• Посилання скопійовано

Що робити, якщо «заглючив» РРО?

Стався збій в роботі РРО, внаслідок чого виторг ФОПа за 30.09.2024 р. був включений у Z-звіт за 01.10.2024 р. Як правильно задокументувати цю операцію? Як заповнити книгу доходів?

У наведеній ситуації передача документів була здійснена 30 вересня, а Z-звіт сформовано і відправлено до ДПС із сумами виручки за 30 вересня на наступний день, 1 жовтня. Тобто за 30 вересня немає Z-звіту, а за 1 жовтня може бути один або два, датованих саме 1 жовтня. Його вже не анулювати й не видалити.

Тому в даному випадку залишається лише задокументувати. Ми пропонуємо касиру написати службову записку, описавши ситуацію та ідентифікувавши причину. Адже дуже часто такий технічний збій відбувається через відключення світла, наприклад, якщо у відправника є світло, а ось у приймаючої сторони немає. Тому якщо причиною було саме це, доцільно додати також графіки відключення, якщо ж це була проблема технічна – тоді звернутися до техпідтримки та зафіксувати час та дату збою.

Відповідальність за такі збої до платника не застосовується – див. консультації у ЗІР:

  • БЗ ЗІР (109.18): «Чи застосовується до СГ відповідальність за неподання інформації про обсяг розрахункових операцій, копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків по дротових або бездротових каналах зв’язку у разі пошкодження телекомунікаційної мережі, відключення електроенергії чи ремонту модему?»;
  • БЗ ЗІР (109.18): «Чи передбачена відповідальність до СГ за нестворення (несвоєчасне створення) щоденних Z-звітів на РРО або ПРРО з причини потенційного/аварійного відключення електроенергії у період дії воєнного стану?».

 

Наступне питання: якою саме датою оприбуткувати виручку?

Після проведення операцій через РРО при закритті зміни формується  Z-звіт. Фактично робочий день РРО (зміна) триває від виконання Z-звіту до виконання наступного Z-звіту.

Z-звіт - денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та внесенням її до фіскальної пам’яті реєстратора (пп. 2 Вимог щодо реалізації функцій РРО).

Відповідно до пп. 2 Вимог щодо реалізації функцій РРО, чек Z-звіту - фіскальний звітний чек повинен додатково містити такі дані (всі підсумки та суми обчислюються за зміну):

  • підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) за кожною ставкою ПДВ окремо;
  • літерні позначення та відповідні ставки ПДВ у відсотках, а також дати їх останнього занесення (якщо таке занесення проводилося у день друкування даного фіскального звітного чека);
  • суми ПДВ за кожною ставкою;
  • підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги), продаж яких не підлягає обкладенню ПДВ;
  • загальний підсумок розрахункових операцій за реалізовані товари (надані послуги) з розбивкою за формами оплати;
  • підсумок розрахункових операцій та суми ПДВ відповідно до абзаців другого, четвертого, п'ятого, шостого цього пункту за сумами коштів, виданих покупцям (споживачам послуг), якщо такий підсумок не дорівнює нулю;
  • суми готівки за операціями «службового внесення» та «службової видачі»
  • кількість касових чеків (квитанцій), виданих за зміну, окремо за реалізованими товарами (наданими послугами) та виданими коштами;
  • номер, дату і час друкування фіскального звітного чека;
  • повідомлення про обнулення регістрів денних підсумків оперативної пам'яті та дійсність фіскального звітного чека.

Як бачимо,  Z-звіт містить всю інформацію, необхідну для оприбуткування виручки та визнання доходу від продажу товарів/послуг за зміну, яка включає всі операції за зміну, тобто проведені з моменту формування попереднього  Z-звіту. У даному випадку зміна включає операції, проведені 30 вересня та 01 жовтня, і ці операції за дві дати будуть включені в один підсумок.

Дата і час друкування  Z-звіту – це дата і час того моменту, на який з РРО «знімається» облікова інформація, накопичена за зміну і фіксується в первинному документі.

Крім цього, згідно з пп. 11 Положення №148, сформований Z-звіт є підставою для оприбуткування готівки, отриманої через РРО:

  • у ФОПів;
  • у відокремлених підрозділах підприємств, які застосовують РРО, але не ведуть касову книгу.

 

На нашу думку:

1. Для платників, що визначають об’єкт оподаткування за даними бухобліку Z-звіт, який сформований 1 жовтня, потрібно проводити 1 жовтня. Відповідно, і дохід від продажу теж буде визнаний на 1 жовтня;

2. Для ФОП – платників єдиного податку та ФОП на загальній системі ПКУ визначено інший підхід.

Для ФОП – «загальносистемника» об'єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов'язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця (пп. 177.2. ПКУ). Дохід визначається за касовим методом і включає кошти, що надійшли на поточний рахунок, у касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (Типова форма обліку).

Для платника єдиного податку також важлива дата зарахування коштів (пп. 292.1 ПКУ). Тому в цьому випадку незалежно від того, коли буде сформовано Z-звіт, дохід треба буде визнати датою отримання коштів і відобразити в Книзі обліку доходів.

Теж саме читаємо і в пп. 11 Положення №148: «Оприбуткування та облік фізичними особами-підприємцями отриманих доходів здійснюється в книгах обліку доходів і витрат/у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів у порядку, визначеному Податковим кодексом України».

На майбутнє, для уникнення подібних ситуацій, доцільно звернутися до сервісного центру та уточнити як створити Z-звіт в ручному режимі і обнулити ЕКС, адже технічно це можливо.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Пантюхова Анна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Готівковий обіг та каса»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь