• Посилання скопійовано

Допомога на ремонт пошкодженого житла власнику підприємства

Підприємство зареєстроване за місцем проживання власника. Внаслідок ракетного удару РФ 04.09.2024 р. було пошкоджено житло власника. Чи можливо відшкодувати витрати на ремонт житла за рахунок підприємства? Якщо так, то які проведення?

Згідно з ст. 1 Закону №5073:

  • благодійник – дієздатна фізична особа або юридична особа приватного права (у тому числі благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи декілька видів благодійної діяльності;
  • благодійна діяльність – добровільна особиста та/або майнова допомога для досягнення визначених цим Законом цілей, що не передбачає одержання благодійником прибутку, а також сплати будь-якої винагороди або компенсації благодійнику від імені або за дорученням бенефіціара.

Слід звернути увагу і на пп. «б» пп. 170.7.8 ПКУ, яким визначено порядок звільнення від оподаткування благодійної допомоги, що надається відповідно до абз. 2 пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ. Де зазначено, що не включається до оподатковуваного доходу благодійна допомога, що надається у будь-якій сумі (вартості) виплачена (надана) благодійниками на відновлення втраченого майна, на житлові, соціальні, побутові та на інші потреби згідно з Переліком №653. Сума допомоги сукупно протягом звітного (податкового) року не має перевищує 500 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, - у 2024 році вона складає 3 550 000,00 грн. та відображатиметься у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «205». Сума, що перевищуватиме неоподатковуваний розмір, підлягатиме оподаткуванню за загальними правилами.

Згідно з абз. 2 пп. «в» пп. 165.1.54 ПКУ сума (вартість) благодійної допомоги виплаченої (наданої) благодійниками, у тому числі благодійниками - фізичними особами, у порядку, визначеному Законом «Про благодійну діяльність та благодійні організації», зокрема на користь членів сімей таких учасників бойових дій  є доходом, який не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу отримувача до 31 грудня включно року, наступного за роком, в якому припинено або скасовано воєнний в Україні, та/або завершено здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації.

Тож, розуміємо, що підприємство може виступити благодійником до фізособи, незалежно від того, чи є вона його працівником чи ні і незалежно від факту реєстрації підприємства за її адресою. Отже, підприємство може надати матеріальну допомогу власнику підприємству на відновлення пошкодженого житла. 

 

Бухоблік

У бухобліку виплати благодійної допомоги призводять до зменшення активів, а отже, відповідно до п. 5 П(С)БО 16 відображаються у складі витрат.

Згідно з п. 7 П(С)БО 16, витрати у вигляді перерахованої благодійної допомоги визнаються витратами періоду, в якому вони були понесені. А відповідно до п. 29 цього П(С)БО такі витрати відображатимуться в бухобліку за дебетом субрахунку 949 «Інші операційні витрати».

Отже, операція з надання благодійної допомоги у вигляді грошових коштів  відображається в бухобліку як списання таких коштів з рахунку підприємства до складу інших операційних витрат записом: Дт 949 Кт 311 на підставі банківської виписки.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»