• Посилання скопійовано

Передача БО квартири ВПО у безоплатне користування: які податкові наслідки?

Благодійна організація отримала квартиру від фізособи - нерезидента, яку передає внутрішньо переміщеній особі у безоплатне користування на підставі договору пожертви. Які наслідки будуть у благодійної організації при передачі майна фізособі? Чи потрібно відображати у обліку та звітності таку передачу?

Діяльність з надання благодійної допомоги фізичним особам повинна бути зафіксована у статутних документах благодійної організації – як один з видів статутної діяльності. Взагалі, тут потрібно керуватись Законом №5073 – адже тільки допомога за зазначеними в ньому цілями та напрямками буде вважатись благодійною. 

Згідно з п. 1 ст. 6 Закону №5073, благодійною пожертвою визнається безоплатна передача благодійником коштів, іншого майна, майнових прав у власність бенефіціарів для досягнення певних, наперед обумовлених цілей благодійної діяльності.

Тож якщо БО тимчасово надає у безоплатне користування квартиру ВПО, то у Звіті про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації така операція не відображається, оскільки майно залишається на балансі організації. Передача фіксується лише в аналітичному обліку.

 

Щодо пільги з ПДФО та ВЗ

Відповідно до пп. 165.1.54 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, зокрема вартість наданої благодійної допомоги фізичним особам, які мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах.

Звертаємо увагу, що зазначені у цьому підпункті доходи не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платників податку до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому завершено проведення антитерористичної операції та/або припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Військового збору теж не буде.

Але зазначена пільга має наступне обмеження:

Згідно з пп. 170.7.8 ПКУ не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається згідно з пп. 165.1.54 ПКУ, а саме за пп. «в» у сумі, що сукупно протягом звітного (податкового) року не перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, - на відновлення втраченого майна, на житлові, соціальні і побутові потреби та на інші потреби згідно з переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України, що виникли у платників податку, визначених пп. 165.1.54 ПКУ

Якщо загальна сума отриманої благодійної допомоги протягом звітного (податкового) року перевищує зазначений граничний розмір, сума перевищення над таким розміром оподатковується за ставкою, встановленою пп. 167.1 ПКУ, і фізособа зобов’язана буде подати річну податкову декларацію із зазначенням суми благодійної допомоги.

Тобто, пільга може бути надана, тільки якщо допомога використана згідно з відповідним переліком, яким є Перелік №653.

Дивимося пп. 2 Переліку №653, де наведено такий вид благодійної допомоги, що не включається до оподаткованого доходу фізосіб, як допомога на забезпечення житлом, житлово-комунальними послугами та паливом, необхідним для приготування їжі та обігрівання приміщення, транспортне обслуговування, пов’язане з переміщенням осіб з територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, або тимчасово окупованих Російською Федерацією територій, а також влаштування засобів безперешкодного доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до житлових будівель та приміщень. 

Тобто, запитуваний вид допомоги у Переліку №653 є. 

Тож, якщо особа дійсно є ВПО, що підтверджується відповідними документами, то надання БО благодійної майнової допомоги (безкоштовно квартири в користування для проживання) ВПО не оподатковуватиметься ПДФО та ВЗ, якщо сума не перевищує 500 розмірі МЗП, тобто 3350000 грн.

Відповідно таке надання ВПО квартири (є довідка ВПО) потребує персоналізації та відображення в Додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ навіть, якщо вона не оподатковується, за ознакою доходу «169».

Якщо ж допомога надається фізособам, які не є такими, що мешкають (мешкали) на території населених пунктів, в яких проводяться (проводилися) бойові дії, та/або які вимушено покинули місце проживання у зв’язку з проведенням бойових дій у таких населених пунктах, така допомога оподатковуватиметься ПДФО і ВЗ в загальному порядку.

Отже, на час війни БО можуть надавати без податкових наслідків допомогу ВПО.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Як оформити та оподаткувати безповоротну фіндопомогу фізособі?
    Як документально оформити надання від ТОВ безповоротної фінансової допомоги фізособі - працівнику або непрацівнику ТОВ? Чи обов’язково зазначати підставу надання фіндопомоги, якщо зі всієї суми будуть сплачуються податки?
    Сьогодні 12:136
  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.202417
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202428
  • Продаємо ТЗ спеціалізованого призначення: коли визнаємо дохід та як оподатковуємо?
    Фізособа уклала з юрособою простий письмовий договір купівлі-продажу ТЗ – спеціалізованого напівпричепу у грудні 2021 р. Оплату отримано у грудні 2021 р. Переоформлення ТЗ – у серпні 2022 р. Податковим агентом є юрособа. Податки утримано та сплачено в меншому обсязі, ніж було потрібно. Доходом якого року є отримані кошти за напівпричеп? Чи потрібно фізособі доплачувати податки самостійно чи повернути кошти? Якщо фізособа планує продати протягом року декілька вантажних автомобілів та напівпричепів, як оподатковувати такий продаж?
    30.04.202418
  • Оподаткування доходу фізособи, яка змінила податкове резидентство
    Фізособа - громадянин України є власником корпоративного інвестиційного фонду. Як зміниться оподаткування доходів цієї фізособи при зміні податкового резидентства (громадянство України зберігається)?
    26.04.202424