• Посилання скопійовано

Чи будуть фізособи контролюючими особами КІК?

Фізособи – резиденти України у серпні 2024 р. стали учасниками компанії нерезидента, зробивши внески до СК: перша 30%, друга 30%, третя 24%, четверта і п’ята по 8%. Перша і друга особи – пов’язані. Чи будуть останні три фізособи контролюючими?

Чи є особи контролюючими?

Згідно з пп. 39-2.1.2 ПКУ з урахуванням положень цієї статті контролюючою особою є фізична особа або юридична особа - резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Зокрема, іноземна компанія визнається контрольованою іноземною компанією, якщо фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України (далі - контролююча особа):

а) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 50 відсотків, або

б) володіє часткою в іноземній юридичній особі у розмірі більше ніж 10 відсотків, за умови що декілька фізичних осіб - резидентів України та/або юридичних осіб - резидентів України володіють частками в іноземній юридичній особі, розмір яких у сукупності становить 50 і більше відсотків, або

в) окремо або разом з іншими резидентами України - пов’язаними особами здійснює фактичний контроль над іноземною юридичною особою.

За ознаками, наведеними в п. «б» пп. 39-2.1.2 ПКУ контролюючими особами є перша, друга і третя фізособи. Адже вони мають частку більше 10% і в сукупності з іншими резидентами України мають частку більше 50%.

А четверта і п’ята не будуть контролюючими особами, тому що володіють частками розміром менше 10%.

 

Чи надсилати повідомлення КІК?

Згідно з пп. 39-2.5.5 ПКУ, фізична особа - резидент України або юридична особа - резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:

  • кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
  • заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
  • кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
  • ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Тобто фізособи, які визнані контролюючими особами, повинні надсилати повідомлення про КІК до податкової служби протягом 60 днів з дня набуття набуття контролю (набуття частки).

В розглядуваній ситуації контролюючими є фізособи перша, друга і третя. Тому вони і повинні подавати повідомлення. Четверта і п’ята фізособи не є контролюючими, тому вони не повинні подавати повідомлення.

Про особливості заповнення повідомлення можна почитати тут.

 

Якщо ефективна ставка податку на прибуток у нерезидента на 5 та більше % відрізняється від ставки податку на прибуток в Україні, як будуть оподатковуватись прибутки КІК у кожного із засновників?

Тут мова йде про одну з підстав звільнення від оподаткування скоригованого прибутку КІК.

Згідно з пп. 39-2.4.1 ПКУ скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об’єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи у разі додержання таких умов:

а) між Україною та іноземною юрисдикцією місцезнаходження (реєстрації) контрольованої іноземної компанії є чинний договір про уникнення подвійного оподаткування або про обмін податковою інформацією та

б) виконується будь-яка з таких умов:

контрольована іноземна компанія фактично сплачує податок на прибуток за ефективною ставкою, що є не меншою за базову (основну) ставку податку на прибуток підприємств в Україні, визначену пунктом 136.1 статті 136 цього Кодексу, або є меншою за таку ставку не більше ніж на п’ять відсоткових пунктів, або

частка пасивних доходів контрольованої іноземної компанії становить не більше 50 відсотків загальної суми доходів контрольованої іноземної компанії із всіх джерел.

Тобто, якщо виконуються вимоги цієї норми ПКУ, то фактично прибуток іноземної компанії не буде оподатковуватися.

Детальніше про звільнення від оподаткування можна почитати тут.

Про звіт КІК можна почитати тут, тут, тут.

Про заповнення декларації про майновий стан і додатка КІК можна почитати тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи будуть фізособи контролюючими особами КІК?
    Фізособи – резиденти України у серпні 2024 р. стали учасниками компанії нерезидента, зробивши внески до СК: перша 30%, друга 30%, третя 24%, четверта і п’ята по 8%. Перша і друга особи – пов’язані. Чи будуть останні три фізособи контролюючими?
    28.08.202442
  • Взаємозалік розрахунків за умови, що постачальник та покупець одна особа
    ТОВ – платник податку на прибуток та ПДВ планує зробити залік взаєморозрахунків з фізичною особою, що є постачальником та покупцем для ТОВ. За яких умов та як оформити даний залік?
    25.07.202480
  • Які наслідки того, що ФОП вчасно не повідомив ДПС про зміну місця реєстрації?
    Фізособа була зареєстрована у м. Київ, за цією ж адресою зареєструвалася як ФОП на єдиному податку. Далі ФОП фактично проживав в м. Київ і там провадив свою діяльність. З особистих причин в 2020 році ФОП змінив місце реєстрації на інше місто, а заява про зміну місця реєстрації ФОП не було подана. Якщо зараз подати заяву про зміну місця реєстрації, то які будуть наслідки?
    15.07.2024114
  • Критерії контрольованих операцій
    Підприємство викупило у іноземної компанії 99,8% СК українського ТОВ (850 тис. грн), викупило у іноземних компаній акції українського ПрАТ, які становили 48,7% СК ПрАТ (278 тис.грн), уклало договір щодо переведення на підприємство боргу іншого ТОВ перед нерезидентом за кредитними договорами на загальну суму 934,5 млн грн. Підприємство не є учасником МГК. Чи є ці операції контрольованими?
    03.07.202468
  • Ребрендинг рекламного та холодильного обладнання, яке надається в оренду іншим особам
    Підприємство – виробник кондитерської продукції, має ліцензовану торгову марку та логотип. Продукція продається ФОПам, яким надавались в оренду вивіски та холодильне обладнання з цим логотипом. Тепер підприємство хоче змінити логотип та торгову марку. Що робити з обладнанням, яке зі старим логотипом? Вивіски на 112 рахунку, метод амортизації - 100%. Чи можна здавати в оренду нові вивіски без логотипу, зі словами «Торти» або «Кав’ярня» та як це вплине на витрати підприємства? Як це оформити?
    01.07.202472