• Посилання скопійовано

Індексація заробітної плати освітян в приватній школі

Працівники прийняті з посадовим окладом, який востаннє підвищувався в грудні 2021р., тому постало декілька питань щодо індексації...

Запитання:

1) Чи потрібно було у вересні нараховувати індексацію 455,00 грн працівникам? 

2) Яка індексація буде в жовтні, якщо, наприклад, вчитель 11-го тарифного розряду отримував зарплату без урахування доплат та надбавок:

  • в вересні 2022 р. – 6268,90 грн (5699,00+10%) (за Постановою №22);
  • в жовтні – 6462,50 грн (5875,00+10%). 

Тобто залишиться фіксована індексація 455,00 – 193,60 грн, підвищення 261,40 грн? 

3) Вчителя прийнято на посаду в жовтні 2022 р. Йому вже не передбачена фіксована індексація?

4) Чи можна на час військового стану, у зв'язку із скрутним становищем, скасувати доплати за класне керівництво, перевірку зошитів, за складність та напруженість?

 

Відповідь:

Роз’яснимо, коли виникає фіксована індексація

Відповідно до абз. 5 п. 5 Порядку №1078, якщо розмір підвищення грошового доходу не перевищує суму індексації, що склалась у місяці підвищення доходу, сума індексації у цьому місяці визначається з урахуванням розміру підвищення доходу і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення доходу.

Тож, виникне фіксована індексація, тільки тоді, коли зміниться базовий місяць і сума підвищення окладу буде менше суми можливої індексації. 

У ситуації, що розглядається, останнє підвищення окладів було у грудні 2021 р. і до цього часу не підвищувався, тому немає порівняльної бази для визначення фіксованої індексації. 

 

1) Чи потрібно було у вересні нараховувати індексацію 455,00 грн працівникам? 

Правила, що регулюють проведення індексації, визначені Порядком №1078. 

Індексації підлягає заробітна плата у межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Частина заробітної плати, яка перевищує розмір прожиткового мінімуму не індексується. Прожитковий мінімум впродовж року може змінюватись, відповідно з чим підлягає зміні і частина заробітної плати, яка індексується.

Зауважимо, що розмір прожиткового мінімуму на одну працездатну особу зріс у липні 2022 р. та становить 2600 грн. і саме в межах цієї суми підлягає індексації зарплата працівників за відповідний місяць. 

У разі прийняття працівників на вже існуючу посаду, базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою, а не місяць прийняття на роботу.

Таким чином, якщо зарплата працівникам підвищувалася у грудні 2021 р. та не підвищувалася до вересня включно, то працівник матиме право тільки на поточну щомісячну індексацію, бо по факту підвищення окладів не відбувається і базовий місяць залишився саме грудень 2021 р.  

Тож, так працівники мали право на індексацію у вересні в сумі 455,00 грн.

 

2) Яка індексація буде в жовтні, якщо, наприклад, вчитель 11-го тарифного розряду отримував зарплату без урахування доплат та надбавок:

  • в вересні 2022 р. – 6268,90 грн (5699,00 + 10%) (за Постановою №22);
  • в жовтні – 6462,50 грн (5875,00 + 10%). 

Тобто залишиться фіксована індексація 455,00 – 193,60 грн, підвищення 261,4 грн? 

Як зазначено вище, фіксована індексація буде тільки тоді, коли зміниться базовий місяць і сума підвищення окладу буде менше суми можливої індексації. А підвищення окладів не було включно до жовтня.

Тому у випадку, якщо при підвищенні складових заробітної плати (наприклад, збільшення/зменшення розміру премії, встановлення доплати, надбавки, виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника тощо), але не збільшений оклад, то базовий місяць не змінюватиметься.

Отже, ненарахування доплат та надбавок працівникам не є законною підставою для визначення фіксованої індексації.

В жовтні 2022 р. працівники, як і у вересні, матимуть право тільки на поточну щомісячну індексацію в сумі 455,00 грн. 

 

3) Вчителя прийнято на посаду в жовтні 2022 р. Йому вже не передбачена фіксована індексація?

У разі прийняття вчителя на вже існуючу посаду базовим місяцем буде місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою.

Таким чином, якщо зарплата за цією посадою підвищувалася у грудні 2021 р. та не підвищувалася до місяця прийняття працівника на посаду (до жовтня включно), то працівник матиме право тільки на поточну щомісячну індексацію.

Тобто, прийнятий вчитель матиме право на індексацію у жовтні в сумі 455,00 грн.

Звертаємо увагу, що для новопризначених працівників на існуючу посаду Порядком №1078 не передбачено збереження фіксованої індексації, яка була у попереднього працівника.

 

4) Чи можна на час військового стану, у зв'язку із скрутним становищем, скасувати доплати за класне керівництво, перевірку зошитів, за складність та напруженість?

Відповідно до ст. 10 Закону №2136 заробітна плата виплачується працівнику на умовах, визначених трудовим договором. Роботодавець повинен вживати всіх можливих заходів для забезпечення реалізації права працівників на своєчасне отримання заробітної плати.

Тобто, якщо працівники виконують роботу, то їм потрібно виплачувати зарплату.

Крім того, статтею 11 Закону №2136 передбачено, що на період воєнного стану дія окремих положень колективного договору може бути зупинена за ініціативою роботодавця. Тобто роботодавець, керуючись даною нормою, має право коригувати розмір зарплати працівників навіть у бік зменшення.

Тож приватна школа на період дії воєнного стану може скасувати доплати, надбавки, премії тощо.

Таким чином, якщо роботодавець під час воєнного стану скористається Законом № 2136 та скорегує розмір заробітної плати, про що оформить наказ та ознайомить з ним працівників під підпис, то порушень законодавства з його боку не буде, відповідно і жодних штрафних санкцій в подальшому (після війни та відновлення перевірок) це за собою не потягне. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»