• Посилання скопійовано

Включення премії з нагоди ювілею у розрахунок лікарняного

Працівник хворів з 10.06.2024 по 19.08.2024 р. В липні 2024 року йому була нарахована премія до ювілею згідно з умовами колективного договору. З 06.09.2024 р. працівник знову захворів. Чи включати вказану премію при розрахунку середнього заробітку для оплати тимчасової непрацездатності, якщо в липні через хворобу не відпрацьовано жодного робочого дня?

Премії до ювілейних та пам'ятних дат як у грошовій, так і в натуральній формі є одноразовим заохоченням, яке не пов'язане з конкретними результатами праці, належить до інших заохочувальних та компенсаційних виплат згідно з пп. 2.3.2 Інструкції №5.

Така премія виплачується на підставі Положення про преміювання, яке затверджується наказом керівника з ознайомленням з ним всіх працівників під підпис. Якщо Положення про преміювання немає, то про премії має бути зазначено в колективному договорі.

За умовами запитання надання премій з нагоди ювілею (дня народження) на підприємстві передбачено колективним договором.

Пунктом 3 Порядку №1266 передбачено обчислення середньої зарплати з виплат з яких сплачений ЄСВ та зазначений вичерпний перелік невідпрацьованих днів з поважних причин, які виключаються з розрахункового періоду. А оскільки з разової премії сплачений ЄСВ і вона не належить до поважних причин, то премія до ювілею підлягає включенню при обчисленні середньої зарплати для розрахунку лікарняного.

Але у ситуації, що розглядається, премія з нагоди ювілею була нарахована працівнику у тому місяці (липні 2024 року), в якому були невідпрацьовані дні з поважних причин, а саме тимчасова непрацездатність, яка тривала повний місяць, тому і ці дні, і сума премії виключаються з розрахункового періоду при обчисленні середньої зарплати для розрахунку лікарняних працівнику у вересні 2024 року.

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Працівник за контрактом у НГУ: чи можна поєднати з роботою?
    Працівник за основним місцем роботи уклав контракт з Національною гвардією України (НГУ) на 3 роки з посадовим окладом. Чи потрібно нараховувати йому заробітну плату? Як він може продовжувати працювати на підприємстві: за основним місцем роботи чи за сумісництвом?
    Сьогодні 13:307
  • Включення премії з нагоди ювілею у розрахунок лікарняного
    Працівник хворів з 10.06.2024 по 19.08.2024 р. В липні 2024 року йому була нарахована премія до ювілею згідно з умовами колективного договору. З 06.09.2024 р. працівник знову захворів. Чи включати вказану премію при розрахунку середнього заробітку для оплати тимчасової непрацездатності, якщо в липні через хворобу не відпрацьовано жодного робочого дня?
    Сьогодні 12:0225
  • Заповнення графи 15 Списків персонального військового обліку
    На підприємство прийняли працівника з інвалідністю ІІІ групи. ВЛК він не проходив та отримав відтермінування від мобілізації. Що потрібно вказувати у додатку 5 до Порядку №1487 у графі 15 "Придатність до військової служби"?
    18.09.202437
  • Лікарняні при зарплаті, яка більше максимальної бази нарахування ЄСВ
    У працівника за грудень 2023 р. нарахована зарплата більше максимальної бази нарахування ЄСВ. При поданні заяви-розрахунку у вересні 2024 р. до розрахунку потрапляє нарахування за грудень, тому розрахунок бухгалтера не співпадає з розрахунком ПФУ. У розрахунок середньої зарплати для лікарняних має потрапляти фактично нарахована зарплата чи тільки та сума, з якої сплачено ЄСВ?
    18.09.2024267
  • Працівник у відрядженні перевів добові з корпоративної картки на власну. Чи будуть проблеми?
    Чи буде порушенням, якщо працівнику у відрядженні або після нього суму добових буде переведено з корпоративної платіжної картки на його особисту картку, так як існує проблема зі зняттям готівки з корпоративної?
    17.09.2024496