• Посилання скопійовано

Придбання квитків для відрядження через Приват24: чи треба підтвердження оплати?

Працівник їде в відрядження. Придбав квитки через Приват24 та роздрукував їх у терміналі Приватбанку. Чи потрібно підтвердження оплати квитків, а саме: копію виписки з карткового рахунку, що саме своєю карткою було розраховано? А якщо розрахунок був чужою карткою? Чи достатньо для авансового звіту цих електронних квитків з терміналу?

Суми надміру витрачених коштів, отриманих платником податку на відрядження або під звіт, не повернутої у встановлений строк, оподатковуються в порядку, наведеному в пп. 170.9 ПКУ.

При цьому не є доходом платника податку – фізичної особи, яка перебуває у трудових відносинах із своїм роботодавцем, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема, проїзд.

Обов’язковою умовою, встановленою абз. 3 пп. 170.9.1 ПКУ, та на підставі якої зазначені витрати не є об'єктом оподаткування ПДФО є лише наявність підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат у вигляді:

  • транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у т. ч. електронних квитків;
  • посадкового талона, якщо його обов'язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту;
  • розрахункових документів про їх придбання за всіма видами транспорту.

ДПС в ІПК від 05.12.2018 р. №5105/6/99-99-13-02-03-15/ІПК та від 05.12.2018 р. №5104/6/99-99-13-02-03-15/ІПК повідомляє, що не є об'єктом оподаткування ПДФО та ВЗ сума відшкодованих роботодавцем витрат платнику податків - фізичній особі, понесених ним у зв'язку з відрядженням, за умови наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, та документів, які підтверджують зв'язок такого відрядження з господарською діяльністю роботодавця. При цьому, крім зазначених вимог, мають бути виконані усі інші вимоги, встановлені пп. 170.9 ПКУ.

За відсутності хоча б одного з підтвердних документів, сума відшкодованих роботодавцем витрат включається до оподаткованого доходу працівника та оподатковується ПДФО та ВЗ в порядку, встановленому пп. 170.9 ПКУ. Зазначене поширюється також на придбання квитка у разі оплати його вартості чужою карткою.

 ***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

  • Як обліковувати ПРРО та як списати РРО?
    В 2022 р. ТОВ купило та зареєструвало ПРРО. Оплата за ПРРО здійснюється на рік. Оприбуткували це ПРРО як нематеріальний актив на 127 рахунок + амортизація на 12 місяців. Через рік здійснили оплату за ПРРО на ще один рік, але іншому ФОП. Чи правильно визначило ТОВ це ПРРО як нематеріальний актив? Що робити з ПРРО після закінчення 12 місяців? Чи треба його знову реєструвати, а старий нематактив списувати? До ПРРО був РРО, який знято з реєстрації і про це є акт. Як його правильно списати?
    28.02.202458
  • Нюанси оформлення видачі готівки з каси за видатковими відомостями
    Підприємство проводить видачу готівки відповідно до Положення №148 за ВКО та видатковими відомостями. Чи можна оформити один ВКО на декілька видаткових відомостей? Чи можна видачу поворотної фіндопомоги штатним працівникам провести видатковою відомістю на декілька людей?
    23.02.2024104
  • ФОП використовує платіжну систему Payoneer: чи потрібен РРО?
    Маркетплейс Etsy, Joom, eBay, Amazon - кошти за продані товари загальною сумою за мінусом комісій маркетплейсу зараховуються раз в тиждень або раз у два тижні на Payoneer, пізніше кошти зараховуються на доларовий рахунок. З доларового рахунку через обмін валют кошти перераховуються на гривневий рахунок ФОПа. Чи потрібно видавати покупцям фіскальні чеки?
    23.02.2024569
  • Міжнародні пасажирські перевезення: чи потрібно застосовувати РРО?
    ТОВ, платник єдиного податку за ставкою 5%, займається регулярними міжнародними перевезеннями. Водії на маршруті за готівку продають квитки (свій бланк, без серії та номера). Кошти отримані за квитки водії протягом рейсу витрачають на пальне, ремонт та інше. Після закінчення рейсу залишок готівки здається в касу ТОВ, касир оприбутковує готівку в сумі проданих квитків і вносить на рахунок ТОВ. Чи необхідно в даній ситуації застосовувати РРО?
    05.02.2024100
  • Через збій в роботі інтернет-провайдера не видали чек покупцю: які наслідки?
    22.11.2023 р. через збій в роботі інтернет-провайдера списалися кошти з картки покупця, а через ПРРО підприємства (платник єдиного податку) чеки не сформувались і не потрапили до Z-звіту. Тепер звіти ПРРО не співпадають з сумою коштів, яку отримало підприємство. Як бути з грошовими коштами: повернути покупцю? Чи є якийсь вихід?
    09.01.202477