• Посилання скопійовано

Лікарняний суміснику за рахунок роботодавця

Чи оплачуються перші 5 календарних днів за рахунок роботодавця працівнику за сумісництвом?

Відповідно до пп. 2 Порядку №440, оплата перших 5 календарних днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи ТА за місцем роботи за сумісництвом у формі матеріального забезпечення, що повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу).

Підставою для оплати днів тимчасової непрацездатності є виданий в установленому порядку листок непрацездатності. Дні тимчасової непрацездатності оплачуються залежно від страхового стажу в розмірах, визначених ч. 1 ст. 17 Закону №1105.

Тож, в зазначеної норми розуміємо, що змін щодо оплати перших 5 к.д. нічого не змінилося. Вони як і раніше оплачуються окремо роботодавцем за основним місцем роботи та роботодавцями за місцями роботи за сумісництвом.

Оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності за рахунок коштів роботодавця здійснюються на підставі виданого в установленому порядку листка непрацездатності (у разі видачі листка непрацездатності у формі документа на папері - на підставі його копії, засвідченої підписом керівника і скріпленої печаткою (у разі наявності) за основним місцем роботи) та довідки про середню заробітну плату за основним місцем роботи, за формою наведеною в додатку до Порядку №1266. Якщо місць за сумісництвом декілька, додатково додаються довідки про середню заробітну плату за місцями роботи за сумісництвом (пп. 30 Порядку №1266). Вказана довідка потрібна для проведення розрахунку лікарняних в межах максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. Проте, якщо працівник не надасть довідку, то як нещодавно ФСС зазначив в листі від 06.06.2022 р. №363-11-1, це ніяк не вплине на рішення роботодавця щодо призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Отже, в даному випадку, роботодавець повинен провести нарахування лікарняного за рахунок роботодавця (перші п’ять днів) за місцем роботи за сумісництвом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»