• Посилання скопійовано

Оподаткування рекламних послуг, наданих нерезиденту

Юрособа - резидент України, платник податку на прибуток і ПДВ, підписала публічний договір "Умови надання послуг Google Adsense Онлайн", за яким надає місце для розміщення реклами Googleна своєму сайті. Протягом місяця надходять оплати в доларах на валютний рахунок. Останнім днем місяця в акаунті - "Прибутки Adsense" нараховується дохід, відмінний від отриманої оплати. Який облік та оподаткування?

У даній ситуації юрособа – резидент України надає рекламні послуги нерезиденту, тобто вона здійснює експорт послуг. Детально особливості бухобліку експорту послуг ми розглядали тут, особливості оподаткування - ПДВ, податку на прибуток, - тут.

 

Що з ПДВ?

Об’єктом оподаткування ПДВ є операції з постачання послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України (пп. «б» пп. 185.1 ПКУ).

Згідно із пп. «б» пп. 186.3 ПКУ місцем постачання рекламних послуг вважається місце, в якому отримувач послуг зареєстрований як суб’єкт господарювання або - у разі відсутності такого місця - місце постійного чи переважного його проживання.

Поряд з цим, дані послуги є електронними.

Відповідно до пп. 186.3-1 ПКУ, місцем постачання електронних послуг вважається місцезнаходження отримувача послуг. 

Тобто, і в першому, і в другому випадку місце постачання послуг є місце реєстрації нерезидента, яке знаходиться за межами митної території України.

Оскільки в розглядуваній ситуації місце надання послуг за межами митної території України, зазначена операція з надання рекламних послуг не є об’єктом оподаткування ПДВ.

 

Бухгалтерський облік

Вище ми дали посилання на статтю, в якій детально розглянуто особливості бухгалтерського обліку з експорту послуг.

Оскільки юрособа отримує часткову передоплату, а потім на кінець місяця в акаунті нараховується більша сума доходу, яка буде отримана коштами пізніше, то в бухобліку дохід відображається в порядку часткової передоплати. Числовий приклад для такої ситуації наведено в статті за посиланням вище.

 

Податок на прибуток

Об’єктом оподаткування податком на прибуток є фінрезультат до оподаткування, визначений у фінзвітності, скоригований на податкові різниці, за умови що платник здійснює такі коригування (див. пп. 134.1.1 ПКУ).

Доходи від наданих послуг збільшують (Дт  703 Кт 791), а витрати зменшують (Дт  791 Кт 903) фінрезультат до оподаткування.

Водночас під час експорту послуг можуть виникати податкові різниці, які ми розглянули тут:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»

  • Придбали майновий комплекс, а землю не оформили: хто сплачує земельний податок?
    Підприємство придбало нежитловий майновий комплекс (виробничі, адміністративні, господарські будівлі). Оформлення земельної ділянки під будівлями не було проведено. Підприємство проводить дії по укладанню договору оренди земельної ділянки з місцевою територіальною громадою. Ці приміщення здаються в оренду. Чи є у підприємства підстави сплачувати земельний податок?
    01.05.20249
  • Хто сплачує податок на нежитлову нерухомість, якщо її передано в оренду?
    Фізична особа – власник нежитлового приміщення (склад для зберігання зерна) передала його в оренду ТОВ. ТОВ використовує його за цільовим призначенням. Хто в даному випадку є платником податку на нерухомість?
    30.04.202425
  • Продаємо ТЗ спеціалізованого призначення: коли визнаємо дохід та як оподатковуємо?
    Фізособа уклала з юрособою простий письмовий договір купівлі-продажу ТЗ – спеціалізованого напівпричепу у грудні 2021 р. Оплату отримано у грудні 2021 р. Переоформлення ТЗ – у серпні 2022 р. Податковим агентом є юрособа. Податки утримано та сплачено в меншому обсязі, ніж було потрібно. Доходом якого року є отримані кошти за напівпричеп? Чи потрібно фізособі доплачувати податки самостійно чи повернути кошти? Якщо фізособа планує продати протягом року декілька вантажних автомобілів та напівпричепів, як оподатковувати такий продаж?
    30.04.202417
  • Оподаткування доходу фізособи, яка змінила податкове резидентство
    Фізособа - громадянин України є власником корпоративного інвестиційного фонду. Як зміниться оподаткування доходів цієї фізособи при зміні податкового резидентства (громадянство України зберігається)?
    26.04.202424
  • Безвідсоткова поворотна фінансова допомога: оподаткування при її поверненні фізособі
    Працівник підприємства надає безвідсоткову поворотну фінансову допомогу приватному підприємству. Кошти зараховано 10.04.2024 р. Договір діє до 10.05.2025 р. Повернення може бути достроковим. Підприємство-отримувач є платником податку на прибуток. Які нюанси оподаткування?
    24.04.20241 962