Бухгалтерський облік

Витрати на членські внески та спонсорську допомогу обліковуються в залежності від того, для яких цілей ТОВ бере участь в Асоціації. 

Зокрема, слід з’ясувати, чи не будуть ці витрати витратами на рекламу – наприклад, якщо ця Асоціація сприяє рекламуванню самого ТОВ або його товарів, робіт, послуг – як у щоденній діяльності, так і на форумах. В цьому випадку витрати списуються на рахунок 93: Дт 93 Кт 377 – списання витрат, Дт 377 Кт 311 – оплата коштів з рахунку.

Якщо членство в Асоціації забезпечує для ТОВ інші результати, ніж реклама (наприклад, це може бути обмін інформацією тощо), то витрати списуються на субрахунок 949: Дт 949 Кт 377, Дт 377 Кт 311.

 

Податок на прибуток

Платники податку на прибуток, які прийняли рішення про незастосування коригувань фінрезультату з метою оподаткування, відповідно, не коригують фінрезультат на суму внесків та спонсорської допомоги.

Інші платники податку на прибуток, які коригують фінрезультат, повинні взяти до уваги норми пп. 140.5.9 ПКУ. Так, фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг, у розмірі, що перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

Для цього потрібно взяти показник оподатковуваного позитивного фінрезультату з минулого року (це рядок 04 мінус рядок 05 минулорічної декларації), розрахувати від нього 4%. Якщо сума сплачених внесків та допомоги перевищує 4% від минулорічного прибутку, то фінрезультат поточного року збільшується на суму такого перевищення. 

Підпункт 140.5.4 ПКУ в даному випадку не застосовується, адже ТОВ не придбаває товари, роботи, послуги  у Асоціації.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Списання майна філій на окупованих територіях
    Юрособа має у своєму складі філіі (госпрозрахункові та безбалансові), які розташовані на окупованій території. На цей час у філій в обліку є майно (касові апарати, кошти у касі, печатки). Чи можна списати ці кошти, чи їх потрібно взяти на облік у касу центрального підприємства? Які дії можна вчинити з майном: списати чи чекати деокупації?
    18.03.20249
  • Облік та оподаткування міжнародної технічної допомоги
    Підприємство підписало договір з комунальним підприємством як підрядник, який виконує будівельно-монтажні роботи. Ці роботи фінансує НЕФКО в рамках МТД. Є карта об'єкта з метою звільнення від ПДВ за пп. 197.11 ПКУ. Як відображати це фінансування в бухобліку та яке буде оподаткування?
    18.03.202412
  • Зменшення СК при поверненні негрошового вкладу учаснику: облік та оподаткування
    Підприємство зменшило СК за рахунок повернення ОЗ учаснику. Як визначити базу оподаткування ПДВ? Як ця операція вплине на об’єкт оподаткування податком на прибуток?
    18.03.20246
  • Облік та оподаткування оплати благодійної допомоги
    До підприємства (платник податку на прибуток, застосовує різниці) письмово звернулася військова частина про надання благодійної допомоги у вигляді часткової оплати на рахунок ФОПа для закупівлі всюдихода. Кошти було перераховано на рахунок ФОПа. Які потрібні документи, щоб провести цю оплату в бухобліку і відобразити у витратах з податку на прибуток?
    14.03.20241 058
  • Витрати на заряджання електромобіля: як облікувати?
    Підприємство має на балансі електромобіль, який використовує в госпдіяльності. Як обліковувати заряджання такого авто електроенергією? Інколи авто заряджається вдома у власника (засновника) чи директора
    13.03.202445