• Посилання скопійовано

Нарахування лікарняних, якщо за останні 12 місяців відпрацьовано тільки 4 місяці

Чи має право підприємство нарахувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності, виходячи з середньоденного заробітку працівника, якщо згідно з ОК-7 за останні півроку він відпрацював менше 6 місяців (4 місяці), але загальний стаж більше 8 років? Як правильно рахувати?

Для визначення сукупного доходу звернемось до пп. 3 Порядку №1266, яким визначено, що середньоденна заробітна плата обчислюється із нарахованої у розрахунковому періоді заробітної плати, на яку нарахований ЄСВ. 

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 12 Закону №1105 та пп. 29 Порядку №1266 застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку за даними Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування мають страховий стаж менше шести місяців, мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності - виходячи з нарахованої заробітної плати (доходу), з якої сплачуються страхові внески, але не більше за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку.

Керуючись пп. 25-27 Порядку №1266, розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата за основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок, є:

  • 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа);
  • менше 12 календарних місяців - фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа);
  • менше ніж календарний місяць - фактично відпрацьований час (календарні дні). 

Отже, якщо працівник відпрацював менше 6 місяців перед місяцем настання страхового випадку, то до розрахунку беруть наявні повні календарні місяці (з першого до першого числа).

Згідно з ст. 17 Закону №1105 розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності працівнику стаж якого перевищує 8 років – виплачується у розмірі 100%.

При цьому потрібно застосувати обмеження середньою мінімальною зарплатою, оскільки у працівника страховий стаж за останніх 12 місяців менший за 6 місяців.  

Отже, якщо середньоденний заробіток із фактичної зарплати виявиться більший, то суму лікарняних потрібно обмежити середньоденним заробітком, розрахованим з мінімальної зарплати. 

Такий принцип розрахунку середньої зарплати для оплати лікарняного застосовується як для оплати перших п’яти днів за рахунок роботодавця, так і починаючи з шостого дня за рахунок ПФУ. Тож якщо працівник перед настанням страхового випадку відпрацював на підприємстві всього 4 місяці та має страховий стаж менше 6 місяців, середній заробіток для виплати лікарняних потрібно обмежити середньою мінімальною зарплатою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога на поховання працівника сумісника від роботодавця
    Помер працівник, який працював за сумісництвом, тобто не за основним місцем роботи. Роботодавець хоче виплатити допомогу на поховання своїм коштом. Чи є обмеження щодо суми такої виплати для сумісника? Як оподатковується така допомога? Як її відображати в єдиній звітності?
    25.09.202432
  • Оформлення на роботу студента ВНЗ на неповний робочий день
    Як оформити на роботу студента ВНЗ очної форми навчання? Чи можна його оформити на неповний робочий день за основним місцем роботи?
    25.09.2024158
  • Оплата відрядження працівників іноземної організації філією
    В Україні зареєстрована філія іноземної благодійної організації, в якій працюють особи-іноземці, які напряму не пов’язані з філією і зарплату отримують з іноземної організації. Час від часу виникає потреба у здійсненні ними відрядження, відповідно, виникають витрати на проїзд, харчування, проживання. Якщо ці витрати покриватиме філія, то чи не буде це для них додатковим благом? Чи не виникнуть через це додаткові податки?
    24.09.202411
  • Оплата лікарняного мобілізованому працівнику
    Працівник призваний на військову службу 11.09.2024 р. В електронному кабінеті йому відкритий лікарняний з 14.09.2024 р. Чи потрібно нараховувати і оплачувати цей лікарняний?
    23.09.2024107
  • Подарунки від профспілки її членам та штатним працівникам
    Профспілка планує видати книжку про історію підприємства і подарувати підприємству для вручення працівникам до ювілею організації. Чи матиме право профспілка включити у списки, окрім своїх членів, інших фізосіб, що не є його членами, і чи потрібно профспілці сплачувати ПДФО (18%), ВЗ (1,5%) та ЄСВ (22%)? Чи доцільно оприбутковувати книги на рахунку 111, якщо в профспілці не має бібліотеки?
    23.09.202420