• Посилання скопійовано

Як оприбуткувати торгову виручку з РРО в касу, якщо Z-звіт обнулює залишок готівки в РРО?

Касир вилучає денну виручку з РРО, робить z-звіт і оприбутковує в повному обсязі в касу підприємства. Чи потрібно робити «службову видачу», якщо в z-звіті вказано «обнулено»? Який субрахунок має бути вказано в ПКО при оприбуткуванні виручки в касу? Чи не буде це порушенням, що потягне за собою штраф в 5 кратному розмірі? Як заповнити ПКО на оприбуткування виручки з РРО?

Щодо операції «службова видача»

Внесення чи видача готівки з місця проведення розрахунків повинні реєструватися через РРО з використанням операцій «службове внесення» та «службова видача», якщо такі внесення чи видача не пов’язані з проведенням розрахункових операцій. Про це нагадала ДФС в ІПК від 30.11.2018 р. №5068/6/99-99-14-05-01-15/ІПК.

Крім того, операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту. Отже, якщо на момент проведення Z-звіту готівкові кошти, що отримані за проведені розрахункові операції протягом робочого дня/зміни, знаходяться на місці проведення розрахунків, обов’язковості проведення операції «службова видача» немає. Якщо програмне забезпечення РРО при проведенні Z-звіту обнулює суму грошової скриньки («кінцевий залишок»), то необхідно виконати операцію «службове внесення». Якщо версія програмного забезпечення РРО не обнулює «кінцевого залишку», тоді сума грошової скриньки автоматично зберігається у пам’яті РРО.

Тому операція «службова видача» перед Z-звітом на РРО не проводиться, якщо його програмне забезпечення обнулює суму грошової скриньки, але якщо програмне забезпечення РРО таку операцію не проводить, то суб’єкту господарювання необхідно до обнулення РРО проводити операцію «службова видача», а після виконання Z-звіту операцію «службове внесення».

 

Щодо введення додаткових субрахунків для обліку готівки

Відповідно до розділу І Інструкції №291, субрахунки використовуються підприємствами, виходячи з потреб управління, контролю, аналізу й звітності та можуть ними доповнюватися введенням нових субрахунків (рахунків другого, третього порядків) із збереженням кодів (номерів) субрахунків Плану рахунків бухгалтерського  обліку активів,    капіталу,   зобов'язань   і   господарських   операцій підприємств  і  організацій № 291. Порядок ведення аналітичного обліку та кореспонденції рахунків, що не наведена в Інструкції, встановлюється підприємством, виходячи з норм цієї Інструкції, положень (стандартів) бухгалтерського обліку, інших нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку та управлінських потреб.

Отже, підприємства можуть самостійно вводити субрахунки другого порядку до субрахунку 301 «Готівка в національній валюті» та кодувати їх цифрами або буквами, наприклад:

  • 3011 – готівка в касі підприємства та 3012 – готівка в скриньці РРО, або 301/каса та 301/РРО відповідно.

Застосування таких субрахунків потрібно зафіксувати в наказі про облікову політику або в окремому наказі керівника.

 

Щодо скасуваня п’ятикратного штрафу за неоприбуткування готівки

З 23.06.2019 року набрав чинності Указ Президента №418/2019, яким скасовано низку попередніх Указів, зокрема, Указ №436 «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки». Указом №436, зокрема, було встановлено застосування штрафу за неоприбуткування (неповне та/або несвоєчасне) оприбуткування у касах готівки – у п'ятикратному розмірі неоприбуткованої суми.

Отже, фінансова відповідальність за порушення норм використання готівки скасована з 23.06.2019 року.

 

Щодо заповнення ПКО на отприбуткування готівки з РРО в касу

У реквізиті прибуткового касового ордеру «Прийнято від» вказується прізвище, ім'я, по батькові особи, яка вносить готівку до каси. Такою особою є працівник підприємства, який здійснює готівкові розрахунки із застосуванням РРО (зокрема, касир, продавець магазину тощо).

У реквізиті «Підстава» зазначається підстава для оприбуткування готівки (призначення платежу), яка залежить від кореспондуючого рахунку (в ситуації, яка розглядається, – 702). Тобто у цьому реквізиті вказується: «торгова виручка згідно з Z-звітом (№ та дата)».

При оприбуткуванні готівки, отриманої під час проведення розрахункових операцій через РРО, кореспонденція субрахунків Дт 301 Кт 361 є помилковою, оскільки на субрахунку 361 аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками ведеться за кожним покупцем та замовником за кожним пред'явленим до сплати рахунком.

Найбільша Facebook-сторінка для бухгалтерів в Україні

На підставі Z-звіту готівкова виручка визнається доходом без ідентифікації покупця проведенням Дт 3012 Кт 70 або Дт 301/РРО Кт 70. На підставі прибуткового касового ордеру готівкова виручка з РРО переноситься до каси підприємства проведенням Дт 3011 Кт 3012 або Дт 301/каса Кт 301/РРО.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»