• Посилання скопійовано

Податок на нерухомість у разі придбання комплексу тепличного господарства

ТОВ придбало комплекс нежитлових приміщень тепличного господарства, які після ремонту використовуватимуться за призначенням – теплиці, адмінприміщення, підсобні приміщення, їдальню, склад, гараж, котельню тощо. Але згідно з Витягом з реєстру речових прав придбано нежитлові приміщення майнового комплексу з одним реєстраційним номером, без поділу на складові. Які особливості оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки?

Різні об’єкти в рамках одного майнового комплексу

Відповідно до пп. 266.3.3 ПКУ база оподаткування об’єктів житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності юридичних осіб, обчислюється такими особами самостійно виходячи із загальної площі кожного окремого об’єкта оподаткування на підставі документів, що підтверджують право власності на такий об’єкт.

Формою декларації з податку на нерухоме майно, затвердженою Наказом № 408, передбачено заповнення додатка 2 «Розрахунок № _ у частині об’єктів нежитлової нерухомості», у графі 2 «Код типу об’єкта» якого зазначається код типу об’єкта відповідно до Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000. Відповідно до цього класифікатора будівлі класифікуються за їх функціональним призначенням. Будівлі, що використовуються або запроєктовані для декількох призначень, повинні бути ідентифіковані за однією класифікаційною ознакою відповідно до головного призначення.

З наведеного випливає, що податок на нерухомість потрібно обчислювати для кожного окремого об’єкта, який входить до майнового комплексу (теплиці, адмінприміщення, складу тощо), а не для всього комплексу, як для одного об’єкта. І в додатку 2 до декларації потрібно зазначати всі об’єкти окремими рядками.

Подібний висновок читаємо і у відповіді ДПС на питання в ЗІР (106.07): «Який тип нерухомості відображається у графі 2 додатку 2 до декларації з податку на нерухоме майно відмінне від земельної ділянки, у разі, якщо складові частини об’єкта нежитлової нерухомості – майнового комплексу різні за своїм функціональним призначенням?».

Про те, як визначити код об’єкта, можна почитати тут.

 

Чи є пільга на об’єкти тепличного господарства

Відповідно до пп. «ж» пп. 266.2.2 ПКУ, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних та фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку.

Таким чином, пільга поширюється тільки якщо дотримуються всі наведені критерії:

  • платник є сільгосптоваровиробником;
  • об’єкт нерухомості має код 1271;
  • об’єкт не здається в оренду, лізинг, позичку.

Детальніше про цю пільгу можна почитати тут.

Тож якщо в майновому комплексі окремі об’єкти нерухомості мають код 1271, а інші ні, то не будуть об’єктом оподаткування тільки об’єкти з кодом 1271, за умови, що вони не здаються в оренду тощо і підприємство є сільгосптоваровиробником.

Причому в цій пільзі не сказано, що вона поширюється тільки на ті об’єкти, які фактично використовуються. Наприклад, якщо об’єкти тимчасово не використовуються і перебувають в ремонті, на наш погляд, вони також підпадають під пільгу.

Але думка податкової служби з цього питання нам невідома. Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Оплата операції фізособі: податкові наслідки
    Підприємство хоче оплатити медичну операцію фізичній особі, яка не є її працівником. Які податкові наслідки у підприємства та фізичної особи? Як оформити оплату?
    02.05.202411
  • Особливості плати за землю за пп. 284.4 ПКУ
    Підприємство займається діяльністю за кодом КВЕД 08.11. Має держакт на право постійного користування земельною ділянкою площею 25,0856 га з цільовим призначенням - для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами. Але в спецдозволі на користування надрами зазначено тільки 16,2 га з ймовірними покладами корисних копалин. Як застосовувати пп. 284.4 ПКУ?
    02.05.202416
  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    02.05.202416
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202419
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202429