• Посилання скопійовано

Чи можна внести заборгованість перед нерезидентом до статутного капіталу?

Підприємство має заборгованість за договором позики та нарахованими відсотками перед нерезидентом. Планується збільшення СК з викупом частки цим нерезидентом, яка буде погашатися за рахунок заборгованості. Чи можна здійснити такий взаємозалік та які податкові наслідки?

Чи можна провести взаємозалік?

Пунктом 1 ст. 86 ГКУ визначено, що вкладами учасників та засновників господарського товариства можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, а також інші майнові права (включаючи майнові права на об'єкти інтелектуальної власності), кошти, у тому числі в іноземній валюті.

Відповідно до ст. 13 Закону про госптовариства  вкладом учасника товариства можуть бути гроші, цінні папери, інше майно, якщо інше не встановлено законом.

Позика - грошові кошти, що надаються резидентами, які є фінансовими установами, або нерезидентами, крім нерезидентів, які мають офшорний статус, позичальнику на визначений строк із зобов'язанням їх повернення та сплатою процентів за користування сумою позики (пп. 14.1.267 ПКУ).

Водночас, відповідно до ст. 86 ГКУ забороняється використовувати для формування статутного (складеного) капіталу товариства бюджетні кошти, майно державних (комунальних) підприємств, яке відповідно до закону (рішення органу місцевого самоврядування) не підлягає приватизації, та майно, що перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ, якщо інше не передбачено законом.

Таким чином, зважаючи на те, що заборони на внесення до статутного капіталу товариства позики шляхом взаємозаліку не встановлено вважаємо, що така операція може бути здійснена.

 

Оподаткування доходів нерезидента – юрособи

Зверніть увагу, що податківці неодноразово (зокрема, у ІПК від 05.12.2017 р. №2846/6/99-99-15-02-02-15/ІПК та №5156/6/99-99-15-02-02-15/ІПК від 07.12.2018 р.) зазначали, що у разі, якщо проценти зараховуються у рахунок збільшення статутного капіталу, то доходи нерезидента – юрособи із джерелом їх походження з України у вигляді процентів підлягають оподаткуванню відповідно до положень пп. 141.4 ПКУ, незалежно від способу виплати такого доходу. При цьому податок з доходів нерезидентів у вигляді процентів сплачується під час зарахування зустрічної однорідної вимоги.

Поряд з цим, відповідно до пп. 3.2 ПКУ, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана ВРУ, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

Якщо нараховані відсотки відповідають одночасно всім умовам, наведеним у пп. 141.4.11 ПКУ, то вони оподатковуються за ставкою 5%. В іншому разі застосовується ставка 15% як до доходів, зазначених у пп. 141.4.1 ПКУ.

Сума позики під час взаємозаліку до доходу нерезидента не включається, оскільки це кошти, що було залучено у нерезидента.

 

Форма №1ДФ

Якщо нерезидент – фізособа, то сума майнового та немайнового внеску такого нерезидента до статутного фонду юрособи – емітента корпоративних прав в обмін на такі корпоративні права, відображається у формі №1ДФ під ознакою доходу «178» (без оподаткування ПДФО та військовим збором). Для цього такому нерезиденту слід отримати ІПН відповідно до ст. 70 ПКУ.

Окрім цього, у нерезидента-фізособи виникне і дохід на суму нарахованих відсотків. Відповідно до пп. 170.10.1 ПКУ доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами цього розділу для нерезидентів). Зокрема, такий дохід оподатковується за ставкою 18% ПДФО та 1,5% ВЗ, а у ф. №1ДФ відображається з ознакою доходу «110». 

ПДФО та ВЗ утримуються із суми процентів та сплачуються до бюджету, а зарахування процентів в рахунок збільшення СК проводиться на суму процентів, що залишається після оподаткування.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Отримано credit memo: як врахувати?
    ТОВ - офіційний представник нерезидента в Україні щодо розповсюдження аудіо та відео-продукції. Протягом 2023 р. перевиконало план щодо підключення до інформаційного ресурсу користувачів. Нерезидент 28.02.2024 р. надав credіt memo ТОВ, що має бути врахований при розрахунку за послуги з нерезидентом у лютому та березні 2024 р. Чи має ТОВ скоригувати фінрезультат за 2023 р., оскільки credit memo за результатами роботи 2023 р.? Чи потрібно нарахувати курсову різницю на дату проведення акту від нерезидента ?
    15.03.202436
  • Придбання нерухомості комунальної власності, у якій вже є орендарі
    Підприємство придбало нежитлову нерухомість на аукціоні. В договорі купівлі-продажу об’єкту малої приватизації вказано, що приміщення надано в оренду до 2028 р. і цей договір чинний і для покупця. Майно перебувало в комунальній власності і передане пкупцю в день укладення договору балансоутримувачем. Як відобразити придбання такої нерухомості в обліку? Коли вводити в експлуатацію, якщо акт прийому-передачі майна від 15.02.2023 р.? Як відображати відносини з орендарем? Чи потрібна додаткова угода до договору оренди?
    14.03.202415
  • Чи включати адмінвитрати при обчисленні вартості видобутої корисної копалини?
    При обчисленні вартості видобутої корисної копалини за розрахунковою вартістю до витрат потрібно включати адміністративні витрати чи ні? Місцеві податківці сказали, що потрібно включати, адже підприємство займається тільки виробництвом каменю та щебеню, тому потрібно включати всі витрати, крім витрат на збут. Сказали, що є роз'яснення ДПС, але ми не знайшли
    11.03.202422
  • Чи є ТОВ контролюючою особою КІК?
    ТОВ 1, платник податку на прибуток, має засновника - фізособу (97%). А ця фізособа є також засновником (51%) ТОВ 2 нерезидента. Хто буде контролюючою особою для ТОВ 2: ТОВ 1 чи фізособа?
    29.02.202431
  • Як оподатковується спеціальна бюджетна дотація за утримання великої рогатої худоби (корів)?
    Підприємство - платник податку на прибуток отримало державну допомогу на утримання корів у 2023 р. Чи є сума цієї допомоги об'єктом оподаткування податком на прибуток?
    12.02.202428