• Посилання скопійовано

Оподаткування рекламних послуг, наданих нерезиденту

Юрособа - резидент України, платник податку на прибуток і ПДВ, підписала публічний договір "Умови надання послуг Google Adsense Онлайн", за яким надає місце для розміщення реклами Googleна своєму сайті. Протягом місяця надходять оплати в доларах на валютний рахунок. Останнім днем місяця в акаунті - "Прибутки Adsense" нараховується дохід, відмінний від отриманої оплати. Який облік та оподаткування?

У даній ситуації юрособа – резидент України надає рекламні послуги нерезиденту, тобто вона здійснює експорт послуг. Детально особливості бухобліку експорту послуг ми розглядали тут, особливості оподаткування - ПДВ, податку на прибуток, - тут.

 

Що з ПДВ?

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України (пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

Згідно із пп. «б» пп. 186.3 ПКУ місцем постачання рекламних послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Поряд з цим, дані послуги є електронними.

Відповідно до пп. 186.3-1 ПКУ, місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг. 

Тобто, і в першому, і в другому випадку місце постачання послуг є місце реєстрації нерезидента, яке знаходиться за межами митної території України.

Оскільки в розглядуваній ситуації місце надання послуг за межами митної території України, зазначена операція з надання рекламних послуг не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Бухгалтерський облік

Вище ми дали посилання на статтю, в якій детально розглянуто особливості бухгалтерського обліку з експорту послуг.

Оскільки юрособа отримує часткову передоплату, а потім на кінець місяця в акаунті нараховується більша сума доходу, яка буде отримана коштами пізніше, то в бухобліку дохід відображається в порядку часткової передоплати. Числовий приклад для такої ситуації наведено в статті за посиланням вище.

 

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування, визначений у фінзвітності, скоригований на податкові різниці, за умови що платник здійснює такі коригування (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Доходи від наданих послуг збільшують (Дт  703 Кт 791), а витрати зменшують (Дт  791 Кт 903) фінрезультат до оподаткування.

Водночас під час експорту послуг можуть виникати податкові різниці, які ми розглянули тут:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Чи є пільга з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    ТОВ має основний вид діяльності за кодом 23.70 «Різання, оброблення та оздоблення декоративного та будівельного каменю». Уклало договір на переробку давальницької сировини, за яким отримує від замовника блоки з каменю і використовуючи власні приміщення, станки, електроенергію, робочу силу тощо виготовляє пам’ятники, плитку тощо. Чи має ТОВ пільгу з податку на нерухомість при виготовленні продукції з давальницької сировини?
    16.04.202417
  • Коли сплачувати орендну плату за земельні ділянки комунальної та державної власності?
    Підприємство уклало з міською радою договір оренди земельної ділянки. Додаткову угоду до цього договору щодо застосування нової НГО земельної ділянки укладено та зареєстровано 29.02.2024 р. Розмір орендної плати було зменшено з 12000 грн до 10000 грн за місяць. Договором та додатковою угодою не визначено, з якого періоду застосовувати нову НГО. Який розмір орендної плати зазначити в декларації з плати за землю після зміни НГО?
    15.04.2024298
  • Чи нараховується пеня внаслідок зменшення плати за землю?
    ФОП має договір оренди землі комунальної власності на території активних бойових дій. Згідно з пп. 69.14 підр. 10 розд. ХХ ПКУ 14.03.2024 р. подано уточнюючий розрахунок за 2022 рік на зменшення орендної плати. До цього був податковий борг за 2022 р. Але датою подання уточнюючого розрахунку в ІКПП нарахована пеня. Чи правомірне нарахування пені?
    27.03.202429
  • Зміна цільового призначення земельної ділянки: що з земельним податком?
    Релігійна організація придбала земельну ділянку з кодом цільового призначення 02.07 (для іншої житлової забудови). В майбутньому планується на цій ділянці будувати храм. Якщо код цільового призначення буде змінено на 03.04 (для будівництва та обслуговування будівель громадських та релігійних організацій), чи може релігійна організація застосувати пільгу відповідно до пп. 283.1.8 ПКУ?
    14.03.202460
  • Залучення платних фахівців для проєкту благодійного фонду: оплата та оподаткування
    Благодійний фонд планує запустити проєкт для навчання дітей (творчу студію). Для проведення зайнять планується запрошувати фахівців на оплатній основі. Як оформити таку оплату?
    13.03.202430