• Посилання скопійовано

Оподаткування ПДВ при придбанні квартири на первинному ринку та подальшому продажу

Підприємство придбало квартиру на первинному ринку 04.04.2016 р. з ПДВ. До сьогодні постачальник так і не зареєстрував ПН, тож податковим кредитом не скористалися. 03.07.2020 р. квартиру продали фізособі за 1750000 грн. Чи реєструвати ПН на неплатника? Як відобразити це в декларації з ПДВ?

Як зазначено у пп. 198.6 ПКУ, у разі, якщо платник ПДВ не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму ПДВ на підставі отриманих ПН/РК, зареєстрованих в ЄРПН, таке право зберігається за ним протягом 1095 к.д. з дати складення ПН/РК. Суми ПДВ, сплачені (нараховані) у зв’язку з придбанням товарів, зазначені в ПН, зареєстрованих в ЄРПН з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні/розрахунки коригування до таких податкових накладних в ЄРПН, але не пізніше ніж через 1095 к.д. з дати складення ПН/РК.

Отже, право на включення суми ПДВ за операцією з придбання квартири було втрачено 04.04.2019 р. В квітні 2019 р. потрібно було списати суму ПДВ до складу інших операційних витрат: Дт 949 Кт 644. Якщо цього не було зроблено в 2019 році, радимо виправити цю помилку шляхом коригування сальдо нерозподіленого прибутку: Дт 44 Кт 644 (також див. нашу консультацію тут).

Далі, відповідно до пп. 197.1.14 ПКУ звільняється від оподаткування постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання. Оскільки в даному випадку продаж квартири фізичній особі не є першим постачанням житла, то така операція звільняється від оподаткування ПДВ. 

Проте незважаючи на це, податкову накладну слід скласти на цю операцію – як на звільнену операцію неплатнику ПДВ. Про такі ПН ми писали тут. Також нагадуємо, що Законом № 466 з 23 травня 2020 р. встановлено штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН на звільнені операції – див. тут. Разом з цим, під  час карантину штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію ПН не застосовуються – про це ми писали тут.

У декларації з ПДВ операція з продажу квартири фізособі буде відображена у рядку 5, при цьому вона не підлягає відображенню у таблиці 1 додатку Д6 – там зазначаються лише необ’єктні операції, а розшифрування звільнених операцій в таблиці 1 додатку Д6 не передбачено. Натомість звільнені операції потрапляють у таблицю 2 додатку Д6, де розраховується сума податкових пільг у сумі ПДВ, не сплаченого через звільнення операції від оподаткування. Графи 2 – 5 таблиці 2 додатку Д6 заповнюються таким чином:

  • найменування податкової пільги -  «Операції з постачання житла (об'єктів житлового фонду), крім їх першого постачання»;
  • Код податкової пільги (згідно з довідником пільг) – 14060423;
  • Сума податку на додану вартість, не сплачена до бюджету у зв'язку з отриманням податкової пільги – 350000 грн;
  • Обсяг  звільнених від оподаткування операцій з постачання товарів/послуг – 1750000 грн.

Графи 6 – 8 не заповнюються, оскільки підприємство не скористалося податковим кредитом при придбанні квартири.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024929
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202428
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249095
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202434