• Посилання скопійовано

Суму відпустки за жовтень виплатили працівнику в вересні: як відобразити в ф.№1ДФ?

Відпустка працівника почалась з 1 жовтня 2018 р. Відпускні виплатили за три дні до її початку - в вересні. Як відобразити в ф. №1ДФ нарахований та виплачений дохід цьому працівнику, а також ПДФО та ВЗ?

У ст. 21 Закону про відпустки зазначено, що заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку.

Положеннями пп. 168.1.2 ПКУ передбачено, що ПДФО сплачується (перераховується) до бюджету під час виплати оподатковуваного доходу єдиним платіжним документом. Тому податковому агенту необхідно з повної суми відпускних, навіть якщо їх сума або частина нарахованих відпускних припадає на наступний місяць, утримати ПДФО та сплатити його до бюджету під час виплати всієї суми відпускних.

Перехідні відпускні відображають у загальній сумі у кварталі їх нарахування та виплати з наступним відображенням результатів перерахунку в податковому розрахунку ф. №1ДФ (див. роз'яснення з розділу 103.25 «ЗІР», запитання: «Яким чином відображати у податковому розрахунку за ф. №1ДФ суми виплат у зв`язку з тимчасовою втратою працездатності (лікарняні) та відпускні, нараховані та виплачені у одному звітному періоді (кварталі) за минулі або наступні звітні періоди?»).

Таким чином, сума нарахованих та виплачених відпускних у складі заробітної плати, а також утриманий і сплачений з них ПДФО, відображається у ф. № 1ДФ з ознакою доходу «101».

Про те, як відобразити перехідні відпускні у звіті №1ДФ, ми писали тут та тут>>

За наявності права на застосування ПСП роботодавець та/або податковий агент має право здійснювати перерахунок сум нарахованих доходів, утриманого ПДФО за будь-який період та у будь-яких випадках для визначення правильності оподаткування (пп. 169.4.3 ПКУ).

Якщо внаслідок здійсненого перерахунку виникає переплата утриманого ПДФО та військового збору, то на її суму зменшується сума нарахованого податкового зобов'язання платника податку у відповідному місяці.

Результати проведеного перерахунку сум доходів, нарахованих (виплачених) платнику податку, податковий агент відображає в ф. №1ДФ, у тому кварталі, в якому проведено такий перерахунок (ІПК ДФС від 20.03.2018 р. №1107/6/99-99-13-01-01-15/ІПК).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДФО

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДФО»

  • Сплата ПДФО та ВЗ при часткових платежах за нерухомість
    Юрособа планує придбати у фізособи нерухоме майно, включаючи земельну ділянку. За договором оплата буде здійснюватися авансовими платежами протягом року, а перехід права власності відбудеться після здійснення повного розрахунку. Коли слід платити ПДФО і ВЗ – при здійсненні авансових платежів чи після переходу права власності на майно?
    Сьогодні 15:295
  • Заповнення декларації про майновий стан і доходи і додатка КІК, якщо фінзвітність з нульовими показниками
    Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи та додатки КІК, якщо фінзвітність за 2022 і 2023 роки з нульовими показниками?
    15.04.202475
  • Штраф щодо незастосування 30% неоподатковуваної межі з ДМС
    Чи не буде штрафних санкцій, якщо підприємство при виплаті страховій компанії платежу по ДМС працівників, утримає ПДФО та ВЗ із всього страхового платежу, не застосовуючи пільгу з ПДФО? При цьому договір добровільного страхування відповідає вимогам ПКУ. За яким кодом в такому випадку (якщо пільгу не застосували) зазначати цю страхівку в Додатку 4ДФ?
    08.04.202429
  • Як оплатити послуги коворкінгу для дистанційних працівників без ПДФО та ВЗ?
    Деякі працівники переїхали з Києва, де у компанії офіс, в інші населені пункти та продовжують працювати в компанії. Для виконання своїх обов’язків вони іноді користуються послугами коворкінгу, які оплачують за власний рахунок. Чи виникає ПДФО, ВЗ та ЄСВ при поданні авансового звіту на компенсацію витрат по коворкінгу або оплаті послуг коворкінгу корпоративною карткою?
    02.04.202434
  • Договір добровільного медичного страхування і відшкодування працівнику витрат
    ТОВ уклав договір ДМС із страховою компанією. В договорі передбачено можливість відшкодування медичних витрат, понесених працівником, безпосередньо працівнику. Чи є це перепоною для неоподаткування ПДФО та ВЗ суми, яка не перевищує 30% від зарплати? Якщо так і ТОВ чи страхова компанія не буде утримувати ці суми із працівників, а платитиме за рахунок ТОВ/страхової компанії, які ще податки потрібно нараховувати?
    27.03.2024627