• Посилання скопійовано

Як у додатку 2 до декларації з ПДВ відображати РК до ПН попередніх періодів?

Підприємством було складено РК до ПН за пп. 198.5 ПКУ при поверненні обладнання з оренди від нерезидента та до ПН протягом року, складених за ст. 199 ПКУ. Внаслідок таких коригувань виникає від’ємне значення. Як у додатку 2 відображати коригування до ПН попередніх періодів, яке призводить до виникнення від’ємного значення?

У пп. 192.1 ПКУ наведено загальні правила обліку ПДВ при складанні РК. Зокрема, у пп. 192.1.1 ПКУ зазначається, якщо внаслідок перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку - постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов'язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв'язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної.

У даному випадку, як ПН, так і РК складаються з умовним ІПН у графі отримувача і реєструються самим постачальником. Однак, правило залишається тим самим – якщо РК на зменшення, то за умови своєчасної реєстрації РК відображається у тому звітному періоді, у якому його було складено. Тому, незважаючи на те, що РК складається до ПН за 09.2020 р., фактичною його датою складання є 05.2021 р. і, відповідно, у цьому звітному періоді його і потрібно відображати (або у наступних протягом 1095 днів).

Тобто РК призводить до зміни розміру ПЗ саме у періоді, в якому його було складено (або у наступних протягом 1095 днів) хоч і сам РК складається до ПН за попередні періоди (фактично сума ПЗ з ПДВ та від’ємного значення цих періодів не зменшується, оскільки уточнюючих розрахунків до декларації не подається).

Що ж до заповнення додатку 2, то варто відразу зауважити, що алгоритму його заповнення, як і інших додатків до Декларації, порядком подання звітності з ПДВ не передбачено. Тому, наведене далі роз’яснення податківців має лише рекомендаційний характер і не може бути підставою для накладання штрафу або визнання декларації недійсною. Зокрема, у підкатегорії 101.24, «ЗІР», зазначається, що при заповненні додатку 2 доцільно застосовувати принцип хронології формування від’ємного значення, згідно з яким податкові зобов’язання поточного (звітного) періоду зменшуються на суму податкового кредиту у хронологічному порядку його виникнення – від найдавнішого до найновішого.

При заповненні таблиці 1 додатка 2 слід враховувати значення рядка 21 (сума від’ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду) Декларації. Графи таблиці 1 додатка 2 доцільно заповнювати у хронологічному порядку виникнення сум від’ємного значення, відображеного у графі 4 (сума усього) таблиці 1 додатка 2 починаючи із звітного періоду, який є найближчим до дати подання декларації (найновіший звітний період) та закінчуючи найбільш давнім звітним періодом.

Звітний (податковий період), у якому виникла сума від’ємного значення ПДВ, вказується у графах 2 та 3 таблиці 1 додатка 2 у такому форматі:

  • дві цифри місяця (наприклад – 01, 02, 03 тощо);
  • чотири цифри року (наприклад – 2021 тощо).

При формуванні від’ємного значення на підставі податкового повідомлення-рішення, яким збільшено залишок від’ємного значення, в графі 2 таблиці 1 додатка 2 до Декларації зазначається місяць та рік, в якому складено податкове повідомлення-рішення.

При цьому значення рядка «Усього» графи 4 додатка 2 до Декларації повинно відповідати сумарному значенню рядка 21 Декларації та залишку суми помилково та/або надміру сплачених грошових зобов’язань з ПДВ станом на 01 липня 2015 року, на яку було збільшено значення реєстраційної суми та суму від’ємного значення, сформовану за результатами звітного (податкового) періоду за липень 2015 року/III квартал 2015 року.

Крім того, у листі від 22.07.2016 р. №24830/7/99-99-15-03-02-17 роз’яснювалось, що деталізація від’ємного значення різниці між податковими зобов’язаннями і податковим кредитом, яка переноситься до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду, здійснюється лише в частині періодів її виникнення.

Тому вважаємо, що оскільки фактично результати РК відображаються у періоді його складання, то у і додатку 2 від’ємне значення має припадати саме на період відображення такого РК у звітності. А отже, у описаному у запитанні випадку, у Додатку 2 має відображатися у відповідно періоді, в якому такий РК складено, і виходячи з загальної суми від’ємного значення саме за цей період (05.2021 р. та 12.2020 р.).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ПДВ»

  • Відшкодування комунальних послуг орендарем: що з ПДВ?
    ТОВ-орендодавець, платник ПДВ, виставляє орендарю окремий рахунок на відшкодування комунальних послуг (за воду та електроенергію). Надавач комунальних послуг ОСББ, неплатник ПДВ. Як визначити базу оподаткування ПДВ даної операції?
    22.04.2024955
  • Повернення предмета лізингу: бухоблік та ПДВ
    Приватним нотаріусом було проведено вилучення та повернення від лізингоодержувача на користь лізингодавця товар – об'єкт фінлізингу. Лізингодавець зареєстрував податкові зобов'язання на лізингоодержувача в повному обсязі. Лізингоодержувач не складав акт на повернення товару. Які дії та проведення будуть у лізингоодержувача та лізингодавця?
    18.04.202429
  • ПН на реекспорт продукції, виготовленої з давальницької сировини
    Підприємство в митному режимі переробки ввозить на митну територію сировину нерезидента, переробляє і вивозить продукцію переробки в митному режимі реекспорту. Чи потрібно на операцію реекспорту складати податкову накладну?
    18.04.202429
  • Як скласти ПН на аванс, коли вартість робіт достовірно невідома?
    Замовником перераховано аванс за будівництво нежитлового об’єкта. Загальна вартість будівництва достовірно невідома, акти будуть закриватись щомісяця поетапно по формі КБ. На суму передплати виписано ПН на всю суму передплати з кількістю 1, одиниця виміру грн. Як має бути складена ПН за умови авансової оплати? На яку дату здійснюється РК: на дату проміжного акту чи на дату останнього акту за всіма ПН?
    17.04.20249275
  • ПДВ та облік при передачі продукції, якщо оплачує третя сторона
    Підприємство виробляє медичні меблі. За тристороннім договором покупцем (замовником) є лікарня, а оплачує благодійний фонд. Рахунок виставляється фонду, який оплачує 70% рахунку, потім меблі виробляються і передаються лікарні. Після підписання тристороннього акту прийому-передачі, фонд оплачує залишок 30%. Які особливості ПДВ? Як відображати в бухобліку?
    17.04.202435