• Посилання скопійовано

Чи може директор працювати за сумісництвом і не отримувати зарплату?

Директор (він же є одним із засновників) з початку війни перебував у відпустці без збереження зарплати. Єдина звітність подавалась без зазначення доходу та ЄСВ; подавалася також пуста декларація з ПДВ. Але ж директор не може бути без заробітної плати. Як виправити ситуацію? На даний момент директор хоче звільнитись. Чи може він бути сумісником на підприємстві і не отримувати зарплату? Коштів на рахунку підприємства немає

Звісно, директор, як і будь-який інший працівник, перебуваючи у відпустці без збереження зарплати повний місяць, не отримує зарплату і, зрозуміло, що в додатку 1 єдиної звітності відповідні графи доходу та ЄСВ будуть пусті, але зазначатиметься кількість календарних днів такої відпустки у графі 13 та перебування у трудових відносинах у графі 14. Деталі - тут.

І директор, який є засновником (одним із засновників), може бути без зарплати. Проте для цього мали бути відповідно оформлені документи. Про це тут, тут.

Отже, оскільки в даній ситуації, засновник був призначений на посаду директора, але на час воєнного стану перебував у відпустці без збереження, то відповідно і зарплата йому не нараховувалася. Проте, тут потрібно зважати на думку податкової служби, висловлену в різних консультаціях, про те, що директор, перебуваючи у відпустці, не може підписувати звіти, а повинен делегувати право підпису іншій особі, а якщо підписує, то має за це отримувати зарплату.

Хоча свого часу Держпідприємництва у листі №8361 від 17.10.2014 р. вказало на те, що директор, перебуваючи у відпустці, може підписувати документи, окрім випадку передачі  повноважень заступникові. 

Тож, варіант для сміливих полягає в тому, що засновники оформлюють протокол, де в одному пункті зазначають, що директору надано відпустку без збереження зарплати, а в другому – що він (цей же директор, але вже як засновник) керуючись ч. 2 ст. 65 та ч. 4 ст. 128 ГКУ тимчасово на час відсутності директора покладає на себе управлінські функції на підприємстві.

Чому сміливий? Тому що є ризик визнання контролюючими органами (якщо виявлять) неоформлених трудових відносин, а це за абз. 1 ч. 2 ст. 265 КЗпП фінансовий штраф на юрособу у розмірі 10 МЗП на момент виявлення порушення. Хоча, а ні ч. 2 ст. 65, а ні ч. 4 ст. 128 ГКУ не передбачено обмеження, що саме управляти підприємством засновник може у випадку, якщо посада директора вакантна.

Тому, у разі чого, доведеться відстоювати свою позицію у суді.

Щодо питання про переведення директора з основного на місце роботи за сумісництвом та зважаючи на те, що кошти для виплати компенсації при звільнення відсутні на поточному рахунку підприємства, зазначимо.

Директора, як і будь-якого іншого працівника, який працює на підприємстві за основним місцем роботи, можна перевести на роботу за сумісництвом. Цю думку Південне Міжрегіональне управління Держпраці виклало у своєму свіжому роз'ясненні.

При цьому вважаємо, що немає значення, яке буде переведення – з  основного місця на місце роботи за сумісництвом чи навпаки, оскільки місце його роботи не змінюється і трудові відносини не припиняються, а змінилися лише умови праці.

Тож, роботодавець має право перевести директора з основного місця роботи на місце роботи за сумісництвом на підставі поданої заяви (на кшталт: «Прошу вважати місце роботи за посадою (професією) з 15 серпня 2024 року місцем роботи за сумісництвом»), оформивши наказ про зміну умов трудового договору та внісши зміни до трудового договору. 

Тобто при переведенні працівника трудовий договір не припиняється, а продовжується і, відповідно, зберігається робочий рік, за який надається щорічна основна відпустка, оскільки дата прийняття на роботу залишається незмінною.

 

Чи може директором бути сумісником на підприємстві і не отримувати зарплату?

Ні, не може. Хіба що він буде у відпустці без збереження зарплати.

Звісно, що з директором, як з працівником, можна розірвати трудовий договір. Поряд з цим, за рішенням учасників покласти на одного з учасників (яким може бути і особа, яка була директором, працюючи за трудовим договором) виконання функцій управління підприємством, без укладення з таким учасником трудового договору. В такому разі учаснику, який виконує функції управління і не є працівником за трудовим договором, зарплата не виплачується.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Дата виписування паперового лікарняного листка та хто підписує
    Працівнику виписали паперовий лікарняний лист на через неможливість створити е-лікарняний внаслідок технічних проблем з передачею електронного медичного висновку про тимчасову непрацездатність через сім днів після звернення. Дата звернення 06.08.2024, р. дата виписки лікарняного 06.08.2024 р. Якою датою повинен був бути виписаний лікарняний: датою звернення 06.08.2024 р. чи датою, коли виданий лікарняний паперовий, тобто 13.08.2024 р.?
    09.09.202417
  • Додаткова відпустка за роботу за комп’ютером
    Який буде розрахунковий період для нарахування додаткової відпустки, яка надається в кількості 4 к.д. за роботу з комп’ютером, якщо ця відпустка надається за 2023 рік у вересні 2024 року?
    06.09.20241 185
  • Відпустка без збереження зарплати більше 15 к.д. та її відображення в єдиній звітності
    Працівник весь місяць перебував у відпустці без збереження зарплати. Чи потрібно його відображати у Додатку 1 єдиної звітності? Чи потрібно сплачувати за нього ЄСВ у розмірі 22% від МЗП? Чи повинен такий працівник включатись до рядків 101, 104 та 105? Як правильно оформити відпустку без збереження зарплати тривалістю більше ніж 15 к.днів, за якою статтею КЗпП?
    06.09.2024755
  • Чи включати до розрахунку відпускних оплату простою у розмірі 2/3 окладу (тарифної ставки)?
    Працівник йде в відпустку з 02.09.2024 р. на 97 к.днів. Розрахунковий період вересень 2023 – серпень 2024 рр., весь цей період він був в простої з оплатою 2/3 посадового окладу, але в грудні 2023 р. наказом був скасований простій на 3 дні. Як розрахувати відпускні з урахуванням оплати в грудні?
    05.09.202447
  • Врахування оплати за вихідні дні при розрахунку середньої зарплати для оплати днів відрядження
    Працівник весь травень працював у відрядженні, в тому числі і у вихідні дні (8 днів). За роботу у вихідні отримав оплату в подвійному розмірі. За робочі дні працівник отримав оплату за відрядження по середньому заробітку. Чи враховується оплата роботи у вихідні дні у подвійному розмірі, що була здійснена у розрахунковому періоді 2 місяці, при розрахунку середнього заробітку для оплати днів відрядження?
    05.09.202446