• Посилання скопійовано

Земельний податок за нововідведені земельні ділянки: як розрахувати?

Як розрахувати земельний податок та відобразити це у податковій декларації, якщо у травні 2018 р. ТОВ придбало дві земельні ділянки під будівництво?

Відповідно до п. 286.4 ПКУ за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Податкове зобов'язання з плати за землю, визначене у податковій декларації, у т. ч. за нововідведені земельні ділянки, сплачується їх власниками та землекористувачами за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 к.д., що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця (п. 287.4 ПКУ).

Норми абз. 1 п. 49.2 ПКУ зобов'язують платника податків  за кожний встановлений ПКУ звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування відповідно до вимог ПКУ, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. 

Пунктом 120.1 ПКУ передбачено накладання штрафу за неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків).

Якщо платник плати за землю не подав податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися зміни об'єкта та/або бази оподаткування, які призвели до збільшення або зменшення податкового зобов'язання з плати за землю, до нього застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 120.1 ПКУ.

Щодо заповнення рядків 4 - 8 розділу ІІІ «Розрахунок податкового зобов'язання» податкової декларації з плати за землю ДФС у ресурсі «ЗІР» повідомляє таке.

Форма Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затверджена наказом Мінфіну№560,  використовується для складання звітності починаючи з 01.01.2018 р., у т. ч. і для самостійного виправлення помилок, допущених у податковій звітності за попередні звітні (податкові) періоди.

У декларації заповнюються всі рядки усіх розділів з урахуванням приміток. У разі незаповнення рядка через відсутність значення - він прокреслюються (у разі подання в паперовому вигляді) або не заповнюється (у разі подання засобами електронного зв'язку). Вартісні показники декларації зазначаються у гривнях з копійками.

Рядки 4 - 8 розд. III «Розрахунок податкового зобов'язання» декларації заповнюються у разі уточнення податкових зобов'язань, зокрема:

  • у рядку 4 відображається річна та з розбивкою за місяцями нарахована сума зобов'язання за даними раніше поданої декларації, яка уточнюється (р. 3 податкової декларації, що уточнюється або р. 5 декларації в редакції наказу ДПАУ №1015 або наказу Міндоходів  №865));
  • у рядку 5 - нарахована до збільшення сума податкового зобов'язання у поточному році з розбивкою за місяцями, за якими не настав та/або минув термін сплати (р. 3 - р. 4);
  • у рядку 6 - нарахована до зменшення сума податкового зобов'язання у поточному році з розбивкою за місяцями, за якими не настав та/або минув термін сплати (р. 4 - р. 3);
  • у рядку 7 - сума штрафу, яка зазначається в колонці 3 ((сума колонок з 4 по 15 рядка 5 лише за місяцями, за якими минув термін сплати) х 3 % або 5 %);
  • у рядку 8 - сума пені, яка обчислена з дотриманням норм ст. 129 ПКУ. Загальна сума пені зазначається в колонці 3, а в колонках з 4 до 15 - з розбивкою за місяцями.

При цьому в рядках з 4 до 6 та 8 розд. III декларації заповнюються колонки з 3 до 15.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202410
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202427
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202426
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202427
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024130