• Посилання скопійовано

Оподаткування допомоги мобілізованому спеціалісту резидента Дія. Сіті

Резидент Дія. Сіті вирішив за власний кошт нараховувати спеціалісту щомісячно допомогу у розмірі зарплати. При дотриманні критеріїв оподаткування проводилося ПДФО (5%), ВЗ (1,5 %) та ЄСВ з МЗП. Як оподатковуватиметься допомога мобілізованому – як дохід у вигляді додаткового блага?

У ситуації, яка розглядається, керівництво резидента Дія. Сіті, як і інші юрособи, може  прийняти щодо добровільної щомісячні виплати мобілізованому спеціалісту в будь-якому розмірі керуючись ст. 9-1 КЗпП, про що має видати відповідний наказ.

Така добровільна щомісячна виплата мобілізованому працівнику резидента Дія. Сіті є складовою заробітної плати, згідно з пп. 2.3.3 Інструкції №5, тому на неї потрібно нарахувати ЄСВ та утримати ПДФО та ВЗ.

Згідно до ч. 14-1 ст. 8 Закону про ЄСВ, єдиний внесок для платника — резидента Дія. Сіті, який у календарному місяці відповідав вимогам, визначеним пп. 2, 3 ч. 1, пп. 10 ч. 2 ст. 5 Закону «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», встановлюється, зокрема, на суму нарахованої кожній застрахованій особі заробітної плати за видами виплат, які включають основну та додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі, що визначаються відповідно до Закону «Про оплату праці», — у розмірі мінімального страхового внеску.

Отже, робимо висновок, що на виплату мобілізованого спеціаліста, ЄСВ резидент Дія. Сіті нараховує за ставкою 22% від МЗП (а не фактичної). В Додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ нарахована виплата вказуватиметься з КЗО «1» з зазначенням кількості календарних днів перебування мобілізованого спеціаліста у трудових відносинах в графі 14. 

Згідно з пп. 14.1.48 ПКУ, заробітна плата для цілей оподаткування ПДФО – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв'язку з відносинами трудового найму згідно із законом.

Тож, окрім ЄСВ, із нарахованої щомісячної виплати мобілізованому спеціалісту резидент Дія. Сіті має утримати ПДФО за ставкою 5%, за дотриманням умов передбачених пп. 170.14-1.3 ПКУ, та ВЗ за ставкою 1,5%. У Додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ виплату показують за ознакою доходу "101".

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»