• Посилання скопійовано

Комісійна винагорода від нерезидента: ПДВ та бухпроведення

Підприємство отримує від нерезидента комісійну винагороду за поставку продукції – відсоток від поставленого товару. Як нараховується ПДВ: зверху суми винагороди чи шляхом утримання? Які проведення у даному випадку?

Що стосується комісійної винагороди за посередницькі послуги, то відповідно до роз’яснення ІПК від 27.02.2018 р. №796/6/99-99-15-03-02-15/ІПК постачання комісіонером послуг, пов’язаних з виконанням договору комісії (у тому числі передача від комісіонера до комітента результатів послуг, придбаних цим комісіонером за дорученням комітента), є об’єктом оподаткування ПДВ, якщо їх місце постачання розташоване на митній території України.

Оскільки місцем постачання посередницьких послуг комісіонера визначається територія України (пп. 186.4 ПКУ), то посередницькі послуги комісіонера оподатковуються ПДВ у загальному порядку. Про це податківці зазначають, зокрема, у листі від 04.03.2016 р. №4921/6/99-99-19-02-02-15 та у "Віснику".

Датою виникнення податкових зобов’язань з постачання товарів/послуг відповідно до пп. 187.1 ПКУ вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше:

  • дата отримання коштів від комітента для оплати комісійних послуг;

або

  • дата оформлення документа, який засвідчує факт постачання послуг (звіту комісіонера чи акта приймання-передачі комісійних послуг).

На комісійну винагороду комісіонер нараховує ПДВ за загальними правилами (пп. 188.1  та пп. 187.1 ПКУ) за ставкою 20% і складає ПН на ім’я комітента. При цьому у графі 3.3 р. Б ПН комісіонер вказує відповідний код посередницької послуги з діапазону кодів 46.1 —  46.19 згідно з ДКПП.

Операцію з постачання посередницьких послуг комісіонер фіксує в рядку 1.1 декларації з ПДВ, при цьому заповнює додаток Д5.

 

На замітку!

Що стосується самих товарів, то якщо комісіонер-резидент за дорученням комітента-нерезидента придбаває товари в іншого нерезидента за межами митної території України, а самі товари фактично не ввозяться в Україну і не вивозяться, то за такими операціями у комісіонера-резидента не виникає об’єкт оподаткування ПДВ. Адже місце їх поставки знаходиться за межами України (пп. «а» пп. 186.1 ПКУ).

 

У бухобліку нарахування ПДВ при експорті послуг відображаємо проведеннями:

  • Дт 703 Кт 641/ПДВ – якщо надано послуги, а оплати ще немає;
  • Дт 643 Кт 641/ПДВ – якщо отримано передоплату. Тобто в отриманих коштах від нерезидента вже має «сидіти» ПДВ.

Чому саме так? Заглянемо спочатку в інструкції з бухобілку. Згідно з Інструкції №291 за кредитом субрахунків 701-703 відображається збільшення (одержання) доходу, за дебетом - належна сума непрямих податків (акцизного податку, ПДВ та інших, передбачених законодавством).

Якщо ж спочатку отримано кошти від покупців (замовників) в оплату продукції, товарів, робіт, послуг, інших матеріальних цінностей, необоротних активів і комісійних товарів, що підлягають поставці (передачі, виконанню), тоді суми ПЗ з ПДВ відображаються платниками цього податку за кредитом субрахунку 641 у кореспонденції з дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання». Після поставки попередньо оплаченої продукції, товарів, робіт, послуг, інших матеріальних цінностей, необоротних активів, а також комісійних товарів, рахунки обліку доходів дебетуються у кореспонденції з кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання».

А що ж говорить ПКУ? Згідно з пп. 188.1 ПКУ база оподаткування операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов’язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв’язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб’єктами господарювання для виробництва лікарських засобів, у тому числі компонентів крові і вироблених з них препаратів (крім лікарських засобів у вигляді бальзамів та еліксирів).

Водночас, згідно з пп. 194.1.1 ПКУ ПДВ додається до ціни товарів (послуг). Відповідно до пп. 14.1.178 ПКУ ПДВ - непрямий податок, який нараховується та сплачується відповідно до норм розділу V ПКУ. За своєю сутністю ПДВ є часткою новоствореної вартості та сплачується покупцем.

Таким чином, при наданні послуг нерезиденту підприємство — платник ПДВ має визначити спочатку окремо базу оподаткування ПДВ (виходячи з договірної ціни послуги без урахування ПДВ), а вже потім окремо нарахувати зверху ПДВ 20%. Тому при наданні послуги (Дт 362 Кт 703) чи отримані передоплати (Дт 312 Кт 681) вже «сидить» ПДВ, який «виймається» проведеннями – Дт 703 Кт 641/ПДВ та Дт 643 Кт 641/ПДВ відповідно.

Таким чином, сума коштів, яку має сплатити комітент-нерезидент за отримані посередницькі послуги, має включати в себе ПДВ. А тому при відображенні нарахуванні ПДВ у бухобліку суми ПДВ «виймаються».

Радимо зазначити у договорі (або внести зміни до нього) та, відповідно, документах (рахунках, актах тощо) окремо договірну ціну, окремо суму ПДВ і загальну ціну (разом із ПДВ), аби уникнути спірних ситуацій, які, можливо, доведеться розглядати у судовому порядку.

Адже якщо у договорі не буде сказано ані слова про ПДВ, й просто зазначено, що вартість послуг становить, наприклад, 1000 у.е., то звичайно ж можна апелювати до норм ч. 1 ст. 691 ЦКУ* та говорити,  що 1000 у.е. вже включає в себе ПДВ, втім скоріш за все податківці захочуть побачити нарахування ПДВ зверху на таку суму. Тому у договорі слід чітко визначити 1000 у.е. - це договірна ціна без ПДВ, чи загальна ціна вже з ПДВ.

Детальніше про це ми вже раніше говорили тут.

***

* «Покупець зобов’язаний оплатити товар за ціною, установленою в договорі купівлі-продажу...».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Спілка споживчих товариств отримує від них грошові кошти: чи повинна вона реєструватись платником ПДВ?
    Спілка, яка є добровільним об'єднанням споживчих товариств, відповідно до свого статуту отримує від споживчих товариств внутрішньогосподарські відрахування. Чи є вони об'єктом оподаткування ПДВ? Чи повинна спілка реєструватися платником ПДВ при досягненні суми таких відрахувань в 1 млн грн?
    29.04.20242
  • Купуємо програмне забезпечення у нерезидента: що з ПДВ?
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення Google (наприклад, річний програмний пакет Google Cloud G Suite Business for Work). Програмне забезпечення купується виключно у нерезидента та використовується для продажу українським покупцям та іноземним покупцям. Чи є об’єктом оподаткування ПДВ дана операція?
    29.04.202422
  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.20241 691
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202431
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202432