• Посилання скопійовано

Пропорційна сплата земельного податку за землю під будівлею

У 2016 р. Підприємство А побудувало нежитлову будівлю та ввело її експлуатацію. Підприємство Б надало йому під забудову частину землі, яка перебуває у власності Підприємства Б. Право власності на будівлю належить: 95% Підприємству А, 5% Підприємству Б. Земельний податок сплачує Підприємство Б як власник землі. Чи повинно Підприємство А відшкодовувати земельний податок Підприємству Б?

Відповідно до пп. 14.1.147 ПКУ плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності. У даному випадку слід розглядати земельний податок, оскільки земельна ділянка перебуває у власності підприємства, яке належить до приватного сектору економіки.

Згідно з пп. 269.1.1 ПКУ платниками земельного податку є власники земельних ділянок,  а об'єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності (пп. 270.1.1 ПКУ).

Звертаємо увагу, що відповідно до п. 286.6 ПКУ за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у спільній власності кількох юридичних або фізичних осіб, податок нараховується з урахуванням прибудинкової території кожному з таких осіб пропорційно належній частці кожної особи - якщо будівля перебуває у спільній частковій власності або якщо будівля перебуває у спільній сумісній власності і поділена в натурі.

Щодо цього дивіться консультацію ДФС у Полтавській області. 

У листі ДФС від 08.04.2016 р. №7898/6/99-99-15-04-02-15 податківці роз’яснюють, що «за земельну ділянку (за умови, що нормативну грошову оцінку проведено і ділянка перебуває у власності фізичних/юридичних осіб та у постійному користуванні юридичних осіб державної та комунальної форми власності), на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох юридичних або фізичних осіб, податок сплачується кожним з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться у їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території». 

Отже, виходячи з норм пп. 286.6 ПКУ, земельний податок нараховується кожним власником будівлі самостійно у пропорції 95% та 5%. Виходячи з цього, за час, протягом  якого Підприємство Б - власник земельної ділянки та 5% будівлі самостійно нараховувало земельний податок за всю ділянку, воно має право на відшкодування земельного податку від Підприємства А – власника 95% будівлі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Інші податки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інші податки»