• Посилання скопійовано

Скасування дозволу на працевлаштування нерезидента через несплату за нього ЄСВ

Чи можуть скасувати дозвіл на працевлаштування нерезидента, якщо він перебував у відпустці без збереження зарплати з 07.2022 по сьогоднішній день? ЄСВ не сплачували, оскільки не було бази нарахування

Скасування дозволу нерезидента відбувається згідно зі ст. 42-10 Закону про зайнятість населення.

Територіальний орган центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, скасовує виданий дозвіл, зокрема, у разі несплати роботодавцем ЄСВ за особу, на застосування праці якої отримано дозвіл, протягом двох місяців з дати укладення трудового договору (контракту) з іноземцем чи особою без громадянства, крім випадків, передбачених законодавством.

На жаль, які це «інші випадки передбачені законодавством», в цій статті не зазначено. Тому, на думку автора, попередньо можна зробити висновки: якщо особа була у відпустці постійно без збереження зарплати згідно з нормами Закону №2136 на період дії воєнного стану, і через це за неї не сплачували ЄСВ, то порушень тут немає. Оскільки несплата ЄСВ пов’язана з випадком, передбаченим у законодавстві, а саме у частині 3 ст. 12 Закону №2136. Втім, у територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції може бути інша позиція.

Рекомендуємо також звернутися із офіційним запитом до територіального органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції для отримання роз'яснень стосовно саме вашої ситуації. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Ставка ЄСВ під час військового стану, якщо закінчилася довідка в МСЕК
    На підприємстві працює особа з інвалідністю. Інвалідність встановлена по 01.07.2024 р. Документи на підтвердження і продовження інвалідності подані, але засідання комісії МСЕК орієнтовно буде у жовтні. Наразі на дохід такого працівника нараховуємо ЄСВ 22%. Коли принесуть довідку МСЕК, які подальші дії? Чи сторнувати нарахування? Як відобразити у звітності?
    16.08.2024501
  • Соціальна відпустка вдові, матері двох дітей
    Працівниця – мати двох дітей до 15 років. В березні 2023 року батько дітей загинув. Є довідка з місця його роботи, про те, що він не скористався соціальною відпусткою за 2023 рік. Скільки днів соціальної відпустки можна надати цій працівниці за 2023 рік: 10 чи все таки 17 вже за двома підставами (мати двох дітей і вдова)?
    11.07.202439
  • Як повернути помилково сплачену суму ЄСВ?
    Як повернути помилково сплачену суму ЄСВ: зменшуючи суму платежу при наступному перерахування коштів чи звернутися до ПФУ?
    26.06.202461
  • Виправлення помилки у додатку 5 Звіту з ЄСВ за 2019 рік
    Підприємство намагалося виправити помилку за допомогою додатку 5 єдиної звітності у поточному періоді. Отримано квитанцію з відмовою, що дата поза межами кварталу. У періоді 2019 році програма не дозволяє подати ні скасовуючу, ні нову форму звіту з ЄСВ. Яким звітом і у якому періоді можна виправити помилку за листопад 2019 року в наступній ситуації?
    19.06.202495
  • Чи доплачувати ЄСВ до мінімального внеску, якщо мобілізованому регулярно виплачується фіксована допомога?
    Підприємство виплачує мобілізованому працівнику фіксовану суму допомоги. Чи є обов'язок у роботодавця проводити донарахування ЄСВ до мінімального розміру (відображати у звітності та сплачувати ЄСВ з різниці між нарахованою сумою та мінімальною заробітною платою)?
    19.06.202457