• Посилання скопійовано

Ставка ЄСВ в період переогляду в МСЕК під час карантину та військового стану

На підприємстві працює особа з інвалідністю, нарахування ЄСВ проводиться за ставкою 8,41%. Яку ставку ЄСВ застосовувати в період переогляду в МСЕК? Чи є можливість у підприємства самостійно виправити помилку щодо застосування ставки ЄСВ, якщо в цей період застосовувалася ставка 8,41%? Які штрафи застосовуються в період карантину та військового стану?

Підтвердженням встановлення працівнику інвалідності є завірена копія довідки до акта огляду в медико- соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка є підставою для застосування ЄСВ до зарплати такого працівника у розмірі 8,41%.

А завершують застосування пільгової ставки ЄСВ датою скасування інвалідності на підставі рішення даної комісії. При цьому до дати одержання завіреної зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22% визначеної бази нарахування.

Роботодавець, у якого працює особа з інвалідністю, нараховує та сплачує ЄСВ за таку особу в розмірі 22% з нарахованої суми зарплати у проміжок часу між датою, до якої була встановлена інвалідність, і датою отримання завіреної копії довідки МСЕК після переогляду. Якщо такого проміжку не було, тобто друга дата настала раніше або одночасно з першою, то ЄСВ нараховується за ставкою 8,41%.

 

Переогляд під час воєнного стану

Строк проходження повторного огляду, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше 6 місяців після його припинення/скасування за умови неможливості направлення, зокрема осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу (Постанова №225).

При цьому інвалідність та ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках) продовжується до останнього числа шостого місяця після припинення або скасування періоду дії воєнного стану, якщо раніше не буде проведено повторний огляд.

МОЗ у роз’ясненні з даного питання зазначає, що всі виплати та пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

Про це також ми писали тут.

 

Переогляд під час карантину

Свого часу, Міністерство соціальної політики України повідомляло, що уряд прийняв рішення щодо продовження строків виплати державних соціальних допомог громадянам та строків звернення за їх призначенням на період встановлення карантину та обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), та 30 днів після його скасування.

Про це ми також писали тут.

Крім того, згідно з пп. 14-6 ЗУ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" у разі пропуску в період здійснення заходів щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), передбачених карантином, встановленим Кабінетом Міністрів України, строку повторного огляду медико-соціальної експертизи особою з інвалідністю виплата пенсії по інвалідності не зупиняється до закінчення терміну дії зазначених заходів з подальшим проведенням перерахунку розміру виплаченої пенсії на підставі заяви та результатів переогляду особи з інвалідністю.

Отже, продовження виплат по інвалідності здійснюватиметься автоматично, тобто без необхідності проходити огляд у МСЕК. Таке автоматичне продовження відбуватиметься під час карантинних заходів та протягом 30 днів після їхнього зняття. 

 

Короткий висновок

Враховуючи вищезазначене, вважаємо, що роботодавець має право застосовувати ставку 8,41% ЄСВ (і в першому, і в другому випадку) до доходу працівника особи з інвалідністю до відновлення можливості направлення на МСЕК, оскільки нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених абз. 2-3 пп. 5 п. 2 розділу ІІІ Інструкції №449, здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії) та закінчується датою припинення інвалідності, а не датою закінчення дії довідки. 

Водночас з питання подовження строку дії довідки МСЕК, термін дії якої закінчився в період воєнного стану або карантину на території України, можна звернутися окрім ДПС до Мінсоцполітики та Міністерства охорони здоров’я України за індивідуальною консультацією.

 

Виправлення помилки

Помилки, як сумові так і не сумові, у разі їх виявлення, підлягають самостійному виправленню роботодавцем шляхом подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ з типом «Уточнююча». При цьому сумові помилки виправляються із застосуванням коду типу нарахувань «2» або «3» (графа 9), а не сумові через застосування ознаки «1» та «0» (графа 25).

 

Штрафи з ЄСВ на час карантину

Згідно з пп. 9-11.1 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ тимчасово штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, зокрема за неповну сплату ЄСВ, не застосовуються, вчинені щодо періодів з 01 по 31 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19).

Крім того, протягом періодів з 01 березня по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню (пп. 9 - 11.2 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ).

 

Штрафи з ЄСВ на час воєнного стану

Тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовуються. Це передбачено пп. 9-21 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ.  

Крім того, відповідно до пп. 9-22 розд. VIII Закону про ЄСВ тимчасово, на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану та протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану, платникам ЄСВ не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ЄСВ, соціальний захист»

  • Чи сплачується ЄСВ з авторської винагороди?
    ТОВ укладає авторську угоду на науковий твір. Чи потрібно із авторської винагороди сплачувати ЄСВ?
    22.04.202430
  • Чи донараховувати ЄСВ на перехідний лікарняний?
    Працівник в березні попрацював півмісяця та захворів. Лікарняний перехідний: березень-квітень. Чи проводити донарахування ЄСВ за березень до мінімального розміру, чи це можна зробити у квітні з відображенням у додатку 1 єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ суми лікарняних за березень, щоб уникнути сторнування зайво перерахованої суми ЄСВ за І квартал?
    19.04.20246802
  • Оподаткування ЄСВ виплат резидентом Дія. Сіті
    Чи потрібно резиденту Дія. Сіті оподатковувати ЄСВ такі виплати та за якою ставкою: 1) часткове збереження зарплати мобілізованим штатним працівникам згідно з окремими наказами; 2) безповоротна фіндопомога штатному працівнику та гіг-спеціалісту; 3) інші компенсаційні, грошові та/або матеріальні виплати, які непередбачені актами чинного законодавства та не належать до фонду оплати праці?
    12.04.20241931
  • ЄСВ з лікарняного працівника – особи з інвалідністю, резидента Дія. Сіті
    Працівник компанії – резидента Дія. Сіті має інвалідність. У нього відкритий лікарняний з 01 по 29 лютого 2024 р. Відповідно, робочих днів у лютому немає. Як в такому випадку правильно нарахувати ЄСВ? Якщо немає жодного робочого дня, чи потрібно компанії – резиденту Дія. Сіті сплатити за працівника з інвалідністю ЄСВ з МЗП 1562 грн? Чи тільки ЄСВ за ставкою 8,41% з лікарняних?
    11.04.202446
  • Виплата на страхування життя під час відпустки без збереження зарплати: що з ЄСВ?
    Чи потрібно донараховувати ЄСВ до мінімального розміру при перебуванні працівника у відпустці без збереження зарплати, якщо не відпрацьовано жодного дня, але є щомісячне нарахування виплати на страхування життя?
    10.04.2024342