• Посилання скопійовано

Включення до розрахунку допомоги по вагітності та пологах зарплати працівниці як зовнішнього сумісника

Чи потрібно враховувати до розрахунку середньоденної зарплати для розрахунку допомоги періоди, коли працівниця отримувала зарплату як зовнішній сумісник? У довідці ОК-7 за попередні 12 повних місяців зазначені нарахування зарплати для неї як зовнішнього сумісника та за основним місцем роботи, після звільнення з попереднього місця роботи і укладення з організацією ТД на повний робочий день

Середня заробітна плата для розрахунку допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами обчислюється на підставі відомостей, що включаються до Додатку 1 Об’єднаної звітності.

Сюди входять:

  • доходи;
  • грошове забезпечення;
  • допомога;
  • компенсації застрахованих осіб та суми нарахованого ЄСВ, що подаються до ДФС.

Тобто до розрахунку середньої заробітної плати потратить дохід, на який нарахований ЄСВ. 

Керуючись пп. 25-27 пп. 3 Порядку №1266 розрахунковим періодом, за який обчислюється середня заробітна плата, за останнім основним місцем роботи застрахованої особи, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок є:

  • 12 календарних місяців перебування у трудових відносинах (з першого до першого числа);
  • менше 12 календарних місяців - фактично відпрацьовані календарні місяці (з першого до першого числа);
  • менше ніж календарний місяць - фактично відпрацьований час (календарні дні). 

Водночас без урахування календарних днів, не відпрацьованих з поважних причин (пп. 3 Порядку № 1266), таких як:

  • тимчасова непрацездатність;
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;
  • відпустка без збереження заробітної плати;
  • призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

З огляду на пп. 30 Порядку № 1266, у разі коли на момент настання страхового випадку працівник працює, зокрема, за сумісництвом, обчислення середньої заробітної плати здійснюється роботодавцем окремо за основним місцем роботи та місцем роботи за сумісництвом. Розрахунковий період у такому разі визначається за кожним місцем роботи окремо.

Зважаючи на вищезазначине, стає зрозумілим, що якби працівниця мала одночасно основне місце роботи та місце роботи за сумісництвом, то їй було б нараховано лікарняний по вагітності та пологам за кожним місцем роботи окремо.

Хоча норми Порядку №1266 не розмежовують внутрішнє та зовнішнє сумісництво, проте є різниця щодо включення цих сум доходу в розрахунок самого лікарняного.

Так, якби працівниця, на момент настання страхового випадку працювала в одній організації за основним місцем роботи та як сумісник (внутрішній), обчислення середньої заробітної плати здійснювалося роботодавцем окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом. Така ж думка міститься у Листі ФСС з ТВП від 17.01.2017 р. №5.2-28-65.

Якби працівниця, на момент настання страхового випадку працювала в різних організаціях, в одній за основним місцем роботи, в іншій як сумісник (зовнішній), обчислення середньої заробітної плати здійснювалося роботодавцями кожним окремо. Проте, потрібна була б довідка про середню заробітну плату, для дотримання норми абз. 3 п. 30 Порядку № 1266, який передбачає, щоб сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи та за місцем (місцями) роботи за сумісництвом не перевищувала розміру максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. 

У запитанні, що розглядається, ситуація дещо інша:

Працівниця звільнилася з основного місця роботи та з місця роботи за сумісництвом. А потім прийнята на роботу за основним місцем, де вона раніше працювала за сумісництвом. Тобто в даному випадку відбулася не тільки зміна місця роботи через звільнення і прийняття, але й відсутність місця роботи за сумісництвом. Або, іншими словами, з дати прийняття на роботу за основним місцем починається новий трудовий договір. Це унеможливлює нарахування допомоги за кожним місцем окремо, а тим більше включення сум нарахованого доходу за зовнішнім сумісництвом після звільнення та оформлення за основним місцем роботи, оскільки останнє взагалі не передбачено чинним законодавством.    

Тож, для дотримання норм Порядку №1266 у розрахунок лікарняного по вагітності та пологам працівнику увійде тільки період роботи працівниці за останнім основним місцем роботи з дати укладення цього трудового договору, тобто без урахування доходу, отриманого за сумісництвом до цієї дати.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    Сьогодні 14:2134
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202419
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024350
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202428
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024365