• Посилання скопійовано

Які зміни в обліку ПДВ у разі здійснення оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій?

Підприємець - платник ІІІ групи ЄП та платник ПДВ видає газети (код КВЕД 58.14), постачання яких звільнено від оподаткування ПДВ за пп. 197.1.25 ПКУ. Укладено договір на розміщення у березні в газеті інформаційних матеріалів з передвиборчої агітації (з ПДВ), що оподатковуються ПДВ. Які зміни в обліку ПДВ у разі здійснення оподатковуваних та звільнених від оподаткування операцій? Як це відображатиметься в декларації з ПДВ?

Положення пп. "б" п. 198.5 ПКУ зобов'язують платника ПДВ нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в ЄРПН в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ, у разі, якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, звільнених від оподаткування відповідно до ст. 197 ПКУ, а саме, пп. 197.1.25 ПКУ.

У разі, якщо придбані та/або виготовлені товари/послуги, необоротні активи частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково – ні, то вимоги п. 199.1 ПКУ також зобов'язують платника ПДВ нарахувати податкові зобов'язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати зведену податкову накладну в ЄРПН на загальну суму частки сплаченого (нарахованого) ПДВ під час їх придбання або виготовлення, яка відповідає частці використання таких товарів/послуг, необоротних активів в неоподатковуваних операціях.

Зазвичай часткове використання в оподатковуваних операціях та звільнених від оподаткування стосується адміністративних витрат (оренди офісу, комунальних послуг тощо).

При цьому слід пам'ятати, що датою виникнення податкових зобов'язань є "перша подія" (п. 187.1 ПКУ), в т.ч. дата отримання авансу на розміщення у березні в газеті інформаційних матеріалів з передвиборчої агітації.

У п. 11 Порядку № 1307 зазначено, що у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до пп. 198.5 та пп. 199.1 ПКУ платник ПДВ складає окремі зведені ПН за товарами/послугами, необоротними активами, які призначаються для їх використання/починають використовуватися, зокрема, в операціях, звільнених від оподаткування.

Такі зведені ПН складаються не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду.

У разі складання зведеної ПН у графі "Зведена податкова накладна" зазначається код ознаки:

  • 1 - у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ;
  • 2 - у разі нарахування податкових зобов'язань відповідно до п. 199.1 ПКУ.

У зведених ПН з кодом ознаки "1" або "2" платник податку:

  • у графі "Отримувач (покупець)" вказує власне найменування (П. І. Б.);
  • у рядку "Індивідуальний податковий номер отримувача (покупця)" проставляється умовний ІПН "600000000000";
  • рядок "Податковий номер платника податку або серія (за наявності) та номер паспорта" не заповнюється, а у верхній лівій частині зазначається відповідний тип причини відповідно до п. 8 Порядку №1307: 09 - "Складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість".

Отже, оскільки платник ПДВ здійснює як оподатковувані операції та ті, що звільняються від оподаткування ПДВ, то він складає дві окремі зведені ПН з кодом ознаки "1" при нарахуванні податкових зобов'язань відповідно до п. 198.5 ПКУ та з кодом ознаки "2" при нарахуванні податкових зобов'язань відповідно до п. 199.1 ПКУ.

ДФС в ІПК від 04.09.2018 р. №3823/6/99-99-15-03-02-15/ІПК повідомляє, що у разі складання зведених ПН, особливості заповнення яких викладені у п. 11 Порядку №1307, у графі 2 "Номенклатура товарів/послуг продавця" платником ПДВ зазначаються дати складання та порядкові номери ПН, складених на такого платника податку при постачанні йому товарів/послуг, необоротних активів, за якими він визначає податкові зобов'язання, зокрема, відповідно до п. 198.5 ПКУ.

У графі 10 "Обсяг постачання (база оподаткування) без урахування ПДВ" таких зведених ПДВ вказується вартість (частина вартості) товару/послуги, необоротного активу, на яку нараховується ПДВ відповідно до п. 198.5 ПКУ, згідно з основною ставкою податку, які застосовуються при нарахуванні податкових зобов'язань (п. 16 Порядку №1307).

Про те, як скласти зведену ПН у разі надання IT-послуги резидентам України та нерезидентам, ми писали тут. А про те, як скласти зведену податкову накладну на підставі п. 198.5 ПКУ, -  тут>>

У разі порушення платником ПДВ термінів реєстрації в ЄРПН ПН штрафні санкції, встановлені п. 1201.1 ПКУ, застосовуються до платника ПДВ на загальних підставах, якщо зведену ПН складено при визначенні податкових зобов'язань з ПДВ відповідно до п. 199.1 ПКУ, що частково використовуються в оподатковуваних операціях, а частково у звільнених від оподаткування операціях на підставі пп. 197.1.25 ПКУ, але вчасно не зареєстровано.

Докладніше про порушення граничних строків реєстрації зведених ПН відповідно до п. 199.1 ПКУ читайте тут>>

 

Щодо податкової звітності з ПДВ

Відповідно до п. 199.3 ПКУ платники ПДВ, у яких протягом попереднього календарного року були відсутні неоподатковувані операції, а такі неоподатковувані операції почали здійснюватися у звітному періоді проводять у поточному календарному році розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях на підставі розрахунку, визначеного за фактичними даними обсягів з постачання оподатковуваних та неоподатковуваних операцій першого звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі операції.

Розрахунок частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях подається до контролюючого органу одночасно з податковою декларацією звітного податкового періоду, в якому задекларовані такі оподатковувані та неоподатковувані операції.

У ситуації, яка розглядається, відсутніми були оподатковувані ПДВ операції, але вимоги п. 199.3 ПКУ застосовуються в цьому випадку також.

При цьому податкові зобов'язання, що нараховані відповідно до п. 198.5 та 199.1 за операціями, які оподатковуються за ставкою 20% вказуються в рядку 4.1 Декларації з ПДВ до якого додається, зокрема, розрахунок (перерахунок) частки використання товарів/послуг, необоротних активів в оподатковуваних операціях (Д7) (додаток 7). В додатку Д7 заповненню підлягає рядок 2 таблиці 1.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відступлення права вимоги: що з ПДВ?
    Підприємство 1 передплатило за послуги підприємству 2 (ПН зареєстрована, але послуги не отримані). Підприємство 1 винне також підприємству 3 компенсацію за відновлення об’єкта оренди. Укладено тристоронню угоду про відступлення права вимоги, за якою підприємство 1 повернуло оплату підприємству 3 в рахунок компенсації. Причому підприємство 1 зникло. Що з ПДВ у підприємств 1 та 3?
    18.03.2024270
  • Експорт послуг комп’ютерного програмування: що з ПДВ?
    ФОП на загальній системі, платник ПДВ, надає нерезиденту послуги комп’ютерного програмування. Чи оподатковується така операція ПДВ? Якщо так, то як виправити помилку, якщо ПДВ не нараховувалося?
    13.03.202432
  • Чи нараховувати компенсуюче ПДВ при експорті права на користування комп’ютерною програмою?
    ТОВ - платник ПДВ розробляє програмне забезпечення, обліковуючи витрати (зарплата, амортизація комп’ютерів, послуги сторонніх організацій) на субрахунку 154. Після створення ПЗ обліковуватиметься на субрахунку 125. ТОВ надаватиме нерезиденту невиключне право на користування ПЗ (необ’єктні послуги щодо ПДВ). Чи нараховувати ПДВ за пп. 198.5 і пп. 199.1 ПКУ?
    12.03.202424
  • Чи складати ПН на помилковий платіж та РК на його повернення?
    На рахунок юрособи-платника ПДВ 05.02.2024 р. надийшли кошти у сумі 250 тис. грн від колишнього покупця ФОП - неплатника ПДВ, з яким розірвано відносини. ФОП у призначенні платежу помилково вказав "Оплата за товар". ФОП-покупець надав листа про помилку з проханням повернути кошти. Кошти повернули 04.03.2024 р. Які строки встановлені для повернення помилкових коштів, та якщо між контрагентами немає договірних відносин (або договір уже розірвано), чи нараховують ПЗ з ПДВ?
    11.03.20241 9361
  • Чи звільняється від оподаткування ПДВ операція з продажу дистриб’ютором товару дилеру в рамках проєкту МТД?
    Організація ESP – єдиний дистриб’ютор товарів і має дилерів. Дилер отримує кошти, які звільнені від ПДВ у рамках міжнародно-технічних договорів. Організація ESP буде продавати дилеру свій товар. Чи є ця операція звільнена від ПДВ?
    27.02.202433