• Посилання скопійовано

Як повернути помилково сплачену суму ЄСВ?

Як повернути помилково сплачену суму ЄСВ: зменшуючи суму платежу при наступному перерахування коштів чи звернутися до ПФУ?

Повернення суми переплати

Щоб повернути помилково сплачену суму ЄСВ, можна подати до ПФУ заяву про повернення коштів з рахунків 3556 у згідно з п. 6 Порядку № 417.

Заява про повернення коштів з рахунків 3556 подається до територіального органу ДПС за місцем обліку, за формою, визначеною у додатку 1 до Порядку № 417, через електронний кабінет з обов’язковим додання копії платіжної інструкції (завіреної платником особисто), що підтверджує сплату коштів. 

Як вже зрозуміло, в електронному кабінеті цієї форми немає. Її потрібно взяти з Порядку №417 заповнити, роздрукувати і підписати. Додати завірену платіжну інструкцію і обидва ці документи відсканувати та відправити через електронний кабінет через розділ «Листування».

ДПС розглядає отриману заяву у строк не більше ніж десять робочих днів з дати її надходження, перевіряє інформацію та формує висновок про повернення коштів з рахунків за формою згідно з додатком 2 до Порядку або приймає рішення про відмову у задоволенні Заяви (п. 9 Порядку № 417).

У випадках невідповідності Заяви формі, недостовірності викладеної інформації; подання не за місцем обліку, наявності у платника заборгованості із ЄСВ та/або фінансових санкцій, ненадання документа, що додається до Заяви – Заява залишається без задоволення. (п. 10 Порядку № 417).

У разі відмови в задоволенні Заяви - орган ДПС надає платнику повідомлення з відмовою у поверненні коштів за підписом керівника із зазначенням причин такої відмови. У разі подання Заяви в електронній формі таке повідомлення надається через електронний кабінет (п. 11 Порядку № 417).

Якщо за результатами розгляду Заяви встановлено правомірність повернення коштів ДПС формує Висновок та у строк не пізніше ніж три робочих дні формує розрахунковий документ на повернення коштів з рахунку 3556 (п. 12 та п. 13 Порядку № 417).

 

Зменшення суми переплати

Окрім того, можна зменшувати переплачену суму ЄСВ з кожною наступною сплатою. У тому разі, якщо зменшена сума ЄСВ буде менше, ніж 22% від суми зарплати до виплати, при такій  виплаті зарплати потрібно брати в ДПС довідку-розрахунок через електронний кабінет за місцем обліку.

Довідку-розрахунок можна подати через електронний кабінет в е-формі за ідентифікатором форми J1330001. Складається довідка безпосередньо платником ЄСВ (пп. 4 Порядку № 291).

Контролюючі органи невідкладно погоджують довідку-розрахунок в електронній або паперовій формі, надану платником єдиного внеску.

Також контролюючі органи можуть відмовити у погодженні за умови:

  • невідповідності довідки-розрахунку формі, визначеній у додатку 1 до Порядку;
  • недостовірності викладеної у довідці-розрахунку інформації;
  • подання довідки-розрахунку до контролюючого органу не за місцем взяття на облік платника єдиного внеску.

Про те, як заповнити довідку-розрахунок та приклади її заповнення, можна переглянути тут

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Як повернути помилково сплачену суму ЄСВ?
    Як повернути помилково сплачену суму ЄСВ: зменшуючи суму платежу при наступному перерахування коштів чи звернутися до ПФУ?
    26.06.202433
  • Виправлення помилки у додатку 5 Звіту з ЄСВ за 2019 рік
    Підприємство намагалося виправити помилку за допомогою додатку 5 єдиної звітності у поточному періоді. Отримано квитанцію з відмовою, що дата поза межами кварталу. У періоді 2019 році програма не дозволяє подати ні скасовуючу, ні нову форму звіту з ЄСВ. Яким звітом і у якому періоді можна виправити помилку за листопад 2019 року в наступній ситуації?
    19.06.202450
  • Чи доплачувати ЄСВ до мінімального внеску, якщо мобілізованому регулярно виплачується фіксована допомога?
    Підприємство виплачує мобілізованому працівнику фіксовану суму допомоги. Чи є обов'язок у роботодавця проводити донарахування ЄСВ до мінімального розміру (відображати у звітності та сплачувати ЄСВ з різниці між нарахованою сумою та мінімальною заробітною платою)?
    19.06.202447
  • Чи повинен ФОП-роботодавець сплачувати ЄСВ за мобілізованого працівника?
    У ФОПа на ЄП ІІ групи мобілізовано працівника. Чи повинен ФОП сплачувати ЄСВ за мобілізованого працівника? Якщо так, то як здійснювати розрахунок, адже мобілізований має отримувати кошти від держави, з яких буде сплачений ЄСВ?
    18.06.20241 0681
  • Перехідний лікарняний та перерахунок ЄСВ
    Як правильно нараховувати ЄСВ, якщо лікарняний - перехідний? У квітні зарплата була менше мінімального розміру і довелося донарахувати ЄСВ до мінімального внеску. Але в травні були нараховані лікарняні за квітень. Чи потрібно тепер перерахувати ЄСВ і сторнувати суму, яку було переплачено у квітні?
    29.05.202491