• Посилання скопійовано

Надання в оренду нерухомості, що розташована в Україні, але належить фізособі – нерезиденту

Громадянка Франції має у власності нерухоме майно – комерційні приміщення в Україні. Згідно з пп. 170.1.3 ПКУ нерухомість, що належить фізичній особі – нерезиденту, надається в оренду виключно через ФОП або юридичну особу – резидента (уповноважених осіб). На якій системі оподаткування може бути ФОП (уповноважена особа) – ЄП ІІ чи ІІІ групи? Які види діяльності за КВЕД передбачено для цього?

Порядок надання в оренду нерухомого майна, яке належить фізособі-нерезиденту, ми розглядали у цій  консультації. Вона актуальна і для цього запитання.

Надавати нерухомість фізособи-нерезидента в оренду може ФОП – платник ЄП ІІ або ІІІ групи.

Але ІІ група платників ЄП має менше свободи діяльності, ніж ІІІ група:

  • Річний ліміт доходу на ІІ групі – 834 мінімальні зарплати на початок року, у 2023 році - це 5587800 грн, на ІІІ групі – 1167 мінімальних зарплат, у 2023 році - це 7818900 грн.

ФОП – платник ЄП ІІ групи може надавати приміщення в оренду тільки двом категоріям орендарів:

а) фізичним особам;

б) ФОП і юрособам – теж платникам єдиного податку. ФОП ІІ групи не може надавати приміщення в оренду ФОПам на загальній системі та всім іншим юрособам, які не є платниками ЄП.

Зокрема, під це обмеження підпадають і неприбуткові організації.

Тож якщо планується надавати комерційні приміщення в оренду всім орендарям без обмежень щодо їх системи оподаткування, то краще обрати 3 групу ЄП, яка не має обмежень щодо співпраці з різними контрагентами. 

Нагадаємо, що ФОПи ІІІ групи ЄП можуть обирати між двома ставками єдиного податку:

  • 3% у разі сплати ПДВ – тоді ФОП реєструється платником ПДВ і виконує всі обов’язки платника ПДВ. Це може бути доцільним у тому випадку, якщо більшість орендарів є платниками ПДВ і зацікавлені в отриманні податкового кредиту від орендодавця. Недолік цієї схеми – складність обліку та необхідність реєструвати податкові накладні;
  • 5% без реєстрації платником ПДВ – це суттєво спрощує облік та звітність. Але орендарі не отримають податковий кредит з ПДВ, що можна компенсувати відповідним зниженням орендної плати, якщо вникає невдоволення орендарів відстуністю податкового кредиту з ПДВ.

У разі надання нерухомості в оренду використовується такий вид господарської діяльності (код КВЕД), як надання майна в оренду – код 68.20. За цим же кодом обліковуються і доходи, які отримує ФОП у вигляді компенсації комунальних витрат (за наявності такої компенсації).

Про компенсацію комунальних витрат ми писали тут та тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»