• Посилання скопійовано

У якому випадку не застосовується штраф за порушення термінів реєстрації ПН?

Підприємство не зареєструвало ПН на постачання металобрухту (звільнена операція) неплатнику ПДВ. Чи застосовуються штрафи за порушення термінів реєстрації такої ПН або за відсутність її реєстрації?

Відповідно до п. 120-1.1 ПКУ порушення платниками ПДВ граничного строку, передбаченого п. 201.10  ПКУ, для реєстрації ПН та/або РК до такої ПН в ЄРПН (крім податкової накладної, що не надається отримувачу (покупцю), складеної на постачання товарів/послуг для операцій: які звільнені від оподаткування або які оподатковуються за нульовою ставкою), тягне за собою накладення штрафу на платника ПДВ, на якого згідно з вимогами ст. 192 та 201 ПКУ покладено обов’язок щодо такої реєстрації.

Згідно з п. 23 підрозд. 2 розділу XX ПКУ тимчасово, до 1 січня 2019 року, від оподаткування ПДВ звільняються операції з постачання, у тому числі операції з імпорту відходів та брухту чорних і кольорових металів, а також паперу та картону для утилізації (макулатури та відходів) товарної позиції 4707 згідно з УКТ ЗЕД. Окрім цього, податкова накладна, складена на постачання товарів/послуг неплатнику ПДВ, не видається такому покупцю. У верхній лівій частині такої податкової накладної ставлять відповідну помітку та зазначають тип причини «02» — складена на постачання неплатнику ПДВ.

Щодо визначення виду податкових накладних, які не підпадають під штрафні санкції ст. 120-1 ПКУ не все однозначно. Ми аналізували це питання у цій консультації. У ній ми прийшли до висновку, що під штрафні санкції не підпадають лише ПН з типом причини «09». Також ми наводили думку податківців: «штрафи не застосовуються до ПН, які не видаються отримувачу (покупцю) та складені на постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування (код ставки 903) або оподатковуються за нульовою ставкою (код ставки 901, 902)». 

Отже, в даному випадку, враховуючи позицію податківців, штрафу за несвоєчасну реєстрацію ПН на постачання металобрухту  неплатнику ПДВ не буде. Адміністративні штрафи за порушення строку реєстрації ПН не передбачені. Отже, радимо зареєструвати таку ПН, хоч і з порушенням строку її реєстрації.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024778
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202425
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202425
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20248245
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202428