• Посилання скопійовано

Благодійна допомога членам сім’ї загиблих військовослужбовців

До фонду звертаються члени загиблих військовослужбовців про надання нецільової благодійної допомоги. Чи може фонд надавати благодійну допомогу, яка не включається до оподаткування у будь-якої сумі (вартості), тобто більше, ніж 3760 грн? Чи може така благодійна допомога бути систематичною протягом року, кожного місяця?

Підпунктом «в» пп. 165.1.54 ПКУ передбачено, що сума (вартість) благодійної допомоги виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, у порядку, визначеному Законом "Про благодійну діяльність та благодійні організації", на користь, зокрема членів сімей таких учасників бойових дій є доходом, який не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу отримувача до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

До членів сімей учасників бойових в Україні належать:

  • батьки (якщо вони до досягнення особою повноліття не були позбавлені стосовно неї батьківських прав);
  • дід та баба (якщо батьки померли);
  • інший із подружжя (якщо він (вона) не одружилися вдруге);
  • малолітні та/або неповнолітні діти;
  • повнолітні діти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, до закінчення ними закладів освіти, але не більше ніж до досягнення 23 років;
  • повнолітні діти, які не мають своїх сімей;
  • повнолітні діти, які мають свої сім’ї, але стали особами з інвалідністю до досягнення повноліття;
  • утриманці загиблого (померлого), яким у зв’язку з цим виплачується пенсія.

У пп. 165.1.54 ПКУ наведено суб’єктів отримання благодійної допомоги, а у пп. 170.7.8 ПКУ напрямки використання такої допомоги, які звільняються від оподаткування.

Отже, членам загиблих військовослужбовців фонд може надати неоподатковувану благодійну допомогу відповідно до норми пп. 165.1.54 і пп. 170.7.8 ПКУ в будь-якій сумі тільки для лікування та медобслуговування. Тож якщо отримувачі мають потребу в цьому, можна надати їм таку неоподатковувану допомогу. Докладніше про цю допомогу ми писали туттут та тут. Звертаємо увагу, що для звільнення від оподаткування така допомога повинна надаватися саме благодійною організацією. 

Тож, у разі надання фондом нецільової благодійної допомоги вищевказаній категорії осіб, то до оподатковуваного доходу не включатиметься сума, що надана на їх користь протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного розміру доходу, визначеного згідно з абз. 1 пп. 169.4.1 ПКУ, встановленого на 1 січня такого року (у 2023 р. – 3760,00 грн), що передбачено пп. 170.7.3 ПКУ.

При цьому якщо сума нецільової благодійної допомоги перевищуватиме зазначений розмір, то сума такої допомоги в частині її перевищення є об’єктом оподаткування ПДФО та військовим збором на загальних підставах.        

Таким чином, фонд може надавати благодійну допомогу систематично протягом року (кожного місяця) – це не заборонено законодавством. При цьому виплата допомоги в сумі 3760,00 грн не оподатковуватиметься, інші виплачені суми, що перевищуватимуть вказану межу – оподатковуватимуться на загальних підставах. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202417
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202437
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202432
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202435
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024133