• Посилання скопійовано

Чи може директор працювати за сумісництвом і не отримувати зарплату?

Директор (він же є одним із засновників) з початку війни перебував у відпустці без збереження зарплати. Єдина звітність подавалась без зазначення доходу та ЄСВ; подавалася також пуста декларація з ПДВ. Але ж директор не може бути без заробітної плати. Як виправити ситуацію? На даний момент директор хоче звільнитись. Чи може він бути сумісником на підприємстві і не отримувати зарплату? Коштів на рахунку підприємства немає

Звісно, директор, як і будь-який інший працівник, перебуваючи у відпустці без збереження зарплати повний місяць, не отримує зарплату і, зрозуміло, що в додатку 1 єдиної звітності відповідні графи доходу та ЄСВ будуть пусті, але зазначатиметься кількість календарних днів такої відпустки у графі 13 та перебування у трудових відносинах у графі 14. Деталі - тут.

І директор, який є засновником (одним із засновників), може бути без зарплати. Проте для цього мали бути відповідно оформлені документи. Про це тут, тут.

Отже, оскільки в даній ситуації, засновник був призначений на посаду директора, але на час воєнного стану перебував у відпустці без збереження, то відповідно і зарплата йому не нараховувалася. Проте, тут потрібно зважати на думку податкової служби, висловлену в різних консультаціях, про те, що директор, перебуваючи у відпустці, не може підписувати звіти, а повинен делегувати право підпису іншій особі, а якщо підписує, то має за це отримувати зарплату.

Хоча свого часу Держпідприємництва у листі №8361 від 17.10.2014 р. вказало на те, що директор, перебуваючи у відпустці, може підписувати документи, окрім випадку передачі  повноважень заступникові. 

Тож, варіант для сміливих полягає в тому, що засновники оформлюють протокол, де в одному пункті зазначають, що директору надано відпустку без збереження зарплати, а в другому – що він (цей же директор, але вже як засновник) керуючись ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ тимчасово на час відсутності директора покладає на себе управлінські функції на підприємстві.

Чому сміливий? Тому що є ризик визнання контролюючими органами (якщо виявлять) неоформлених трудових відносин, а це за абз. 1 ч. 2 ст. 265 КЗпП фінансовий штраф на юрособу у розмірі 10 МЗП на момент виявлення порушення. Хоча, а ні ч. 2 ст. 65, а ні ч. 4 ст. 128 ГКУ не передбачено обмеження, що саме управляти підприємством засновник може у випадку, якщо посада директора вакантна.

Тому, у разі чого, доведеться відстоювати свою позицію у суді.

Щодо питання про переведення директора з основного на місце роботи за сумісництвом та зважаючи на те, що кошти для виплати компенсації при звільнення відсутні на поточному рахунку підприємства, зазначимо.

Директора, як і будь-якого іншого працівника, який працює на підприємстві за основним місцем роботи, можна перевести на роботу за сумісництвом. Цю думку Південне Міжрегіональне управління Держпраці виклало у своєму свіжому роз'ясненні.

При цьому вважаємо, що немає значення, яке буде переведення – з  основного місця на місце роботи за сумісництвом чи навпаки, оскільки місце його роботи не змінюється і трудові відносини не припиняються, а змінилися лише умови праці.

Тож, роботодавець має право перевести директора з основного місця роботи на місце роботи за сумісництвом на підставі поданої заяви (на кшталт: «Прошу вважати місце роботи за посадою (професією) з 15 серпня 2024 року місцем роботи за сумісництвом»), оформивши наказ про зміну умов трудового договору та внісши зміни до трудового договору. 

Тобто при переведенні працівника трудовий договір не припиняється, а продовжується і, відповідно, зберігається робочий рік, за який надається щорічна основна відпустка, оскільки дата прийняття на роботу залишається незмінною.

 

Чи може директором бути сумісником на підприємстві і не отримувати зарплату?

Ні, не може. Хіба що він буде у відпустці без збереження зарплати.

Звісно, що з директором, як з працівником, можна розірвати трудовий договір. Поряд з цим, за рішенням учасників покласти на одного з учасників (яким може бути і особа, яка була директором, працюючи за трудовим договором) виконання функцій управління підприємством, без укладення з таким учасником трудового договору. В такому разі учаснику, який виконує функції управління і не є працівником за трудовим договором, зарплата не виплачується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Випробувальний строк для працівника у ФОП на ЄП ІІ групи
    Чи може ФОП на ЄП ІІ групи найняти на роботу працівника із випробувальним строком та як це оформити? Якщо після закінчення випробувального терміну працівник не підходить, як правильно його звільнити? Як правильно зробити запис в трудовій книжці на прийом та звільнення? Якщо працівнику не підходить робота, він звільняється за ст. 38 КЗпП за власним бажанням?
    11.09.2024538
  • Дата виписування паперового лікарняного листка та хто підписує
    Працівнику виписали паперовий лікарняний лист на через неможливість створити е-лікарняний внаслідок технічних проблем з передачею електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність через сім днів після звернення. Дата звернення 06.08.2024, р. дата виписки лікарняного 06.08.2024 р. Якою датою повинен був бути виписаний лікарняний: датою звернення 06.08.2024 р. чи датою, коли виданий лікарняний паперовий, тобто 13.08.2024 р.?
    09.09.202430
  • Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером
    Який буде розрахунковий період для нарахування додаткової відпустки, яка надається в кількості 4 к.д. за роботу з комп’ютером, якщо ця відпустка надається за 2023 рік у вересні 2024 року?
    06.09.20241 560
  • Відпустка без збереження зарплати більше 15 к.д. та її відображення в єдиній звітності
    Працівник весь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи потрібно його відображати у Додатку 1 єдиної звітності? Чи потрібно сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи повинен такий працівник включатись до рядків 101, 104 та 105? Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати тривалістю більше ніж 15 к.днів, за якою статтею КЗпП?
    06.09.20241 103
  • Чи включати до розрахунку відпускних оплату простою у розмірі 2/3 окладу (тарифної ставки)?
    Працівник йде в відпустку з 02.09.2024 р. на 97 к.днів. Розрахунковий період вересень 2023 – серпень 2024 рр., весь цей період він був в простої з оплатою 2/3 посадового окладу, але в грудні 2023 р. наказом був скасований простій на 3 дні. Як розрахувати відпускні з урахуванням оплати в грудні?
    05.09.202456